Tallinn Craft Beer Weekendissä pääsee maistamaan olutherkkuja ympäri maailmaa
Baltian suurin oluttapahtuma Tallinn Craft Beer Weekend järjestetään 14-15.6.2024 Tallinnan Kultuurikatel:ssa nyt kahdeksatta kertaa. Tapahtuma on täynnä kiinnostavia pienpanimoita ympäri maailmaa, joiden kautta pääsee kiinni viimeisimpiin oluttrendeihin.
Suomalaisille erittäin tuttu tapahtuma sai alkunsa virolaisen Põhjala pienpanimon halusta järjestää Tallinnaan kansainvälisen tason oluttapahtuma, jossa panimot edustaisivat oman maansa kärkeä. Ensimmäisen kerran TBCW on järjestetty vuonna 2015. Tapahtumassa ovat alusta alkaen olleet tärkeässä roolissa vierailevien panimoiden oluentekijät, jotka itse seisovat oluthanojen takana maistattaen olutherkkuja kävijöille. Tämä antaa lisäarvoa kävijälle, pääseehän näin juttelemaan itse oluen tehneen henkilön kanssa.
TBCW uskookin siihen, että on tärkeää saada kävijöiden lisäksi itse panimoväki viihtymään tapahtumassa, jolloin oluentekijät haluavat tulla maistattamaan oluitaan. Tapahtuma onkin ollut erittäin haluttu panimoiden keskuudessa.
Tänä vuonna panimoita on hieman yli 40 ympäri maailmaa, virolaisia panimoita unohtamatta, maistettavia oluita yhteensä vajaa nelisensataa. Suomea edustaa tapahtumassa CoolHead, Etko Brewingin toinen brändi Factory Breeing ja Olarin Panimo, joista kaksi jälkimmäistä ovat tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Lisäksi panimoita on Baltian maista, Keski- ja Etelä-Euroopasta, Iso-Britanniasta, Pohjoismaista ja Puolasta sekä Unkarista. Oluiden lisäksi tarjolla on virolaista siideriä ja meadia eli panimosimaa sekä Virosta että Yhdysvalloista.
TCBW:ssä käytössä on kansainvälinen tapa, jossa kuluttaja ostaa lipun olutsessioon jonka jälkeen hän pystyy maistelemaan oluita kyseisessä sessiossa rajattomasti. Halutuimmat oluet ovat pitkän jonon päässä, ja saattavat loppua ennen session loppua. Maistelulasit ovat noin desin kokoiset ja normaalimaistelua-annos on noin puolisen desiä, joten mistään oluenvetojuhlista ei ole kysymys ja varsinaiset juopumishäiriöt ovat harvinaisia. Suurimmalle osalle kävijöistä tärkeää on nimenomaan maistella mahdollisimman paljon erilaisia oluita, joten pienet maisteluannokset toimivat hyvin. Mikäänhän ei estä ottamasta myös toista annosta samaa olutta, vaikka oluiden määrä kyllä houkuttaa mieluummin kokeilemaan uutta. Panimoilla on yleensä maistettavana pari olutta kerrallaan ja oluet vaihtuvat joka päivä, jopa pariin kertaan.
TCBW on suomalaisten suosikkitapahtuma, ja se näkyy myös kävijöissä. Suomen kieltä kuulee paljon ja kavereitakin saattaa löytyä! Suurin osa kävijöistä on olutharrastajia tai oluen ammattilaisia, mutta on tapahtumassa yleisesti oluesta kiinnostuneita, kaveri- ja työporukoita sekä turistejakin. Lippuja kaksipäiväisessä tapahtumassa on myytävänä yhteensä kolmisentuhatta.
