Maista mallasta oikein!
Juomaposti kävi Viking Maltilla tutustumassa mallastukseen. Samalla opimme myös uuden tavan maistaa maltaiden aromit. Tätä tapaa voi Viking Maltin panimomestari Raimo Koljosen mukaan käyttää niin tutustuessa maltaan aromeihin tarkemmin kuin oluen tuotekehityksessä maltaan makuja yhdisteltäessä. Näin maistaen mallasta saadaan kokonaisvaltainen käsitys siitä, miten tehdään oluita hyöyntäen mallaspohjan hyödyt. Kokeile sinäkin, teet sitten olutta kotona tai panimolla!
Oluen yksi perusraaka-aine on ohra. Sitä ei kuitenkaan voida käyttää sellaisenaan, vaan ohra mallastetaan ennen oluentekoa.
Mallastaminen tarkoittaa viljan, yleisimmin ohran hallittua idättämistä ja sillä saadaan muodostumaan osa panimoprosessin kannalta oleellisista entsyymeistä ja puolestaan ne, jotka jo ovat valmiina ohran sisällä saadaan heräämään. Näiden entsyymien avulla tärkkelys myöhemmin pilkotaan sellaiseen muotoon, että hiiva pääse käyttämään sen alkoholiksi. Mallastus tehdään mallastamolla.
Maltaat voidaan jakaa paahtoasteensa mukaan erilaisiin kategorioihin, jotka on nimetty usein niihin pääsääntoisesti käytetyn olutyylin mukaan, kuten pilsner- ja pale ale- maltaat tai jonkin ominaisuuden mukaan, mitä mallas olueen tuo, kuten suklaamallas tai karamellimallas. Oluentekijän ammattitaitoa on yhdistellä erilaisia mallaslaatuja niin, että runko on oluelle tasapainoiden maukas ja erilaisten maltaiden aromit muodostavat nenässä ja suussa herkullisen yhdistelmän, johon liittyy humalan aromaattisuus, käymisaromien maut ja alkoholin puraisu.
Oluita tehdessä saatetaan käyttää yhtä tai useampaa mallasta halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Onkin tärkeä tuntea käyttämänsä maltaiden aromit mahdolllisimman tarkasti onnistuneen oluen aikaansaamiseksi.
Näin maistat maltaita Viking Maltin tapaan:
- Rouhi noin desi maltaita.
- Jaa ne kahteen, laita toinen osa heti pieneen, puhtaaseen, kannelliseen lasiastiaan tai petrimaljaan.
- Tee toisesta osasta “tuorepuuro”, yhdistä 40% vettä ja 60% mallasrouhetta pieneen, puhtaaseen, kannelliseen lasiastiaan tai petrimaljaan. Sekoita ja laita tunniksi kylmään.
- Haista ja maista sekä mallasrouhetta että tuotepuuroa ja tunnustele erilaisia aromeja suussasi. Voit käyttää apuna Olutpostin aromipyörää.