Olutta jälkiruokiin ja jälkiruokien kera
Olut on totuttu nauttimaan suolaisten ruokien kumppanina, mutta yhtä hyvin se sopii makeiden herkkujen kaveriksi. Katso vinkit ja kokeile!

Tuhdin suklaakakun kanssa spii erinomaisesti marjainen hapanolut.
Sama vahvuus lasissa ja lautasella
Jälkiruoan kanssa tulisi pääsääntöisesti juoda vahvoja oluita, koska jälkiruoissa on usein intensiivisiä makuja sekä sokeria ja rasvaa. Poikkeuksen tästä muodostavat hieman hedelmäiset vehnäoluet ja hapanoluet, jotka kirpeydellään vastaavat jälkiruuan tuhtiuteen.
Hyvä perussääntö oluen ja makean jälkiruokaherkun kanssa on miettiä ruuan aromin vahvuutta: onko kyseessä kesäisen kevyt hedelmäsalaatti, kirpeänmakea marjapiiras tai tuhti suklaakakku? Kaikkien kanssa löytyy olut, kunhan noudattaa sääntöä, että oluen maun intensiteetti on sama kuin ruuan. Näin esimerkiksi hedelmäsalaatti nauttii hieman sitrusmaisen vehnäoluen seurasta, marjapiiras sopii yhdistettäväksi vaikka marjaiseen hapanolueen ja suklaakakku joko tuhtiin imperial stouttiin tai tynnyrikypsytettyyn kriek -olueen.
Kannattaa myös muistaa, että oluen katkeruus taittaa suussa rasvaa, joten tuhdin herkulliset creme brulét, porkkanakakut ja vaniljaiset, paistettavat juustokakut nauttivat vaikka perinteisemmän, hieman karamellimaltaisen IPA:n tai toisaalta sitrusmaisen NEIPA:n seurasta. Kevyempiin jälkiruokiin kannattaa taas ottaa hennompi olut, hyviä ovat saksalaiset, hedelmäiset vehnäoluet hedelmäkiilteisten juustokakkujen kanssa, belgialaiset trippel -oluet hedelmäpiiraiden ja vahvemmat dubbelit kahvikakkujen kaveriksi. Jäätelön kanssa olut sopii myös, vaikka suoraan jäätelön päälle kastikkeeksi, tässä parhaita ovat erilaiset hapanoluet ja makean tummat pastry stoutit.
VINKKI: Kun olutta tarjoaa jälkiruuan kanssa, sen voi tarjoilla jälkiruokaviini- tai konjakkilaseista. Määrän ei tarvitse olla iso, desi tai puolitoista riittää!

Kesäjälkkärinä voi tarjoilla vaahtokarkkeja ja mansikoita grillattuna, viereen käy vaikka saksalaistyylinen vehnäolut.
Kokkaa makeaa oluen kera
Olut taipuu myös jälkiruuan raaka-aineeksi. Taikinat saavat kuohkeutta vaalean vehnäoluen kuplista, suklaakakkuja voi kostuttaa happaman marjaisilla hapanoluilla ja hedelmäisestä hapanoluesta voi taas tehdä sokerin kera kastikkeen juustokakulle.
Jos käytät olutta jälkiruuassa, tärkein seikka on huomioida oluen katkeropitoisuus. Katkera olut ei sovi ruuanlaittoon, ja jälkiruokien maustajina toimivat parhaiten hieman makeat, hedelmäiset oluet, poikkeuksena tuhdit suklaakakut, joiden aromit korostaa pieni määrä paahteista porteria tai stouttia.
Kannattaa siis kokeilla olutta sekä jälkiruuan kaverina että jälkiruokaan!

Sitrusmaisella, belgityylisellä vehnäoluella saa hauskaa makua posset-jälkiruokaan.
Kuvat Anikó Lehtinen