Tapahtumapaikka Kultuurikatel on sekoitus urbaania teollisuusmiljöötä ja uutta teknologiaa. Kultuurikatel eli Kulttuurikattila on alunperin rakennettu jo 1913 ja toiminut pitkään Tallinnan päävoimalaitoksena, ja sen menneisyyden jäljet on taitavasti jätetty näkyviin. Oluet ovat TCBW:n päävetonaula, Kultuurkatelin riisuttu teollisuusympäristö muodostaa hyvän taustan niille. Oluttiskit ovat hyvin samanlaisia keskenään, kunkin panimon kohdalla on pelkkä nimi, pöydällä pieni kylmä- ja hanalaitteisto sekä muutamia kegejä eri oluita, jolloin on helppo navigoida panimoiden joukossa. Tila toimii muutenkin hyvin, istumapaikkoja on runsaasti ja vessoihin ei yleensä tarvitse jonotella.
Kävijälle TCBW tarjoaa hyvien oluiden lisäksi myös yleensä läpileikkauksen nyt valloillaan olevista oluttrendeistä. Tässä oluttapahtumassa pääsee katsastamaan olutmaailman ja oluttyylien nykytilan. Tänä vuonna järjestäjäpanimo Põhjala järjestää myös ylimääräisiä, englanninkielisiä panimokierroksia maisteluineen.
TCBW:ssa pääsee hyvin verkostoitumaan niin suomalaisten kuin kansainvälisten oluttoimijoiden kanssa, koska maistelemassa näkee runsaasti myös ammatikseen oluen parissa työskenteleviä ihmisiä, niin pienpanimopuolelta, maahantuonnista kuin ravintoloistakin. Paras anti oluiden lisäksi Tallinn Craft Beer Weekend -tapahtumassa onkin maistella ja keskustella oluista muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.
Tapahtuman panimot:
Anderson’s Estonia
Ārpus Riga, Latvia
Barrier Oceanside, NY, USA
Birrificio Italiano Lurago Marione, Italy
Brewski Helsingborg, Sweden
Cloudwater Manchester, UK
CoolHead Helsinki, Finland
Deya Brewing Company Cheltenham, UK
Factory Helsinki, Finland
Finback Queens, NY, USA
Frontaal Breda, Netherlands
Fuerst Wiacek Berlin, Germany
Funky Fluid, Poland
Garage Beer Co Barcelona, Spain
Holy Mountain Seattle, WA, USA
Horizont Budapest, Hungary
Humalakoda Estonia
Jaanihanso Cidery Estonia
Käbliku Estonia
Labietis Riga, Latvia
La Débauche Angoulême, France
Lervig Stavanger, Norway
Lindheim Ølkompani Gvarv, Norway
Mad Scientist Budapest, Hungary
Mikkeller Copenhagen, Denmark
Moersleutel Alkmaar, Netherlands
North Brewing Co Leeds, UK
Northern Monk Brew Co Leeds, UK
Nöösker Meadery Estonia
Olarin Panimo Espoo, Finland
Oud Beersel Beersel, Belgium
Pihtla Õlleköök Estonia
Pinta Barrel Wieprz, Poland
Purtse Estonia
Põhjala Estonia
Pühaste Estonia
Sudden Death Lübeck, Germany
Superstition Meadery Prescott, AZ, USA
To Øl Svinninge, Denmark
Track Manchester, UK
Tripping Animals Doral, FL, USA
Tuletorn Tallinn, EST
Vaat Tallinn, EST
Verdant Penryn, UK
Craft Beer Weekend 2024 lippuja myydään joko kahden päivän settinä tai jommalle kummalle päivälle. Katso myös tapahtuman Facebook-sivu!
Arvomme kaikkien Olutposti-lehden tai Olutposti applikaation tilanneiden kesken kaksi kappaletta perjantain lippuja tapahtumaa!
Osallistuminen joko Facebookissa tai laittamalla mailia osoitteeseen olutposti@olutposti.fi otsikolla TCBW kisa. Arvonta tapahtuu 25.5 klo 12.00
Kuvat: Anikó Lehtinen ja TCBW
Katso myös:
Kansainvälinen pienpanimoiden ajolähtö Tallin Craft Beer Weekendissä