Insinööri ja kotiolutharrastaja kotiolutyrittäjänä Itä-Suomessa.
Yksinkertaisesti kotiolutta.
Mikä on Brewing Simplified? Se on Kontiolahden keskustassa sijaitseva verkkokauppa joka on suunnattu kotiolut harrastajille. Kotiolutposti kävi tekemässä täsmäiskun yritykseen ja haastattelemassa itse yrittäjää Ville-Petteri Nousiaista ja katsastamassa millaista toimintaa siellä oikein harrastetaan.
Mies yrityksen takana.
Nousiainen itse on insinööri ja myös kotiolutharrastaja, ilman kunnollista know-how tietämystä olisi tällaisen yrityksen pyörittäminen perin hankalaa. Kuten monet muutkin, nousiainen aloitti uutteiden parissa 2013 ja muistelipa vielä iloisesti siinä onnistuneensa, siitä tuli se kipinä paremman oluen panemiseen. Insinöörimäisellä asenteella lähti kiinnostus kehittää oluita ja toimintamalleja eteenpäin, oluet kehittyi, välineet kehittyi ja sama into välittyi myös nykyiseen yritykseen.
2019 Nousiainen sitoutui yrityksen täyspäiväisesti, jotta päästiin testaamaan ideoita ja hakemaan yritykselle tarkempaa suuntaa. ”Monien mutkien jälkeen päätettiin lähteä niistä olennaisemmista eli raaka-aineista. Etenkin harvemmin olutta tehdessä jää aina ylimääräisiä avattuja humalapakkauksia pyörimään pakastimen pohjalle. Niinpä halusimme tarjota ratkaisun tähän ongelmaan tarjoamalla humalan valmiiksi asianmukaisesti pakattuna vaikka reseptin mukaan. Tällöin ei tule hukkaa ja myös itse oluen valmistus on helpompaa kun humalan lisäykset on valmiiksi annospussissa. Maaliskuussa saimme uudet tilat ja laitteet käyttöön ja tarkoitus oli lähteä hieman toisella vaihteella liikenteeseen, kunnes korona löi jarrut päälle. Toimintaa ei saatu edistettyä sillä tasolla kuin oli suunniteltu ja yrittäjäkin joutui lähtemään lisätienestin perään toiminnan varmistamiseksi. Verkkokaupan pyörittämisen etuna onkin, että tällaiset asiat saa helposti järjestettyä. Nyt toiminta on alkanut rullaamaan hyvin verkkokaupassa ja uusia askeleita on otettu parempaan suuntaan.” – Nousiainen kertoo.
Yritys miehen edessä.
Kontiolahdella toimiva Brewing Simplified on 2018 perustettu, pieni ja intiimin liiketila keskellä Kontiolahden keskustaa. Sisätilat on remontoitu vastaamaan elintarvikkeiden pakkaamiseen ja varastoimiseen asetettuja lakipykäliä, mitä onkin melkoinen nivaska mistä johtuen tilat on rakenteiltaan mahdollisimman helposti puhdistettavissa. Kaiken maailman saniteettitiloja sekä käsienpesualtaita on oltava hämmentävän paljon toiminnan laajuuteen nähden, tiloissa kuitenkin vain pakataan maltaita ja humalaa.
Pakkaaminen onkin yksi Brewing Simplifiedin myyntivaltteja, maltaat ja humalat saa tilattua valmiiksi grammalleen punnittuina esimerkiksi olutreseptin mukaan. Kaikki kotioluen harrastajat tietää mikä määrä humalaa ja maltaita jää usein käyttämättä, 30 litran olutsatsiin harvoin menee 100g humalaa ja varsinkaan tarkalleen. Humalat voi tietysti pakastaa mutta eivät ne siellä ikuisuutta kestä ja seuraavalla kerralla sitä on todennäköisesti liian vähän ja oravanpyörässä ollaan. Kokeilevalle kokillehan tämä on hyvä idea tilata montaa erilaista humalaa ja tutustua niiden ominaisuuksiin pieni pussi kerrallaan. Humalat myös saadaan yrityksen tiloihin tuoreena hoitamalla itse maahantuonti mm. Saksasta ja Yhdysvalloista. ”Humalat on saatu meille nopeimmillaan parissa viikossa tilalta Yhdysvalloista”, Nousiainen kertoo. Maltaatkin tulevat Suomesta Viking Maltilta.
