Rosana raportoi: Kahvilahyppelyä New Yorkissa
Rosana raportoi- palstalla kerrotaan tällä kertaa kahvihyppelystä.
Olemme kuulleet termistä nimeltä island-hopping, eli saarihyppelystä, jolloin matkustat yhdestä saaresta toiselle lyhyessä ajassa. Mutta voiko samaa periaatetta käyttää kahviloiden suhteen? Cafe hopping, eli useiden kahviloiden kiertämistä yhden päivän aikana, on nouseva trendi ja harrastus, näin kirjoittaa Daylin Flores Session Coffee Denveristä. Kahvilahyppelyssä ei ole vain kyse kahvin tilaamisesta vaan tärkeää on eläytyminen paikalliseen kahvilakulttuuriin, uusien makuelämyksien kokeilu ja kahvilan tunnelmasta ja sisustuksesta nauttiminen. Kahvilahyppelyssä harrastajat kokeilevat erilaisia juomia ja samalla viettävät ystäviensä kanssa aikaa. Sosiaalinen media, erityisesti Instagram ja TikTok ovat lisänneet ilmiön suosiota. Kokemuksia ja kuvia jaetaan monissa kanavissa, Flores toteaa artikkelissaan.
The Star raportoi, että kahvilahyppelyssä ei ole vain kyse trendistä, vaan kasvavasta kulttuurista varsinkin nuorien keskuudessa. Niin kuin muutkin harrastukset, ihmisillä on eri syitä käyttää aikaa ja rahaa kahviloissa ja aktiivisesti mennä kokeilemaan uusia kahviloita. Kahvilan sisustus, tyyli ja luova konsepti ovat suurimpia tekijöitä kahvilahyppelyn harrastajille. Kahvilahyppelyssä ei kuitenkaan ole vain kyse luovista elementeistä – harrastajat myös arvostavat kahvin laatua ja usein jäävät juttelemaan baristojen kanssa kahvipavuista, kahvin mausta, paahtamisen ja keittämisen eri tekniikoista ja paikallisesta kahvilakulttuurista.
Juomapostin Rosana Lindfors kokeili kahvilahyppelyä New Yorkin matkallaan, tutustuen suurkaupungin monipuoliseen kahvilakulttuuriin. Mahtaisiko New York olla cocktailkulttuurin lisäksi maailmanlaajuisen kahvilakulttuurin edelläkävijä, ja miten kahvilakokemus eroaa valtameren toisella puolella? Kahvilahyppely oli helppo ja mieluinen harrastus. Kalorit tulee kulutettua kävelemällä yhdestä kahvilasta seuraavaan niin suuressa kaupungissa.
Devoción Coffee, Brooklyn
”Farm-to-cup” -periaatetta korostava Devoción on suosittu erikoiskahvipaahtimo ja kahvilaketju, jotka tunnetaan poikkeuksellisen tuoreesta kahvista ja suorasta yhteydestä viljelijöihin. Steve Sutton perusti yrityksen vuonna 2006, jonka tavoitteena oli mullistaa kahvin laatua, tuoreutta ja vastuullisuutta newyorkilaisille. Devociónilla on useita kahviloita ympäri kaupunkia. Lindfors pääsi piipahtamaan Brooklynin Dumbon pisteessä. Devociónin kahvipavut käsitellään yrityksen omassa Bogotán pisteessä ja lennätetään Brooklynin Williamsburgin paahtimoon.
Urbaanista Booklynin hipster-tunnelmaa edustti rustiikkiset huonekalut, betonilattia ja ylhäällä roikkuvat viherkasvit. Lasivitriinissä oli laaja valikoima erilaisia leivonnaisia ja tuotteiden esillepano oli tyylikästä. Suuret ikkunat toivat luonnonvaloa ja kahvilassa oli samaan aikaan monia etätyöläisiä. Lindfors tilasi flat whiten ja guavalla täytetyn croissantin.
Flat white oli mainio, kahvi ei ollut paahdettu liian kitkeräksi ja tavallisella maidolla kruunattu juoma oli pehmeä, tarpeeksi hentoa potkua antava. Harvinaisemmalla punaisella guavalla täytetty croissant oli mainio kaveri kahvin kanssa.
Lopullinen kokemus oli vaikuttava, aito paikallista henkeä omaava. Kahvila tunnelman, palvelun ja tuotteiden kanssa edusti Brooklynia nykyajassa.
Devoción Coffee, Dumbo, Brooklyn: 105 York St, Brooklyn, NY 11201, Yhdysvallat
Poetica Coffee Espresso Bar, East Village
Tämä newyorkilainen kahvilaketju pyrkii yhdistämään laadukkaan kahvin ja kaupungin yhteisöllisyyden. Parviz Mukhamadkulov perusti yrityksen vuonna 2020 joka on kasvanut nopeasti yhdeksään toimipisteeseen eri puolilla Brooklynia ja Manhattania. Nimi ”Poetica” kunnioittaa Uzbekistanin kirjallista perintöä, erityisesti Parvizin isovanhempien kotikaupungin, Samarkandin, runollista historiaa. Kahvipavut paahdetaan jokaisessa kahvilassa paikan päällä.
