Alkuviikkoon juustoinen tartiflette ja oluinen salaatti
Kokeile tuhtia juustoista vuokaruokaa Ranskan vuoristoseudulta, seurana saksalaistyylinen vehnäolut!
Tartiflette on kotoisin Ranskan vuoristoseudulta ja on luultavimmin saanut alkunsa niin, että tähteeksi jääneet keitinperunat on viskattu pannulle sipulien kanssa ja laitettu päälle juustokiekko sulamaan. Perinteisesti tässä ruuassa käytetään myös ranskalaista reblochon-juustoa, mutta jos ei sitä löydy, niin kaikki vahvan makuiset, sulavat juustot käyvät.
Juustoinen tartiflette ja oluinen salaatti
- noin 10 perunaa
- 1 sipuli
- 200 g pekonia
- oliiviöljyä
- 1 l vaaleaa saksalaistyylistä vehnäolutta
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 iso kiekko (400-500 g ) reblochon-juustoa tai muuta sulavaa juustoa (brie tms.)
- suolaa ja mustapippuria
Oluinen Dijonsinappi-salaatti:
- 1 puntti rapeaa salaattia
- 2 rkl rakeista Dijon-sinappia
- 1 rkl hunajaa
- 2 dl maustamatonta hapanolutta
- 2 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- paljon mustapippuria
Pese perunat ja keitä kuorineen al denteksi. Valuta ja anna jäähtyä. Pieni sipuli. Kuullota sipulit pienityn pekonin kanssa korkealaitaisessa paistinpannussa kunnes pekoni on saanut väriä. Lisää olut ja keitä kunnes se on haihtunut.
Laita uuni kuumenemaan 200 -asteeseen. Voitele uunivuoka tai ota paistinpannusta seos hetkeksi pois. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynsi puoliksi. Hankaa valkosipulinpuolikkaita uunivuoan/paistinpannun sisäreunoja vasten ja jätä valkosipulin loppu pohjalle.
Viipaloi jäähtyneet perunat. Halkaise juusto pitkittäin kahdeksi kiekoksi. Levitä puolet perunoista vuokaan ja lisää puolet sipuli-pekoniseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta juustopuolikas päälle ja peitä se lopuilla perunoilla ja sipulipekonilla. Lisää toinen juustopuolikas päälle.
Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.
Tee salaatti. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen ja valuta pestyn salaatin päälle.
Tarjoa tartiflette kirpeän salaatin ja saksalaistyylisen vehnäoluen kera.
Kuvat: Anikó Lehtinen