Pidä burgeri ja bisse -bileet!

Hampurilainen ja olut on yhdistelmä, joka toimii aina kun vaan valitsee sopivan oluen erilaisten burgereiden kanssa.

Klassinen juustohampurilainen on hyvä, mutta kannattaa välillä vähän sekoittaa pakkaa ja järjestää burgeri&bisse-bileet, jossa voi tarjota jokaiselle mahdollisuuden koota oman hampurilaisensa lisukkeineen. Samalla voi laittaa tarjolle erilaisia oluita, joita voi maistella burgereiden kanssa.

Koska hampurilaisessa on paljon erilaisia makuja, rasvaa ja suolaa, niin kannattaa valita maisteltavaksi oluita, jotka ovat hieman vahvempia sekä maultaan että alkoholiprosentiltaan, koska niin ruuan ja juoman maut kannattelevat toisiaan eikä oluen maku katoa hampurilaisen alle. Runsassuolaisen hampurilaisen kanssa sopivat myös hieman makeat ja maltaiset oluet, tuhdin rasvaista makua taas leikkaavat voimakkaasti humaloidut oluet.

Kokeile vaikka näitä oluita:

  • IPA
  • Pils
  • Saison
  • Brown ale
  • APA
  • Lager

Tee hampurilaisbuffa tekemällä erilaisia pihvejä vaikka jauhelihasta ja kanasta, unohtamatta kasvissyöjiä. Kasaa kuumat pihvit, erilaisia kastikkeita, juustoja, kasviksia ja briossisämpylät pöydälle ja kutsu kaverit tekemään omat hampurilaisensa. Talvella kasvikset voi hyvin paahtaa uunissa tai pannulla, niin niistä saa enemmän makua irti.

Kokeile:

  • Jauhelihapihvin kanssa sinihomejuustoa, olutkaramellisoitunutta sipulia, itse tehtyä olutketsuppia, pekonimajoneesia ja uunikuivattuja tomaatteja.
  • Mausteisen kananlihapihvin kanssa käy hyvin cheddarjuusto, poltetut paprikat, avokadotomaattitahna, korianteri ja chiliketsuppi.
  • Papukasvispihvien kanssa voit yhdistää savuista mantelitahnaa, yrttioliiviöljyä ja suolapaahdettuja kasviksia.

Jauhelihapihvien kera:

Olutkaramellisoitu sipuli

  • Noin 5 sipulia renkaiksi leikattuna
  • 2 rkl hunajaa
  • —½ dl brown ale-olutta
  • Öljyä paistamiseen

Kuumenna öljy ja kuullota sipulit. Lisää olut ja hunaja, anna karamellisoitua keskilämmöllä sekoittaen välillä.

Itse tehty ketsuppi (noin 5 dl)

  • 1 kg tomaatteja lohkottuna (poista kannat)
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 2 isoa valkosipulinkynttä pienittynä
  • 1 sellerinvarsi paloiteltuna
  • 1 dl viinietikkaa
  • 1 dl palmu- tai ruokosokeria
  • 1 dl makeaa ale-olutta (vaikka belgialaista vaaleaa ale-olutta) tai omenamehua
  • Kuivattua chiliä maun mukaan
  • 0,5 tl jauhettua maustepippuria
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 tl jauhettua korianteria
  • 2 tl suolaa
  • Mustapippuria

Kuumenna kasarissa viinietikka ja sokeri. Lisää sitten kasvikset, mehu/olut ja mausteet. Anna kiehua keskilämmöllä noin 40 minuuttia ja soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna uudelleen ja kiehuta kunnes paksuuntunut (noin 30-40 minuuttia).—  Kun laitat hieman lisää chiliä, niin ketsuppi on erinomainen myös kanahampurilaisen kanssa.

Pekonimajoneesi

  • 250 g pekonia siivuina
  • 2 dl majoneesia

Laita pekoni siivuina kylmään uuniin leivinpaperin päälle, ja laita uuni päälle 200-asteeseen. Paahda pekonit rapeiksi, noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja murustele tai leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita majoneesiin ja laita tarjolle.

Uunikuivatut tomaatit

  • 5 tomaattia

Viipaloi tomaatit ohuiksi siivuiksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle, niin etteivät siivut kosketa toisiaan. Laita uuniin noin 150 asteeseen ja tue puulusikalla uuniluukku hieman raolleen. Anna kypsyä kunnes ne ovat hieman nahkeita. Voit kääntää siivuja välillä.

Kanahampurilaisen kanssa:

Poltetut paprikat

  • 3 punaista paprikaa

Leikkaa paprikat leveiksi suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja anna paprikoiden hieman palaa kuivalla pannulla. Ole varovainen, etteivät mustu liiaksi.

