Viikon olut ja ruoka -pari: Hapanoluella maustettu, karamellinen raparperipiirakka ja marjainen hapanolut
Raparperiaika on käsillä. Kokeile hapanolutmehustetuista raparpereista tehtyä makeaa piirakkaa. Seuraksi voit tarjota marjoilla maustettua hapanolutta tai belgityylistä vehnäolutta.
Hapanoluella maustettu, karamellinen raparperipiirakka
Raparperitäyte:
- Noin 12-15 vartta raparperia
- 1 dl sokeria
- 1 dl kirpeää, maustamatonta hapanolutta
Pohja:
- 100 g pehmeää voita
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 rkl turkkilaista jugurttia
- 1/2 dl kaurahiutaleita
- Noin 3 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
Päälle:
- 1/2 dl sulatettua voita
- 1/2 dl fariinisokeria
- 1,5 dl kaurahiutaleita
Huuhdo raparperit ja leikkaa paloiksi. Laita kasariin oluen ja sokerin kanssa. Kiehauta ja keitä hetki. Jäähdytä. Kaada liemi eri astiaan ja raparperit eri astiaan. Käytä liemi vaikka olutcocktailin pohjaksi tai kivennäisveden kanssa.
Laita voi kulhoon ja nypi joukkoon sokeri. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää seokseen. Lisää turkkilainen jugurtti nyppien ja hieman lisää jauhoja jos tarvitsee. Tee taikinasta pallo ja laita kylmään kelmuun käärittynä.
Laita piirakkavuokaan leivinpaperi ja painele taikina sinne, niin että saat taikinasta myös reunat. Laita raparperitäyte päälle tasaiseksi kerrokseksi päälle ja ripottele päälle sokeria, jos tarvitsee (maista täytettä). Paista uunissa noin 15 minuuttia 200 asteessa alimmalla tasolla. Ota piirakka uunista, sekoita kaurahiutalepäällys ja levitä päälle. Sitten piirakka takaisin uuniin ja paista vielä 15-20 minuuttia. Anna vähän jäähtyä ja nauti marjaisen hapanoluen tai belgityylisen vehnäoluen kera.
Kuvat: Anikó Lehtinen