Unohdetaanko etiketti?
“Vaatteet tekevät miehen” on vanha sanonta, vaan tekeekö etiketti oluen?
Ei, mutta se antaa kyllä omanlaista ryhtiä ja tyyliä joka saattaa tehdä lopputuloksesta paremman. Monesti olut tulee vain pantua ja rykäistyä pulloon odottamaan parempaa huomista, mutta olisiko edes nimeäminen paikallaan? Innokkaan kotiolutharrastajan arkea helpottaa kummasti kun hyllystä löytää helposti erilaiset oluet vain etikettiä katsomalla. Useasti eri satsit erotellaan erivärisin korkein, tämä luonnollisesti aiheuttaa moninaisia ongelmia.
Hyvällä etiketillä on siis paikkansa, se helpottaa kategorointia ja tarvittaessa niihin pystyy laittamaan pullottamis- tai parasta ennen päiväyksenkin. Se helpottaa kummasti nauttimisjärjestyksen suhteen sekä oluen maun ja ikääntymisen kehittymisen seurannassa. Ystävätkin nauttivat lahjapulloistaan enemmän, kun he tietävät mitä ovat suuhunsa lorauttamassa. Etiketissä olisi siis hyvä ilmetä: Tyyli, nimi, alkoholiprosentti, mahdolliset allergeenit ja mausteet.
Miten oma etiketti sitten tehdään? Tähän on useitakin eri ratkaisuja.
Ensimmäinen vaihtoehto on suunnitella ja valmistaa itse oma etiketti käyttäen vaikka kuvankäsittelyohjelmia tahi käsin piirtämällä. Skannerin ja tulostimen avulla saadaan ihmeitä aikaan. Huomioi että käytettävän materiaalin ja värien olisi hyvä kestää kosteutta. Varteenotettava, ilmainen kuvankäsittelyohjelma GIMP toimii mainiosti etikettien luomiseen ja on ilmaiseksi yllättävänkin monipuolinen.
Toinen vaihtoehto on käyttää internetistä löytyviä logosuunnittelu- ja etikettiohjelmia, joita myös kaupalliset panimot käyttävät hyväkseen. Nämä ovat suhteellisen vaivattomia. Valitaan taustapohjan muoto ja väri sekä sen sisälle laitettava kuva tai teksti. Ohjelmistot vaihtelevat ilmaisesta maksulliseen, ja usein juuri ne ovat maksullisia jotka vaikuttavat ilmaisilta, kunnes on aika tulostaa oma lopputuotos ulos.
Kolmas vaihtoehto on tilata etiketit yritykseltä joka sellaiseen on vihkiytynyt. Minimitilausmäärät saattavat tosin kasvattaa halua omien eräkokojen suurentamiseen ja vaativatpa ne yleensä myös merkittäviä rahallisiakin investointeja. Kannattaa kuitenkin tukea paikallisia yrittäjiä ja laittaa tarjouspyyntöä menemään.
Miten oman etiketin sitten saa kiinni pulloon?
Edullisin vaihtoehto on maito. Kaada maitoa lautaselle ja kastele etiketin taustapuoli siinä tai käytä pensseliä, sitten täräytä etiketti kiinni pulloon. Maidolla liimattu etiketti myös irtoaa helposti vedessä liottamalla. Liimapuikon tai teipin avulla saadaan etiketti pysymään tehokkaammin pullossa. Irroittaminen tosin on vaikeampaa. Hinnakkaampi tapa on tilata tarraetikettejä tulostimeen ja printata kuvat niihin.
Etikettiähän ei ole pakko liimata pulloon, sillä esimerkiksi nyörillä kiinnitetty kartonkilappunen pullon kaulassa tuo persoonallisen ilmeen josta kaikki oleellinen tieto selviää. Liitutaulumaalit ovat myös hauska yksityskohta ja tekstin saa aina vaihdettua jos samat pullot kiertävät omassa käytössä. Jääkaapissa kondensaatio saattaa tehdä hallaa kotikutoisille etiketeille olutpllojen kyljessä vaikkapa värin valumisen muodossa.
Taivas on vain rajana, hassutelkaa huolella kotiolutheebot!
Kuvat ja teksti: Joni Sormunen