Leipään makua mäskillä ja vierteellä
Jos teet olutta kotona, voit hyödyntää edes osan oluenpanosta jäävästä mäskistä leiväntekoon. Käyttäessäsi vielä saman oluen vierrettäkin, saat leipään hauskan mehevän maltaisen maun, joka sopii erinomaisesti oluen kanssa nautiskeltavaksi.
Mäskileipä
- 2, 5 dl olutvierrettä (tai vaaleaa, vähän humaloitua olutta)
- 1/2 pkt tuorehiivaa
- 1-2 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 tl suolaa
- Noin 1 dl sulatettua voita tai öljyä
- Noin 5-7 dl vehnäjauhoja
- 2,5 dl märkää mäskiä (tai kaljamaltaita)
- (Halutessa 1 dl karkeaksi murskattuja pähkinöitä ja 1 dl oluessa liotettuja rusinoita)
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen vierteeseen. Lisää hunaja ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan, samoin mäski. Vaivaa hyvin ja lopuksi vaivaa joukkoon voi tai öljy ja halutessasi pähkinät ja rusinat.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin verran. Muotoile taikinasta leivinpaperille pyöreä leipä tai vaikka pari pienempää. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Anna leivän kohota uunin lämpeämisen verran. Kun laitat leivän uuniin, laske lämpö 200 asteeseen. Jos haluat extrarapean kuoren, voitele leivän pinta vedellä. Jos haluat pehmeämmän kuoren, voitele pinta maidon ja voin seoksella. Paista noin 30 minuuttia tai kun leipä on kypsä. Voit koettaa pistämällä sukkapuikolla leipään. Jos taikinaa ei jää puikkoon, leipä on valmis.
Nauti heti lämpimänä voin ja viileän raikkaan APA-oluen kera. Leipä maistuu myös erinomaiselta kypsytetyn goudajuuston ja barley winen kera.