Kotipanimoesittely: Cervecería Artesanal Flores, Helsinki

Millainen on kotipanimo suomalais-perulaisin vivahtein? Kotiolutposti nappasi hanasta lasiin erinomaista vehnäolutta ja tiedusteli asiaa Cervecería Artesanal Floresin Markko Floresilta.

Helsinkiläinen Markko Flores on valmistanut oluita kerrostaloasunnossaan vuodesta 2021. Harrastus on temmannut vauhdilla mukaansa ja muiden harrastajien ystävällisyys ja avuliaisuus saa sosiaaliseksi luonteeksi tunnustautuvalta Floresilta paljon kiitosta. Uutena tyyppinä on ollut helppo päästä mukaan porukkaan.

Kotipanimon logo, jossa piirroskuva laamasta sekä teksti "Cervecería Artesanal Flores"

Cervecería Artesanal Floresin logossa esiintyvä laama vie ajatukset Markko Floresin kotimaahan Peruun

Mikä kiinnostaa kotipanimoharrastuksessa?

“Tämä on harrastus, jossa on jatkuvasti mahdollisuus kehittää omia taitojaan. Hienoa on myös se, kun omat oluet saavat kehuja muilta. Silloin tietää tehneensä jotain oikein.

Kotiolutporukassa hienoa on myös sosiaalisuus ja ihmiset. Vaikka en itse juuri sosiaalista mediaa käytäkään, olen tavannut harrastuksen kautta monia hyviä tyyppejä esimerkiksi yhteisissä tapahtumissa ja keskusteluryhmissä. Puheliaana ihmisenä on helppo lähteä kysymään muilta harrastajilta mielipiteitä tai vinkkejä.

Kun harrastus etenee, on myös kiva lähteä kokeilemaan uusia asioita. Tällä hetkellä kokeilussa on eräällä kotimaani Perun keittiöstä tutulla ainesosalla maustettu olut, mutta siitä en halua paljastaa vielä enempää.”

Millaisella laitteistolla aloitit harrastuksen ja millä panet oluesi nykyään?

“Minulla on edelleen käytössä sama 30-litrainen Grainfather, jolla harrastuksen olen aloittanut. Speidelin muovipöntöt ovat myöhemmin vaihtuneet Grainfatherin Conical -käymisastioihin ja käymisen tueksi on tullut myös saman merkin glykolijäähdytysjärjestelmä, joka helpottaa elämää tilankäytön suhteen. Säilytän oluen nykyään enemmän kegeissä mutta niitä päätyy myös pulloihin.”

Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kotipanijalle?

“Lue vähemmän ja tee enemmän. Jos uppoutuu heti harrastuksen alussa liikaa teoriaan, ei sitä pysty hallitsemaan. On parempi viedä asioita myös käytäntöön, oli laitteisto alussa minkälainen tahansa.”

Kotiolutresepti: Hazy Pale Ale

Eräkoko 30 litraa
Og 1.047
Fg 1.010
ABV 4,8%
IBU 13

Maltaat:

  • Viking Malt Pilsner 4 kg / 64 %
  • Vehnähiutale 1 kg / 16 %
  • Kaurahiutale 1 kg / 16 %
  • Riisinkuoria 0,25 kg / 4 %

Humalat:

Hopstand:

  • Ekuanot 40g 15 min @80ºC
  • Columbus 40g 15 min @80ºC

Kuivahumalointi:

  • Ekuanot 40 g / 2 vrk
  • Columbus 40 g / 2 vrk
  • Ekuanot 40 g / 1 vrk
  • Columbus 40 g / 1 vrk

Hiiva:

  • SafAle S-04 English Ale

Valmistusohjeet:

Mäskäys:

  • Päämäskäys: 65 ºC / 60 min
  • Mash-out: 75 ºC / 10 min

Keittoaika 30 min

Käyminen:

  • 6 vrk @18ºC
  • 3 vrk @21ºC
  • Cold Crash 2 vrk @6ºC

Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Markko Flores & Erkki Ukkola