Löydä olutsuosikkisi maun kautta
Kaikki eivät pidä oluesta, eivät edes täällä Suomessa missä olut on ylivoimaisesti eniten kulutettu alkoholijuoma. Tosin monesti, kun sanotaan ettei oluesta pidä, tarkoitetaan nimenomaan sitä, ettei siedä vaaleaa lager-olutta, se kun edelleen on suomalaisilla se yleisin tyyli, mikä oluesta tulee mieleen.
Mikä siinä oluessa sitten ei maistu? Usein ne, jotka eivät oluesta pidä, aristavat toisaalta oluen maltaista makua ja toisaalta juoman katkeruutta. Nämä ovatkin makuja, jotka molemmat voi hyvin maistaa juuri vaaleassa lager-oluessa. Toisia häiritsee oluen hiilihappoisuus, jonka sanotaan turvottavan.
Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, vaan olutta voidaan myös arvioida eri makujen kautta, jolloin jokainen voi etsiä sieltä ne maut joista pitää ja valita oluensa sen mukaan. Nykyään olutvalikoimat ovat niin monipuolisia, että varmasti myös hän, joka ei aikaisemmin oluesta pitänyt, voi löytää oman suosikkinsa oluiden parista.
Etsi oma suosikkiolut maun kautta
Oluesta löytyvät monipuolisesti maut, joita on muissa juomissa ja niiden kautta voi etsiä myös itselleen olutsuosikin.
Makea on oluessa usein tasapainottava elementti, mutta perusmaultaankin makeita oluita on paljon. Olut eroaa viinistä ja siideristä, koska olut tehdään viljasta, jossa ei ole happoja, toisin kuin hedelmistä valmistettavissa juomissa. Olut on siis aina hieman makeaa, poikkeuksena erilaiset hapanoluet, joissa happamuus tuotetaan valmistuksessa.
Oluen makeus voidaan jakaa kahteen eri alamakuun: Joko mallasmaiseen, karamellimaiseen makeuteen tai hedelmäiseen makeuteen. Mallasmainen, karamellimainen makeus tulee olueen maltaasta, kun taas hedelmäinen makeus tulee makeisiin oluisiin joko olueen jätetystä tai käymisen jälkeen lisätystä sokerista tai muusta lisätystä makeudenlähteestä kuten hedelmämehusta.
Hedelmäisen makeista oluista voidaan mainita vaikka baijerilaistyyliset vehnäoluet, luostarityyliset belgialet, hedelmäiset golden ale- oluet ja makeat kriek- ja muut hedelmäoluet. Jos pitää makeista siidereistä tai kuohuviinistä, nämä oluet ovat oiva tapa tutustua oluen maailmaan.
Kokeile makean hedelmäisten oluiden kanssa vuohenjuustoa tai paistettua halloumi-juustoa. Hedelmäisyys ja juuston suolaisuus muodostavat oivan liiton.
Maltaisen makeisissa oluissa on myös karamellimaisuutta, kuten amber aleissa ja -lagereissa sekä red alessa. Samoja aromeja löytyy vahvoista tummahkoista luostarityylisistä belgiale-oluista ja barley wine:stä.— Jos pitää makeasta portviinistä tai mausteisista rommeista, niin nämä ovat hyviä vaihtoehtoja oluiden maistelussa. — Myös viskin ystävät löytävät näiden hieman makeiden, vahvojen oluiden joukosta ystäviä.
Kokeile maltaisten oluiden kanssa voimakkaasti suolaisia juustoja, kuten kypsytettyä goudaa. Saat nautiskeltua suolaisista ja makeista mauista parhaimmillaan.
