Vegaaniset joulunaposteltavat oluen kylkeen

Useimmat oluet ovat vegaanisia, joten myös joulunpyhinä vegaaneille löytyy oluesta valinnanvaraa.

Jos haluaa olla—  täysin varma oluen vegaaniudesta, Alkon sivuilta läytyy erikseen mainittuja vegaanioluita. Pääasiassa kotimaiset oluet ovat kaikki vegaanisia, jos niissä ei ole käytetty hapanmaitotuotteesta otettua maitohappobakteeria tai muuta eläinperäistä aineisosaa. Niiden käyttö mainitaan yleensä erikseen etiketissä.—  Ulkomaisissa oluissa ainakin Englannin ja Irlannin oluissa on perinteisesti käytetty suodatuksessa kalan rakon sisäosista valmistettavaa niin kutsuttua kalaliimaa, mutta monet panimot kuten Guinness ovat myös luopuneet tästä.

Nauti siis olutta joulun kasvisherkkujen kanssa. Tässä muutama oiva jouluhenkinen naposteluherkku olutsuosituksineen joulunpyhiin.

Vegaaninen thaipesto

  • 1 pnt basilikaa
  • 1 pnt korianteria, sormisuolaa
  • 1 dl pinjansiemeniä/auringonkukansiemeniä
  • 1 appelsiinin mehu
  • noin 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2-3 rkl ravintohiivahiutaleita (jos olet kasvissyöjä, niin saman verran parmesanraastetta)
  • mustapippuria

Pyöräytä pestoksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan. Osta valmiita juures- tai perunasipsejä ja dippaile menemään. Olueksi sopii mukavan rustiikki saison tai hedelmäinen APA.

Maapähkinävoi ja merisuolataatelit

  • 1 pussi pehmeitä taateleita
  • noin 1 dl karkeaa maapähkinävoita
  • merisuolaa

Halkaise taatelit, laita väliin maapähkinävoita ja sirottele päälle merisuolaa. Juomaksi käy hyvin paahteisen tuhti imperial stout tai kirpeä hedelmillä tai marjoilla maustettu hapanolut.

Yhdistelmät on maistettu Mimmit juo bissee -tapahtumassa 12.12.2017.