Pienpanimoliitto pitää mahdollisena yhteistä edunvalvontaa Panimoliiton kanssa
Panimoliiton uusi puheenjohtaja Riikka Pakarinen kertoi tiedotteessa viime perjantaina halustaan tiivistää yhteistyötä Pienpanimoliiton kanssa ja toivotti pienempiä panimoita myös tervetulleeksi Panimoliiton jäseniksi.— Pienpanimoliitto on keskustellut Pakarisen ehdotuksista maanantain kokouksessaan ja julkaissut sen perusteella tiedotteen vastineeksi Panimoliiton ehdotuksille.
– Panimoliitosta on eronnut useampikin aikaisemmin jäsenenä ollut pienpanimo, koska pienet panimot eivät ole kokeneet saaneensa ääntään kuuluviin, kommentoi Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mikko Mäkelä Pakarisen ehdotusta. – Lisäksi Panimoliiton kommentit on viime vuosina Pienpanimoliitossa koettu varsin pienpanimovastaisiksi, varsinkin mitä tulee veroetuihin. On mukava huomata, että tähän on tullut jonkinlaista käännettä, Mäkelä jatkaa.
Perjantain tiedotteessa Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen ilmoitti tukevansa alle puoli miljoonaa litraa olutta tuottavien pienpanimoiden veroetua viidestäkymmenestä prosentista vielä suuremmaksi sekä kommentoi ajavansa myös yli puoli miljoonaa litraa tuottavien pienpanimoiden veron keventämistä.
Suurimpien pienpanimoiden ollessa kyseessä Panimoliiton toimitusjohtaja Pakarinen taas kyseenalaistaa 15 miljoonan litran ylärajan pienpanimoiden veroedulle ja ehdotti sen laskettavaksi 10 miljoonaan litraan.— Panimoliitossa katsotaan yli 10 miljoonan litran oluentuotannon mahdollistavan teolliseen toimintaan rinnastettavan oluenvalmistuksen esimerkiksi Private Label -tuotantoon osallistumisen kautta ja näin veroedun painottuvan sen alkuperäistä tarkoitusta vastaan. Vertailun vuoksi, EU:ssa yleisesti käytetty pienpanimoiden veroedun litraraja on korkeampi kuin Suomessa, sijoittuen 20 miljoonaan litraan.
Suomessa pienpanimot saavat tällä hetkellä 50 % alennuksen oluen valmisteverosta, jos ne panevat olutta alle puoli miljoonaa litraa. Yli 5,5 miljoonasta litrasta 10 miljoonaan litraan samaa oluen valmisteveron alennusta saa kymmenen prosenttia. Määritelmällisesti pienpanimo on enintään 15 miljoonaa litraa valmistava panimo. Useille, varsinkin pienemmille pienpanimoille veroetu on hyvinkin voimakkaasti toimintaa edistävä helpotus, joka mahdollistaa monelle panimotoiminnan vakaan jatkumisen. Suomalainen pienpanimokenttä on hyvin moninainen, ja vaikka pienpanimoihin viitataan yhtenäisenä ryhmänä, sen sisältä löytyy niin 20— 000 litran vuosituotannon omaavia panimoita kuin reippaasti yli 10 miljoonaa litra tuottava panimo.
Mikko Mäkelän mukaan Pienpanimoliitto tervehtii ilolla Pakarisen ehdotusta suuremman verohelpotuksen saamiseen alle puolen miljoonan litran oluentuotantoon, mutta ihmettelee samalla sitä eikö Pakarinen ole tietoinen, että nämä Panimoliiton toimitusjohtajan tukemat veroedut eivät ole tällä hetkellä EU:n lainsäädännön mukaisia. EU:ssa määritetään, että pienpanimot voivat saada maksimissaan 50% veroetua oluen valmisteverosta kahteenkymmeneen miljoonaan litraan asti. Ainoaksi käytännön keinoksi Mäkelän mukaan Pakarisen ehdotuksista jäisi siis veroportaikon litrarajojen muuttaminen, josta toki Pienpanimoliitto on kiinnostunut.
Pienpanimoliitto ehdottaa tiedotteessaan, että Panimoliitto ja Pienpanimoliitto selvittävät yhteiset tavoitteensa, sekä sen voisiko liittojen yhteistyölle olla laajempaa pohjaa mm. edunvalvonnassa. – Vuosien saatossa kehittyneet asetelmat eivät ole paras lähtökohta pienpanimoiden jäseneksi liittymiselle Panimoliittoon, mutta Pienpanimoliitto on valmis hallituksensa voimin tekemään yhteistyöstä selvityksen, kertoo Mäkelä. Mikäli yhteistyössä nähdään riittävästi voimaa, Pienpanimoliitto ehdottaa mahdollisuutena kahden edunvalvojan yhteistä liittoumaa, jossa asioista voitaisiin päättää demokraattisesti yhdellä äänellä per jäsenpanimo.
– Pienpanimot eivät voi kilpailla litroilla tai euroilla isojen panimoiden kanssa, joten on tärkeää, että meillä on samanarvoinen ääni päätettäessä yhteisistä asioista kuin isoilla panimoilla, jos yhteiseen edunvalvontaan mennään. Suomalaisen olutkulttuurin kannalta pienpanimot ovat tärkeä osa oluenvalmistusta, joten pidämme hyvänä asiana yhteisen liittouman syntymistä, jos pelisäännöt ja yhteiset tavoitteet saadaan sovittua, vinkkaa Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mikko Mäkelä lopuksi.
Pienpanimoliiton keskeiset tavoitteet ovat ulosmyynnin salliminen panimon koosta riippumatta, useiden pienpanimoihin liittyvien lakien selkeyttäminen, koskien mm. pienpanimoiden riippumattomuutta ja ulosmyynnin tulkintaa sekä vuosituotannon laskentatavan selkeyttämistä. Lisäksi halutaan kehittää pienpanimoiden laatutyötä ja erilaisten pienpanimoiden välisten yhteistyömuotojen kehittäminen lain sallimissa puitteissa, kasvattaa jäsenistön määrää sekä kouluttaa ja tiedottaa jäsenistöä paremmin. Tärkeisiin Pienpanimoliiton tavoitteisiin kuuluu myös Suomen Paras Olut –kilpailun jatkaminen ja kehittäminen. Pienpanimoliitto uusii myös parhaillaan nettisivujaan.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry(Panimoliitto) on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. — Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaa Brewing Company ja Oy Sinebrychoff Ab.
Suomen Pienpanimoliitto kohottaa pienpanimojen oluiden, sahdin, siidereiden arvostusta, parantaa markkinointia ja vahvistaa edunvalvontaa. Pienpanimoliiton jäseninä on noin 70 suomalaista pienpanimoa.