Nyt juomissa niin suosittua happamuutta löytyy oluissakin. Happamuus antaa oluelle juotavuutta ja virkistävyyttä, mutta happamillaan se voi kuivattaa myös suun pintoja, jolloin suutuntuma on jopa vähän jauhemainen. Happamuus muodostuu useimmiten käymisessä, mutta voidaan tehdä myös oluen eri vaiheissa mäskäyksestä lähtien.— Perinteiset lambicit, trendikkäät sour ale-oluet, vehnäoluista berliner weisse, belgialainen witbier ja jotkut saisonit ovat virkistävän happamia. Jos pitää hapokkaista valkoviineistä, kuivista samppanjoista tai siidereistä, happamat oluet ovat oivia tapoja avata ovi oluen maailmaan.
Kokeile happamien oluiden kanssa valkoista suklaata tai juustokakkua. Hapan olut leikkaan herkun rasvaisuutta ja aukaisee molemmista uusia hienovaraisia aromeja.
Katkera maku on monelle vaikea, ja sitä saatetaan varoa oluessakin, vaikka ei kannattaisi. Oluen katkeruus saattaa maistui hyvin monella tavalla, riippuen oluen vahvuudesta tai muista käytetyistä raaka-aineista. Katkera maku tasapainottaa oluen makeutta. Katkeruus tulee olueen humalan aromeista, mutta katkeruus saattaa ilmentyä hyvin eri tavalla, riippuen siitä miten paljon humalaa on käytetty, mitä humalalajikkeita käytetään ja missä eri aikeissa humala lisätään oluen valmistuksessa.— Oluita, joissa katkeruus maistuu helposti lähestyttävästi ovat esim. pils, pale ale-oluet, american pale alet ja session IPAt. Voimakkaammin katkeria oluita ovat mm. IPAt ja bitterit. Jos pidät vahvasta teestä tai voimakkaan tanniinisista punaviineistä, niin pidät katkerista oluista.
Kokeile katkerien oluiden kanssa tukevan rasvaista sinihomejuustoa, joka tuo esiin varsinkin humalan aromeilta tuoksuvien oluiden aromeja.
Suolaisuus ei yleensä esiinny oluissa selvästi erottuvana, mutta joitain oluita tehdään hyvin mineraalipitoiseen veteen ja veden mineraalisuus saattaa hieman maistua läpikin. Tämäntyylisiä oluita ovat esimerkiksi irlantilaiset ale-oluet. Ainoa selvästi suolainen oluttyyli on alkujaan saksalainen gose-olut, joka joko tehdään suolaiseen veteen tai siihen lisätään suolaa oluen valmistuksessa.— Suolainen gose miellyttää usein mineraalisten valkoviinien suosijoita tai kirpeiden drinkkien juojia.
Kokeile suolaisten oluiden kanssa makeita hedelmäirtokarkkeja tai kermaista mansikkakakkua, jolloin makea ja suolainen yhdistyy hauskasti suussa.
Tummat oluet ovat kahvimaisen paahteisia, usein siksi että niissä on käytetty maltaita, jotka paahdetaan samantyyppisesti kuin kahvipavut. Muuten tummat oluet voivat olla kevyitä tai hyvinkin tuhteja maultaan. Jos pitää suomalaisesta suodatinkahvista, niin oluina kannattaa kokeilla tummia lagereita, stoutteja tai black IPA-olutta. Jos taas on enemmän vahvojen makujen ystävä ja juo kahvinsa lyhyenä espressona, kannattaa maistaa tuhteja imperial stoutteja ja portereita. Voimakkaan savuiset oluet, joihin käytetään savustettuja maltaita, ovat savustetun ruuan ystävän oiva valinta.
Kokeile paahteisten oluiden kanssa tummaa suklaata, niin saat parhaat puolet esille sekä suklaasta ja oluesta.
Jos kuitenkin haluaa nauttia olutta virkistymistarkoitukseen kylmänä, raikas vaalea lager tai kevyt pils ovat oivia miedon makunsa takia. Näitä voi hyvin nauttia vaikka nachojen ja salsan tai muun tulisen ruuan kera, jolloin oluen maltaisuus vaimenee ja hedelmäiset maut tulevat oluessa hieman esille.