Oluella maustettu tomaattiavokadokastike

  • 2 kypsää avokadoa
  • —½ sitruunan mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • tippa Tabascoa
  • 1/2 dl belgialaistyylistä vehnäolutta
  • —½ dl valutettuja, pieneksi pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja

Kuori ja paloittele avokadot. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, mausta suolalla ja pippurilla.—  Laita hetkeksi jääkaappiin.

Kasvishampurilaisen kanssa:

Savumantelitahna

  • 2 dl mantelilastuja
  • 1 rkl grillimaustetta
  • 2 tl soijakastiketta
  • 2 tl vaahterasiirappia
  • Hyppysellinen savupaprikajauhetta ja suolaa
  • 2 tl vettä
  • 1 dl kokonaisia manteleita
  • 1,5 dl mantelimaitoa

Sekoita kulhossa mantelilastut, mausteet, soija, siirappi ja vesi. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Levitä mantelit tasaisesti leivinpaperille pellille. Paahda noin 10-25 minuuttia kunnes lastut ovat hieman paahtuneet (ole varovainen, lastut palavat nopeasti). Laita lastut, mantelimaito ja kokonaiset mantelit tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Voit maustaa kastiketta myös hieman chilillä.
Oluinen minttu-oliivitahna

  • — 1 valkosipulikynsi pienittynä
  • 1 kesäsipuli varsineen hienonnettuna
  • 1 dl kivettömiä mustia oliiveja pienittynä
  • 1 dl hienonnettua tuoretta minttua
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl lager-olutta
  • Suolaa, mustapippuria

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Suolapaahdetut kasvikset

  • —½ kesäkurpitsa
  • 1 paprika
  • 1 rkl isokiteistä suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä

Viipaloi kasvikset ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita suola ja öljy ja voitele kasvikset sillä. Paahda uunissa 180-asteessa, kunnes kasvikset ovat nahkeita.

Kastikkeista ja lisukkeista tulee noin neljälle.

Katso hampurilaispihvien ja sämpylöiden reseptit

Tässä Olutpostin reseptit sekä liha-, kana- sekä vegaanisiin kasvispihveihin, unohtamatta täydellistä hampurilaissämpylää. Ota talteen ja käytä!

Kasvispihvit

  • 2 dl kuivaa soijarouhetta
  • 4 dl lager-olutta
  • 2 tlk kidneypapuja (noin 380/230g)
  • 2 tlk kikherneitä (noin 380/230g)
  • —½ kesäkurpitsa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl makeaa paprikajauhetta
  • 2 tl timjamia
  • Hyppysellinen savupaprikajauhetta
  • Suolaa ja mustapippuria

Laita soijarouhe kulhoon ja sekoita olueen. Jätä turpoamaan. Huuhdo pavut ja kikherneet runsaassa vedessä siivilässä ja survo massaksi tehosekoittimella kulhossa. Lisää mukaan pilkotut valkosipulinkynnet. Voi jättää hieman sattumia massaan. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita papumassaan. Purista neste pois soijarouheesta ja sekoita soijarouhe papumassaan. Mausta massa. Paista pannulla kypsäksi, noin pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Hampurilaisbriossit

  • 2,5 dl punaista maitoa
  • 25 grammaa tuorehiivaa tai 11 grammaa kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 kpl kanamunaa
  • 100 g sulatettua voita
  • 6-7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

  • 1 kpl kanamuna
  • 1 tl hunajaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja kanamunat. Vaivaa jauhot taikinaan lisäten niitä pikkuhiljaa. Vaivaa lopuksi voi taikinaa. Kohota lämpimässä paikassa tunnin verran. Tee taikinasta sämpylät ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Laita uuni 200 asteeseen. Sekoita voiteluainekset ja voitele sämpylät. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta on kullanvaalea.

Osa resepteistä on julkaistu Olutposti 1/18 -lehdessä.

Hampurilaispihvit

  • 600 g hyvää jauhelihaa
  • Mustapippuria ja suolaa
  • Öljyä paistamiseen

Laita kulhoon liha, mausta ja sekoita massa tasaiseksi. Tee massasta kostein käsin neljä pihviä. Grillaa tai paista pihvit, niin että ne jäävät sisältä hieman punertaviksi.

Kanapihvit

4 kanafilettä

Marinadi:

  • 2 rkl sweet chilikastiketta
  • —½ dl lager-olutta
  • 1 limen mehu

Sekoita marinadi ja anna kanafileiden maustua ainakin puoli tuntia. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja paista pannulla kypsäksi. (Voit myös paistaa pannulla pinnat ja laittaa uuniin kypsymään, noin 200 astetta ja noin 10 minuuttia.)