Kävellessäsi East Villagessa, aivan 2nd Avenuen ja St Marks Placen kulmaan, kohtaat valtavien ikkunoiden takana roikkuvat neonväriset kasvit amppeleissa. Kahvilan tunnelma oli rauhallinen, siihen yhdistyi hieman art deco -tyylinen sisustus. Valkoinen kaakelilattia yhdistyi tummiin puisiin pöytiin ja hämärään kahvitiskin takaseinään. Kiinteistö toimi ennen legendaarisena 1920-luvulla perustetun Gem Spa-nimisenä lehtipisteenä. Gem Spa oli ensimmäinen paikka jossa tarjoiltiin paikallista kulttijuomaa nimeltä Egg Cream. Poetican omistajat halusivat kunnioittaa kiinteistön historiallisia elementtejä ja toimijaa korostaen New Yorkin monipuolista yhteisöä.
Kahvilassa on ilmoitustaulu, josta näkee paljon paikallisia tapahtumia ja pienyritysten palveluita. Tunnelma sisustuksen kanssa on hieman boheeminen ja kahvilassa istui paljon yksinistuvia asiakkaita kirjojen kanssa. Palvelu oli moitteetonta ja syötävien valikoima tavanomaista.
Kiiereisen aukataulun vuoksi Lindfors poikkesi nopeasti täällä ja tilasi mukaan flat whiten paperimukissa. Flat white jäi hieman kitkeräksi. Poetican kahvila on kuitenkin oiva paikka sille, joka haluaa istua viettämässä rauhallista lepohetkeä kaupungilla tai lukea kirjaa julkisella paikalla kahvikupin kanssa.
Poetica Coffee , East Village 131 2nd Ave, New York, NY 10003, Yhdysvallat
Felix Roasting & Co
Miltä kuulostaa “fine kahvi”? Kahvilahyppelyssä Lindfors poikkesi myös matkallaan Felix Roast & Co:ssa. Tämä kyseinen toimipiste on kahvilaketjun alkuperäinen, Manhattanilla aivan muutaman korttelin takana Empire State Buildingista. Felix Roasting Co. on newyorkilainen vuonna 2018 perustettu erikoiskahviyritys. Yrityksen tavoitteena on yhdistää korkealaatuinen kahvi ja ylellinen kahvilakokemus taiteellisen sisustuksen kanssa. Felix Roasting & Co pyrkii uudistamaan tavanomaista kahvitaukoa tarjoamalla elämyksellisiä juomia ja eklektistä tunnelmaa sisustuksella. Ken Fulk on suunnitellut kahvilat ja jokaisessa toimipisteessä on jotain omaperäistä, tarjoten vieraille esteettistä kokemusta.
Terroir tarkoittaa ilmaston, maaperän, korkeuden, auringonvalon ja muiden paikallisten olosuhteiden yhdistelmää, joka muovaa kahvipavun makuprofiilia ja identiteettiä. Yritys pitää tätä erittäin tärkeänä valikoidessaan kahvipapuja tuottajilta.
Lindfors päätti tilata erittäin amerikkalaista makumaailmaa omaavan Hickory Smoked S’mores Latten, jossa yhdistyy tumma suklaa, grahamkeksit, kaneli ja hikkorin savu. Taiteellisesti tarjoillussa S’mores Lattessa maistui mieto kahvin paahteisuus, jota pehmensi juomaa koristeleva vaahtokarkki ja graham-kekseillä tehty keksimaito. Kaikki pähkinämaidot, siirapit ja tonicit valmistetaan paikan päällä, mikä korostaa käsityöläisyyttä ja laatua.
Tunnelma kyseisessä Park Avenuen pisteessä oli valloittava, lämmin ja silmää piristävä verrattuna New Yorkin harmaaseen betoniviidakkoon.
Felix Roasting & Co, Nomad, 450 Park Ave S, New York, NY 10016, United States
Minkälainen kokemus oli kahvilahyppely New Yorkissa?
Kahvin alkuperän vastuullisuus, yrityksen monikulttuurisuus tai kahvilakulttuurin yhtenäistäminen paikallisille ja tietenkin tunnelman luominen olivat merkittäviä tekijöitä täällä valtameren toisella puolella. Kahvilakulttuuri ja kauhvin nauttiminen on muuttuu jatkuvasti. Olen kiertänyt paljon kahviloita Lontoossa, Bangkokissa ja muissa Euroopan kaupungeissa. Mutta Jos haluat kokeilla jotain todella ylellistä New Yorkissa, tämä on paras paikka.
Oletko lähdössä New Yorkiin? Pidä nämä kahvilat mielessä jos haluat tutustua kaupunkiin välttäen maailmanlaajuisesti tunnettuja kliseisiä amerikkalaisia ketjuja.
Teksti ja kuvat: Rosana Lindfors