Tee kotona: Pumpkin Spice Latte – sesongin kuumin kahvijuoma
Pumpkin Spice Latte on yksi suosituimpia maustettuja kahvijuomia niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa ja kasvattaa suosiotaan myös Euroopassa yleisesti. Tämä lämpimiltä mausteilta ja hieman makelta kurpitsalta maistuva maitokahvi onkin omiaan pimeneviin iltoihin ja kylmeneviin säihin. Mutta miten Pumpkin Spice Latte syntyi ja miten sitä voi tehdä kotona?

Pumpkin Spice Latte syntyi, sellaisenaan kuin me sen nyt tunnemme, vuonna 2003, kun amerikkalainen kahvilaketju Starbucksilla Liquid Lab -tutkimus- ja kehitystiimi kehitti juomaa, mikä yhdistäisi espresson syksyn makuihin Peppermint Mocha -erikoiskahvin menestyksen jälkeen. Mausteinen kurpitsapiirakka on osa amerikkalaisten sadonkorjuu- ja kiitospäiväperinnettä ja näin kahvilaketjussa saatiin idea, missä piirakan maut yhdistettiin maitokahviin. Alkuperäisissä maistatuksissa kilpailivat myös suklaa ja karamelli, mutta kurpitsamaustepohjainen maku voitti. Juoma lanseerattiin ensin kahdessa kaupungissa, jonka menestyksen myötä se levisi ensin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja sitten mm. Eurooppaan. Juoman menestykseen on vaikuttanut voimakkaasti sen näkyvvyys sosiaalisessa mediassa, ja Pumpkin Spice Latten menestys on innoittanyt lukuisiin erilaisiin pumpkin spice-tuotteisiin, kuten jäätelöihin, cocktaileihin, karkkeihin ja muroihin.
Pumpkin spice -seos ennen ja nyt
Pumpkin Spice Latte on yksinkertaisimmillaan kahvijuoma, joka on valmistettu höyrytetystä lehmän- tai kasvimaidosta, espressosta ja pumpkin spice-maustesiirapista ja se kruunataan kermavaahdolla. Pumpkin spice -mausteseosta on alkujaan käytetty nimensä mukaan kurpitsapiiraassa ja siinä on yleisimmin muskottipähkinää, kanelia, inkivääriä, maustepippuria ja neilikkaa.
Kurpitsapiiraan mausteoksen kaltaisia makusekoituksia tunnettiin jo keskiajalla, esimerkiksi jo 1390-luvulla julkaistu kirja Le Ménagier de Paris sisältää mausteseoksen, jossa on 17 osaa inkivääriä, 4 osaa kutakin kanelia ja sokeria sekä 2 osaa kutakin neilikkaa ja paratiisinjyviä. Samankaltaisia mausteseoksia kutsuttiin usein ’poudre-douceksi’ tai ’makeaksi jauheeksi’. Näitä seoksia käytettiin yleisesti ruuanlaitossa suolaisiin ja makeisiin ruokiin.
Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kurpitsa on taas ollut pitkään osa ruuanlaittoa ja tietynlaisia kurpitsapiiraita, joissa kurpitsa viipaloitiin, paistettiin ja sitten kypsennettiin piirakkakuoressa voin, sokerin ja rusinoiden kanssa, on ollut olemassa jo 1600-luvulla. Amerikassa siirtolaiset luultavimmin valmistivat ennen piirakkaa suolaisia keittoja joka tarjoiltiin ehkä kurpitsan sisällä. Itse kurpitsapiiraan resepti, jossa samantyyppistä mausteseosta kuin pumpkin spice -mausteseos on käytetty, löytyy ensimmäisen kerran amerikkalaisesta keittokirjasta American Cookery, jonka Amelia Simmons julkaisi vuonna 1796.

Tee kotona Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice -siirappi
- 5 dl vettä
- 3 dl sokeria
- 2 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
- 1 teelusikallinen kanelia
- 1/2 teelusikallista muskottia
- 1/2 teelusikallista inkivääriä
- 1/2 teelusikallista neilikkaa
- EI PAKOLLINEN: noin 2 dl kurpitsasosetta (osta valmista kurpitsasosetta jos saat, jos et, niin voit paahtaa kurpitsaa uunissa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, anna jäähtyä ja irrota hedelmäliha lusikalla kuorista ja soseuttaa sen. Ota talteen kurpitsasiirappiin tarvittava sosemäärä ja pakasta loput seuraavaa käyttöä varten)
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta sekoittaen keskilämmöllä noin 10 minuuttia että nesta muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytä hieman, Siivilöi seos, laita puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä jääkaapissa.Säilyvyys noin kaksi viikkoa.
Pumpkin spice -mausteseos (latten päälle)
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl muskottipähkinää
- 1 tl inkivääriä
- ripaus maustepippuria
Sekoita pumpkinsSpicen mausteet pieneen maustepurkkiin, josta voi sirotella mausteseosta.
Pumpkin Spice Latte
- 1/2 dl vahvaa kahvia tai espressoa
- 2 dl maitoa tai maitojuomaa
- 2-3 rkl pumpkin spice –siirappia (riippuu miten makeasta pidät)
- 1 dl vispikermaa tai vispaantuvaa kaurakermaa
- Pumpkin spice -mausteseosta
Keitä vahva kahvi tai espresso. Lämmitä maitoa mikrossa tai kattilassa, älä kiehauta (ota kattila pois liedeltä, kun maito alkaa höyrytä). Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Kaada mukiin ensin siirappi, sitten espresse ja lämmitetty maito. Sekoita. Viimeistele kermavaahdolla, sirottele päälle hieman pumpkin spice -mausteseosta.

Kuvat: Pexels
Katso myös:
Rosana raportoi: Pumpkin spice, amchur ja viraali kurkkusalaatti





