Viikon olut ja ruoka -pari: Mausteinen kurpitsakeitto red alella
Kokeile maltaisella red ale -oluella maustettua kurpitsakeittoa perinteisesti lusikoiden tai rennosti dippaillen. Juomana red ale tai hedelmäinen APA.
Mausteinen kurpitsakeitto red alella
- 1 iso kurpitsa tai 600 g kurpitsasosetta
- öljyä paahtamiseen
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl mietoa currytahnaa
- 1 vaniljatanko
- 1 rkl ruokosokeria
- 2 dl maltaista, hennosti humaloitua red ale -olutta
- 1 kasvisliemikuutio ja vettä
- 2 dl kermaa tai kasvisrasvasekoitetta
- suolaa ja mustapippuria
Lisäksi:
- Isoja rapeakuorisia sämpylöitä tai pieni rapeakuorinen leipä
- 1 dl kurpitsansiemeniä kaupasta
- chilihiutaleita
Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla. Leikkaa kurpitsa osiin, poista sisus ja laita palat uunipellille leivinpaperin päälle kuoripuoli alaspäin. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes kurpitsan sisus on kypsää. Kaavi sisus lusikalla kulhoon.
Pieni sipuli ja valkosipulinkynnet, ja kuullota niitä öljyssä kattilassa. Lisää currytahna, sokeri ja vaniljatanko ja kuullota hieman lisää. Ota vaniljatanko pois (huuhtele se heti, niin voit käyttää sen uudelleen). Kumoa joukkoon kurpitsaseos, olut, kasvisliemikuutio ja vettä niin että raaka-aineet peittyvät. Keitä noin 5 minuuttia. Soseuta sitten keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kiehauta, maista ja mausta.
Kaavi leivän tai sämpylöiden sisus ulos ja laita kulhoon. Kaada kuumaa keittoa leipää tai sämpylöihin, sirottele päälle kurpitsansiemenet ja chilihiutaleita. Dippaile leivän sisusta tai reunoja nesteeseen. Juomaksi maltaisen maukas red ale- olut.