Oluinen savujuustomakkarapata ja olutrieskat
Tuhti savujuustomakkarapata lämmittää iltaruokana ja kun viereen tekee vielä lämpimät olutreiskat ja kaataa olutta lasiin, niin illallinen on valmis! Tuhti pata kaipaa vierelleen katkeroista ja maltaista olutta, kuten vaikka West Coast IPA:a, doppelbockia tai vahvaa pilsiä.
Oluinen savujuustomakkarapata ja olutrieskat
- 1 kg lihaisaa makkaraa pieneksi kuutioituna
- 2-3 sipulia kuutioituna
- 4-6 valkosipulinkynttä
- öljyä paistamiseen
- 2 porkkanaa
- 4 perunaa
- 1 palsternakka
- 2-3 rkl makeaa paprikajauhetta
- 3 dl doppelbock-olutta
- vettä
- suolaa ja mustapippuria
- 2-3 dl raastettua savujuustoa
- Kuivattua ja tuoretta timjamia
Oluisat rieskat:
- 3 dl kaurahiutaleita
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 dl juustoraastetta
- 1,5 dl vaaleaa lager-olutta
- 1 dl maitoa tai kauramaitoa
- 1/2 dl öljyä
Tee rieskat sekoittamalla kuivat aineet keskenään, lisää juustoraaste, olut, maito ja öljy. Sekoita taikina nopeasti sekaisin. Nostele taikinasta kekoja leivinpaperin päälle. Paista 225 -asteessa noin 15 minuuttia.
Tee pata: Kuori ja viipaloi perunat, palsternakka ja porkkanat, kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy padassa. Laita makkarat ja sipuli pataan, ruskista. Lisää paprikajauhe ja paahda hetki. Lisää olut, peruna- , palsternakka- ja porkkanaviipaleet, kaada joukkoon olut. Lisää vettä päälle niin paljon että aineet peittyvät juuri ja juuri.
Kiehauta. Kuori vaahto pois. Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi. Maista ja mausta. Raasta juusto ja ripottele kuuman padan päälle juuri ennen tarjoilua, silppua päälle tuoretta timjamia. Tarjoa rieskojen kera.
VINKKI: Lihattoman version saat korvaamalla lihan savutofulla.
Juomasuositus: WC IPA, doppelbock, pils
Kuvat: Anikó Lehtinen