Viikon olut ja ruoka -pari: Hatsapuri ja rapsakka pils

Ihan paras olutruoka, tuhti ja rasvainen!

Georgialaisen hatsapurin kanssa menee melkein mikä olut vaan. Parhaita ovat reippaasti humaloitu vaalea rapsakka pils tai tuhti IPA, mutta meneepä maukkaan suolaisen leivonnaisen kanssa niin hapanoluet, vehnäolut tai saisonkin.

Tämän georgialaisen perinneherkun alkuperästä ei kai ole varmuutta mutta varmaan on sen alkuperä on vanha. Leivästä ja juustosta koostuvan hatsapurin edeltäjiä on syöty ympäri Eurooppaa, Rooman valtakuntaa myöten ja tämäntyyppinen ruoka on ollut ”reissuevästä” joko sotilailla tai paimenilla. Georgian eri alueilla valmistetaan hyvinkin erityylisiä- ja näköisiä hatsapureja, joissa saattaa alueesta riippuen olla vaikka hapankermaa, suolaisia juustoja, kanamunaa ja voita. Perinteisesti hatsapuri paistetaan valurautaisessa paistinpannussa.

Hatsapuri

Taikina:

  •     2 dl maitoa
  •     2 dl turkkilaista jugurttia
  •     ripaus sokeria
  •     25 g hiivaa
  •     6-7 dl vehnäjauhoja
  •     1 tl suolaa
  •     3 rkl öljyä tai sulaa voita

Täyte:

  •   200g fetaa (1 pkt)
  •   360g mozzarellaa (noin kolme pakettia)
  •   1 kananmuna
  •  mustapippuria

Lisäksi:

  •    1 kanamuna
  •     voisulaa

Lämmitä maito ja sekoita se jugurttiin, niin että neste on noin kädenlämpöistä. Lisää sokeri ja liuota hiiva nesteeseen. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy/voi. Jätä kohoamaan liinan alla, lämpimään vedottomaan paikkaan (itse käytän uunia joka ei ole päällä) noin pariksi tunniksi.

Tee täyte sekoittamalla raastetut juustot ja kanamuna. Mausta mustapippurilla. (Täytteeseen voi muuten myös käyttää kaikkia jämäjuustoja).

Ota taikina ja muotoile siitä pötkö, jonka jaat kuuteen osaan. Kauli jokainen osa pyöreäksi, ohueksi levyksi. Sitten voit valita toisen seuraavista muotoilutavoista:

1. Lisää täyte keskelle taikinalevyä ja taittele reunat päälle. Käännä ja kauli varovasti. Laita uunipellille leivinpaperin päälle sileä puoli päällepäin. Tee reikä keskelle.

2. Lisää täyte keskelle taikinalevyä ja taittele reunat päälle niin että hatsapurista tulee hieman soikio. Laita uunipellille leivinpaperin päälle.

Voitele hatsapurit kanamunalla ja tee paista uunissa noin 230 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Jos haluat, voit laittaa lopuksi soikion muotoiseen hatsapuriin kananmunan päälle noin 5 minuuttia ennen paiston loppumista.  Voitele uunista tulleet hatsapurit sulalla voilla ja nauti heti pilsin tai IPAN, hapanoluiden, vehnäoluen tai saisonin kera.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso myös:

Oluinen kanatagine granaattiomenalla ja korianterilla