Olvi Juomaposti syksy 2025
Sinebrychoff Juomaposti

Syntiset olutruuat pikkunälkään

Joskus sitä tekee mieli pieniä herkkuja, vaikka ei varsinaisesti nälkä olisi, tai haluaa tarjota jotain hauskaa ja maukasta illanvietossa. Tässä mukavia naposteltavia, jotka voi nauttia erikseen tai yhdessä – tietysti hyvän oluen kera! Kaikki reseptit ovat neljälle.

Juustoinen olutarancini, tryffelimajoneesi ja tiristetyt katkaravut

Aranchinit:

  • 5 dl eilispäivän (tai vasta valmistettua) risottoa (voit käyttää risotossa myös nesteenä vaaleaa vehnäolutta)
  • 1 kanamuna
  • 1,5 dl hienoksi raastettua parmesan-juusto
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl korppu/pankojauhoja
  • 1 dl vaaleaa lager-olutta
  • Noin 5 dl rypsiöljyä paistamiseen (tai voit paistaa nämä air fryerissä)

Tryffelimajoneesi:

  • 1 dl majoneesia
  • 1/2 tl kuivattua tryffeliä tai pari hyppysellistä tryffelisuolaa

Tiristetyt katkaravut

  • 200 g pakastekatkarapuja
  • 1 pieni sipuli
  • Noin 6 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • Sormisuolaa ja mustapippuria

Tee risotto pakkauksen ohjeen mukaan, jos sitä ei ole jäänyt. Laita laakeille lautasille erikseen vehnäjauho, korppujauho ja sekoittaen olut ja kanamuna. Kuumenna öljy korkealaitaisessa kattilassa. Sekoita kylmään risottoon juustoraaste ja muotoile kosteilla sormilla pieniä pallosia risottomassasta. Pyöritä ne vehnäjauhoissa, kanamuna-olutseoksessa ja korppujauhoissa ja paista kullankeltaiseksi.

Sulata katkaravut. Kuori ja pieni sipuli sekä valkosipulinkynnet. Laita reippaasti öljyä pannulle, kuullota valkosipuli ja sipuli. Nosta ravut pannulle ja kypsennä nopeasti kovassa lämmössä, että ravut hieman paahtuvat. Laita päälle sormisuolaa ja mustapippuria. Tarjoa arachinit tryffelimajoneesilla ja ravuilla, juomana NEIPA, IPA tai vaalea lager-olut.

VINKKI: Katso tästä risoton resepti!

Perunaherkku smetanalla ja ruskistetulla voilla

  • Noin 12 pientä perunaa (Siikli)
  • 2 rkl vaaleaa lager-olutta
  • Noin 120 g smetanaa tai creme fraichea
  • 1,5 dl ruskistettua voita
  • 1 limen mehu ja kuoriraaste
  • Noin 1,5 dl kevätsipulia
  • Suolaa ja mustapippuria

Keitä perunat hieman ylikypsiksi, laita keitinveteen lager-olut. Laita voi kasariin täydelle lämmöllä ja sekoita koko ajan kunnes voi ”kuohahtaa” ja rupeaa muuttumaan pähkinän väriseksi. Ota kattila pois liedeltä sekoittaen koko ajan ja kaada voi kuumuutta kestävään kulhoon. Varo ettei voi kärähdä. Anna jäähtyä.

Pieni kevätsipuli, raasta limen kuori. Kokoa annokset laittamalla pohjalle smetana, sitten hieman rikottuja perunoita, ruskistettua voita, hieman limemehua, kevätsipulia ja limenkuoriraastetta. Mausta ja nauti vaalean lager-oluen, IPA:n tai pilsin kera.

Kuvat: Anikó Lehtinen 

Katso myös:

Syntiset olutruuat pikkunälkään!