Suomalaiset naisolutammattilaiset oluenteossa naistenpäivänä 8.3.
Suomalaiset naisolutammattilaiset kerääntyvät Tuusulaan Maku Brewingille tekemään olutta kansainvälisen naistenpäivän 8.3. kunniaksi. Tällä kansainvälisellä Pink Boots Collaboration Brew Day -tempauksella halutaan nostaa naisten roolia olutmaailmassa, lisätä Suomessa naisten verkostoitumista alalla ja kerätä varoja naisten aseman ja koulutuksen parantamiseksi panimomaailmassa.
Pink Boots Collaboration Brew Day -yhteistyöoluen tekoon kuuluu, että olutmaailmassa työskentelevät naiset panevat yhdessä olutta naistenpäivän kunniaksi ympäri maailmaa, ja nyt neljättä kertaa myös Suomessa. Olut lanseerataan maalis-huhtikuussa.
– Meistä on tärkeää nostaa naisten asemaa panimo- ja olutmaailmassa, kertovat yhteistyöoluen panopäivän järjestäjät ja Pink Boots Societyn jäsenet Maria Markus ja Anikó Lehtinen. – Naisilla on ollut aina tärkeä rooli oluenpanemisessa, varsinkin kotona ja vaikka panimomaailma on ollut vuosikymmeniä melko miehinen, näillä yhteistyöoluilla saamme tuotua esiin naisia olutmaailmassa ja näytettyä esimerkkiä nuoremmille sukupolville sekä luoda verkostoa naisten välille.
Olutliiton 2021 tekemän kyselyn mukaan naiset kokevat panimo- ja olutmaailmassa edelleen paljon väheksyntää ja ulkopuolisuuden tunnetta. Panimopuolella useat naiset näkevät, että heitä ei työntekijöinä oteta niin vakavasti kuin miehiä, ja yleneminen sekä nosteisen uran tekeminen olutalalla on vaikeampaa. Monet kommentoivat kyselyssä olutmaailman ilmapiiriltään miesten maailmaksi, jossa on vaikea löytää paikkaansa. Yksi tärkeä syy naistenpäivän yhteisen oluenteon takana on nimenomaan tuoda naisia yhteen, luoda verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.
Tänä vuonna Suomen Pink Boots Collaboration Brew Day tapahtuu Maku Brewingilla, ja naispanijoina siellä ovat mm. Fat Lizard Brewing Co:n olutmestari Greta Mäkinen, Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama, sahdintekijänä tunnettu Marjokaisa Piironen, Masis Breweryn Laura Kanninen, Narvan Kyläpanimon Sara Valli sekä Mamu Brewingin Berta Schneider. Järjestäjinä mukana ovat oluttoimittajat Anikó Lehtinen ja Maria Markus. Tapahtuma on avoin myös muille oluentekijänaisille. Tarkoitus on myös tietysti pitää yhdessä hauskaa oluenpanopäivän lomassa!
Panopäivänä syntyvä olut on raikas, helposti juotava west coast -henkinen IPA-olut, jossa on Pink Boots Societyn humalasekoitusta. Oluen nimi Perhosefekti IPA syntyi, kun Amerikan länsirannikolta löytyi West Coast Lady -niminen perhonen. Tästä muodostui perhosefektin mukainen tapahtumaketju, jonka seurauksena Pink Bootsin kollektiivi luo oluen Tuusulassa.
Pink Boots Societyn päätöksentekoporras päättää vuosittain, mitä humalalajikkeita olueen käytetään, ja osastot toteuttavat oluensa omine versioineen. Humalat tilataan järjestön määrittämältä tuottajalta, joka puolestaan lahjoittaa osan tuotoistaan järjestölle. Pink Boots Societyn tämän vuoden humalalajikkeessa on Idaho Gem-, Talus-, Triumph- ja Loral -humalia, jotka maistuvat oluessa mm. sitrusmaisuutena ja trooppisina hedelminä. Olut tulee markkinoille huhtikuussa ja sitä saa mm. K-kaupoista ympäri maan sekä olutravintoloista.
– Oluenvalmistusta ajatellaan pitkälti todella miehisenä hommana, vaikka vuosi vuodelta naisten määrä alalla nousee, kommentoi Maku Brewingin toimitusjohtaja Ville Makkonen. – Alan edustajien moninaisuus on jo lähtökohtaisesti asia, jota haluamme ajaa, sillä yksi perusarvoistamme on, että olut kuuluu kaikille. Oli mahtavaa, että Pink Boots Societyn Suomen jaosto valitsi meidät tämän vuoden yhteistyöpanimoksi!
PInk Boots Society on järjestö olutmaailmassa työskenteleville naisille. Jäsenistöön kuuluu esimerkiksi panimoiden, olutravintoloiden ja olutkauppojen omistajia, panimomestareita ja olutkirjoittajia. Yhteistä kaikille jäsenille on se, että he ovat naisia ja ansaitsevat ainakin merkittävän osan toimeentulostaan oluen parissa. Pink Boots Societyn tavoitteena on edistää alalla toimivien naisten urakehitystä sekä keskinäistä verkostoitumista. Näiden ohella järjestö haluaa houkutella lisää naisia nauttimaan oluesta. Suomessa Pink Boots Collaboration Brew Day -oluita on tehty tätä ennen RPS Brewingilla, Tornion Panimolla ja Fat Lizard Brewingilla.
Lähde: Naisten yhteistyöolut -tiedote
Kuvat: Aniko Lehtinen ja Pink Boots Society