Pakkaaminen on vedetty astetta paremmalle tasolle ja punnitut tuotteet pakataankin vakuumiin sekä ”huuhdellaan” elintarvikesuojakaasulla ettei sinne jää vähäkään happea, tämä pidentää säilyvyyttä ja poistaa hapen aiheuttamat lieveilmiöt. Halutessaan maltaiden rouhiminenkin menee samaan hintaan, aloittelijalle tämä on näppärä toiminto.
Toistaiseksi verkkokaupan valikoimissa on humalat, maltaat sekä hiivat. Mielenkiintoisena uutuutena yritykseltä löytyy Kisälli niminen tuotesarja joka on jo ensimmäisessä kivijalkamyymälässä Joensuun K-Citymarket Pilkkossa. Mikä kisälli sitten on? Se on aloittelevan oluenpanijan aloituspakkaus joka sisältää rouhitut maltaat, humalat, hiivan ja ohjelappusen joka opastaa oluen panemisen saloihin. Oluttyylit soveltuvat lämpimässä panemiseen joten et tarvitse edes kylmätiloja, pussista saa mäskäystehokkuudesta riippuen n. 8 litraa olutta. Kyseistä konseptia ei ole allekirjoittanut nähnyt missään suomessa. Tämä on oivallista vaihtelua uutteiden rinnalle, aloittelija pääsee kokeilemaan ihan oikeaa täysmäskäystä. Parasta tässä on että valmistamiseen tarvittavat välineet löytyvät todennäköisesti aina siitä marketista josta tämän ostat, et tarvitse kuin tilavan kattilan /min. 15-litrainen), käymisastian, vesilukon, siivilän sekä lämpömittarin.
Kotiolutpostimestari omassa persoonassaan testasi kyseisen kisällisäkin. Oikaisin sen verran että käytin jo olemassa olevia vehkeitä. Kotoa löytyi Brewmonk all-in-one täysmäskäin, jonka muuten saa ostettua Lappo.fi verkkokaupasta.
Ohjeet olivat selkeitä ja aloittelijaystävällisiä, mitään ominaispainon mittauksia ei vaadittu mutta huomautettiin että halutessaan saa tehdä. Hyvin oli huomioitu lämpötilat ja sen sellaiset olennaisuudet. Ehkä ainoana kehityksenä huomasin että mäskin huuhtelu oli jätetty kokonaan välistä. Huuhtelu on jätetty pois pakkauksen ohjeista sen takia että sen toteuttaminen on haastavaa, jos ei satu olemaan suurta siivilää, BIAB-pussia, mäskipiippua tai false bottomia ja hanaa kattilassa. Nesteen lisääminen oli kuitenkin mainittu mahdollisuutena, tällöin tulee hiukan kepeämpää olutta. Tästä huuhtelun ”puutteesta” voi muodostua ongelma jos seuraava olut onkin itse laadittu, toisaalta voisin kuvitella että tuolloin on tutustunut jo alan kirjallisuuteen.
Toisena huomioimisen arvoisena asiana oli haihtuminen suhteessa kattilan kokoon, eli siis mäskäystehokkuus, aloittelija voi huolestua kun olutta ei olekaan 8L vaan 6,5L. Tämä ohje on kuitenkin testattu 15L kattilalla useaan otteeseen. ”jos tekee muuten ohjeiden mukaan mutta jättää sen nesteen lisäyksen välistä, tulee vahvempaa vierrettä noin 6,5 litraa käymisastiaan, riippuen kauanko jaksaa valuttaa mäskiä. Nesteen lisäyksellä saadaan tähän verrattuna miedompaa olutta jopa se 8 litraa. Kaikkeen tietenkin vaikuttaa käytettävä laitteisto tilavuudeltaan, tehokkuudeltaan ja kattilan halkaisijaltaan, muiden mäskäystehokkuuteen vaikuttavien seikkojen ohessa” – Kertoo nousiainen.
Verkkosivut: www.brewingsimplified.com