Viikon pari: Juustoinen olutkeitto ja NEIPA
Olutta saatetaan puhekielessä sanoa välillä keitoksi ja näin tässsä voisi olla leikkisästi tuplakeitto – olutta on runsaasti maukkaassa keitossa ja tietysti ruokajuomana. Olutkeitto on perinteisimmillään saksalaista ja sitä on usein nautittu aamiaiseksi. Keiton perimä on vanha, sitä on valmistettu jo keskiajalla. Hyvin monissa resepteissä lämpimään olueen on yhdistetty sula juusto, ja keittoa dipataan usein leivällä.
Olutjuustokeitto
- 2 kpl sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 85 g voita
- ¾ dl vehnäjauhoja
- 7 1/2 dl kasvislientä
- 3 1/3 dl belgityylistä tummaa ale- olutta
- 1 dl kuohukermaa
- 250 g cheddaria
- suolaa ja mustapippuria
Pinnalle:
- 4 viipaletta saaristolaisleipää tai limppua
- Ruohosipulia
Pieni sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa, lisää sitten voi, anna sulaa ja sekoita sipulien kanssa tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita niin, että ne ruskistuvat kullanruskeiksi. Lisää kasvisliemi, olut ja kerma. Sekoita hyvin ja kiehauta, vähennä sitten keskilämmölle. Anna porista noin 15 minuuttia.
Raasta juusto, vähennä lämpö miedolle ja sekoita juusto keittoon vähän kerrallaan. Soseuta keitto sileäksi, maista ja mausta.
Kuutioi leipä ja paista leipäkrutongit pannulla öljyssä. Tarjoa keitto krutonkien ja silputun ruohosipulin kera, juomaksi hedelmäistä NEIPAa.
Kuvat: Anikó Lehtinen