Oluen ravintolamyynti laski panimoiden kokonaislitroja Euroopassa
Isojen panimoiden keskusjärjestö The Brewers of Europe julkaisee vuosittain Euroopan oluttilastoja, joissa kerrotaan monesta näkökulmasta miten panimoilla menee. Viimeisin tilasto on vuodelta 2023 ja siinä näkyy edelleen koronapandemian vaikutukset anniskelualalla. Vuonna 2023 järjestön jäsenpanimot tuottivat 346 miljoonaa hehtolitraa.
Oluen kulutus on ollut laskeva trendi Euroopassa. Vuosina 2019–2020 oluen myynti Euroopan unionissa laski 320 miljoonasta hehtolitrasta 298 miljoonaan, mikä johtui pitkälti ravintoloiden sulkemisista pandemian aikaan.
Ala alkoi toipua hiljalleen vuonna 2022, mutta uudet haasteet, kuten kohonnut inflaatio ja tuotantokustannukset, raaka-aineiden, energian ja logistiikan hintojen nousu yhdistettynä kuluttajien alentuneeseen ostovoimaan ja muuttuviin kulutustrendeihin, käänsivät suunnan jälleen laskuun 2023. Näin oluen tuotanto oli 346 miljoonaa hehtolitraa vuonna 2023, mikä oli yli 3 % vähemmän kuin vuonna 2022. Suomessa sekä oluen myynti että tuotanto ovat laskeneet jo pidempään ja pudotus on suurempaa kuin yleisesti Euroopassa. Olutkategorioista alkoholittomat oluet ovat nousussa monissa maissa, kuten myös Suomessa.
Suomessa ravintoloiden myynti oluen suhteen on kohtuullisen pientä, meillä vain 13 prosenttia oluesta kulkee ravintolakanavan kautta. Monissa Euroopan maissa ravintoloiden merkitys oluen myynnissä on suurempi kuin meillä Suomessa, esimerkiksi Irlannissa oluen ravintolamyynnin osuus on 64 prosenttia ja Espanjassa 61 prosenttia. Monissa maissa ravintolakulutus ei ole vieläkään palannut koronapandemiaa edeltävälle tasolle ja siksi kun baarit, ravintolat, kahvilat ja ravintolat edustivat ennen kolmannesta EU:n olutmarkkinoista, nyt ne ovat reilun neljänneksen.
Olutalan haasteista huolimatta panimoita on yhä enemmän, EU:ssa toimi vuoden 2023 loppuun mennessä arviolta 9 723 panimoa. Lisäystä oli 40 edellisestä vuodesta, mutta kasvu on kaukana viime vuosikymmenen vauhdista, kun EU:ssa syntyi tuhat uutta panimoa joka vuosi. Sama trendi näkyy myös Suomessa, uusia panimoita syntyy, mutta ei samaan tahtiin kuin huippuvuosina. Euroopan panimoala on taloudellisesti merkittävä verotuottojen ja työpaikkojen luojana, sillä ala tuo 40 miljardia euroa verotuottoja Euroopassa, joten sen trendejä on hyvä seurata ihan yleisenkin talouskehityksen osana.
Kuva Olutposti, lähde Panimoliitto ja Brewers of Europe.
Katso lisää:
Taloustoimittaja selvittää: Kotimaisten panimojättien talous 2023