Ota haltuun olut ja tapas -tasting!
Tapakset ovat oivaa olutruokaa, Katso tästä herkulliset yhdistelmät!
Tapaskulttuuri on rantautunut Suomeen ja nyt näitä juoman kanssa nautittavia herkkupaloja saa niin ravintoloista kuin kaupoistakin. Tarinan mukaan itse sana tapas tulee espanjan kielen sanasta ”tapar”, joka tarkoittaa peittämistä – viinilasin päälle asetettiin pieni ruokapala kuten leipä- tai kinkkuviipale estämään kärpäsiä pääsemästä juomaan.
Tavallisimpia tapaksia ovat erilaiset keskomakkarat, kovat juustot, oliivit, öljyssä säilötyt kalat ja äyriäiset, marinoidut kasvikset, usein rapeakuorisella leivällä. Yleensä tapakset yhdistetään viiniin, mutta ne ovat myös erinomaisia oluen kumppanina. Kokeile vaikka!
Vihannekset öljymarinoituna ja gose
Oluen mieto suolaisuus ja happamuus keventää vihannesten öljyisyyttä.
Chilikatkaravut ja vaalea lager
Katkarapujen umamisuus ja tulisuus saa hyvän vastaparin hieman miedon maltaisesta ja raikkaasta vaaleasta lagerista.
Salami ja stout
Rasvaisen täyteläinen salami nauttii paahteisen stoutin seurasta, samalla kun oluen hienoinen maltaisuus tukee salamin suolaisia aromeja.
Yrttioliivit ja belgialaistyylinen trippel
Oliivien katkeranhapan aromi saa tukea makean hedelmäisestä trippelistä, avaten yrttisiä makuja paremmin.
Kova juusto ja brittityylinen IPA
IPA-oluen mallasmaiset aromit sopivat juuston suolaisuuteen, oluen aromaattinen katkeruus taas leikkaa juuston rasvaisuutta.
Uunikuivattu tomaatti ja belgityylinen vehnäolut
Hedelmäisen raikas belgityylinen vehnäolut tuo tomaatista esiin hienovaraisen makeankirpeitä aromeja.
Ilmakuivattu kinkku ja amber ale
Maltainen amber ale vähentää kinkun suolaisuutta ja sieltä maistuu paremmin lihan monisyiset maut.
Sardiinit öljyssä ja pils
Pilsin rapea humalointi keventää sardiinien öljyisyyden tuntua suussa, samalla kun oluen hiilidioksidi raikastaa kalan makua.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt 3/24 Juomaposti-lehdessä