Tornion Panimon Original Lapland Lagerille toistamiseen kansainvälinen kultamitali
Tornion Panimo herätti kesällä 2017 henkiin vanhan lippulaivatuotteensa yhdessä alkuperäisen reseptin luoneen, Lapin Kullan entisen— tehtaanjohtajan ja panimomestarin Leo Andelinin, 81, kanssa. Aikanaan suomalaisten makusuosikiksi noussut vaalea Lapin lager toistaa historiaa, kun se palkittiin samaisella Monde Selection -kultamitalilla kuin julkaisuvuonnaan 1964. Samalla panimo uudistaa oluen nimen.
Moni nosteli ihmetyksestä kulmiaan, kun torniolainen pienpanimo toi markkinoille kesällä 2017 vaalean lagerin, vaikka trendien huipulla ratsastavat voimakkaasti humaloidut pintahiivaoluet.— Original 1964 Lager –nimi viittasi oluen alkuperäiseen julkaisuvuoteen, ja kyseessä on täsmälleen samanlainen lappilainen täysmallasolut, jollaiseksi nuori panimomestari Andelin sen suunnitteli yli 50 vuotta sitten. Jopa— alkuperäinen oluthiiva onnistuttiin löytämään saksalaisesta tutkimuslaitoksesta.
“— Uskoimme, että alkuperäisellä reseptillä valmistettu lappilainen lager istuu suomalaiseen suuhun paremmin kuin koskaan ja osuimme oikeaan: Original Lapland Lagerista on tullut myydyin tuotteemme,— kertoo Tornion Panimon johtaja— Kaj Kostiander.“ Nyt saatu kansainvälinen palkinto todistaa, että myös tuotteen laatu on kultamitalin arvoinen,— hän jatkaa.
Monde Selection on maailman vanhin laatupalkinto, jota verrataan mm. hotellien tähtiin tai ravintoloiden Michelin-tähtiin. Kultamitalin myötä panimo haluaa korostaa oluen alkuperää ja muuttaa nimen muotoon— Original Lapland Lager.
“— Onhan tämä uskomattoman hienoa, kun ensin pääsin palauttamaan aidon ja alkuperäisen lappilaisen lagerin tuotannon sinne, minne se kuuluukin, ja nyt se sai jälleen kansainvälisen kultamitalin,— kommentoi panimomestari Andelin tuoreeltaan Valenciasta, Monde Selection -palkintogaalasta.
Leo Andelinin ja Tornion Panimon henkilökunnan välillä vallitsi alusta lähtien yksimielisyys siitä, että reseptiä ja tekovaiheita kunnioitetaan aivan kuten vuonna 1964, jolloin— olut sai lopullisen luonteensa pitkän käymisen ja jälkikäymisen aikana.
Leo Andelin aloitti työt Tornion Olut Oy:ssä vuonna 1962. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli kehitellä suomalaisten suuhun sopiva lager-tyyppinen olut. Panimon johtajana toimi tuolloin— Irma Stormbom, joka ohjeisti nuoren panimomestarin niin, että uuden tuotteen piti maistua myös naisille. Andelin onnistui tehtävässään, ja lappilaisesta lagerista tuli Suomen suosituin ja kansainvälisesti tunnetuin olut.
“— Andelin jäi eläkkeelle tehtaanjohtajan tehtävistä vuonna 1999, mutta teki vuonna 2016 comebackin Tornion Panimo Oy:n mentoriksi. Takavuosien tavan mukaan panimomestarit eivät käyneet maailmalla pokkailemassa palkintoja. Nyt, 54 vuoden jälkeen edellisestä kultamitalista, alan grand old man nähtiin kuitenkin lavalla,— iloitsee Tornion Panimon markkinointijohtaja— Jami Teirikari.
Vuonna 1961 Brysselissä perustettu Monde— Selection -kilpailu myöntää laatupalkintoja oluille ja elintarvikkeille, jotka täyttävät— International Institute for Quality Selections— -organisaation määrittelemät maku- ja laatuvaatimukset. Kunkin tuoteryhmän tuomaristoon kuuluu vähintään kahdeksan asiantuntijaa sekä tuomariston johtaja. Arviointiprosessi alkaa makuanalyysilla ja aistinvaraisten ominaisuuksien määrittelyllä. Tuoteryhmästä riippuen kilpailevista tuotteista arvioidaan ja tarkistetaan jopa 20 biologista ja kemiallista ominaisuutta. Myös pakkaussuunnittelu otetaan huomioon kokonaisarvioinnissa.
Olutpostin tuoteuutiset perustuvat suoraan meille toimitettuihin tiedotteisiin.