Viikon olut ja ruoka -pari: Carpaccio olutliemellä, sahramirisotto ja tumma belgidubbeli
Kokeile olutnaposteltavaksi viikonloppuna maukkaalla olutliemellä marinoitua carpacciota joko lihasta tai munakoisosta. Lisänä risotto ja viereen hieman lämmittävää, tuhtia olutta, kuten tummaa belgidubbelia tai maltaisen klassista, brittityylistä IPA-olutta.
Carpaccio granaattiomena-manteli -olutliemellä
- Noin 300 g sisäfilettä tai yksi munakoiso
Granaattiomena-kastike:
- 1 granaattiomenan siemenet ja mehu
- 1 rkl balsamicoa
- 1 dl mantelirouhetta
- 2 rkl tummaa belgityylistä ale-olutta
- Suolaa ja mustapippuria
- Tuoretta salviaa silputtuna
Oluinen sahramirisotto:
- 1 salottisipuli raastettuna
- Noin oliiviöljy
- Noin 2-3 rkl voita
- 250 g risottoriisiä
- Noin 1 l tuhtia kasvislientä
- 3 dl tummahkoa belgityylistä olutta
- 1,5 dl parmesanraastetta
- 1 tl sahramia tai kurkumaa
- Suolaa ja mustapippuria
Suolaa ja pippuroi sisäfile, paista sen pinnat hyvin kuumalla pannulla. Kääri sisäfile tuorekelmuun ja laita pakkaseen yön yli. Sekoita liemen ainekset ja laita se viileään hetkeksi. Vuole jäisestä lihasta ohuita lastuja terävällä veitsellä juuri ennen tarjoilua.
Jos käytät munakoisoa, viipaloi se, suolaa viipaleet savusuolalla ja anna seisoa hetken. Penslaa sitten viipaleiden pinta öljyllä ja paista kuumalla pannulla. Tarjoa heti kastikkeen kanssa.
Tee risotto; Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi (varo etteivät saa väriä) ja laita sivuun. Lisää kattilaan voi ja öljy, ja kuullota riisit läpinäkyviksi (noin 10 minuuttia). Lisää sitten pari kauhallista kasvislientä sekaan, sekoita ja anna liemen imeytyä, Lisää desi olutta ja anna imeytyä. Toista kunnes riisi on kypsää ja puuromaista. Jos kasvisliemi loppuu, tee lisää. Sekoita parmesanraaste ja kuullotetut sipulit risottoon.
Juomaksi sopii hyvin tumma belgityylinen olut, maltainen IPA tai tumma vehnäolut.
Kokeile jälkiruuaksi lämmintä kauraomenapaistosta!