Budvar & Omnipollo -yhteistyönä uusi tšekkiläistyylinen lager
Tšekkiläinen klassikkopanimo Budějovický Budvar ja ruotsalainen craft-panimo Omnipollo lanseeraavat uuden sukupolven tšekkiläistyylisen lagerin, joka saapuu Alkon hyllyille heinäkuussa. Etukäteen sitä voi maistaa Craft Beer Helsinki -tapahtumassa Rautatientorilla 26.–28. kesäkuuta Omnipollon tiskillä hanatuotteena.
Kaksi hyvin erilaista panimoa on yhdistänyt voimansa uuden oluen aikaansaamiseen: Budějovický Budvar on Tšekin tasavallan kansallispanimo, joka on valmistanut tšekkiläistä lageria České Budějovicen kaupungissa vuodesta 1895 lähtien. Panimo tunnetaan perinteisistä panimomenetelmistään: Saaz-humalan, moravialaisten maltaiden ja arteesisen pehmeän veden käytöstä. Se on yksi harvoista aidosti itsenäisistä lager-panimoista, joilla on käytössä suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Omnipollo on taas vuonna 2010 perustettu, Tukholmassa toimiva panimo, joka tunnetaan oluiden, taiteellisen ilmaisun ja innovaatioiden yhdistämisestä.
Uusi Triple Saaz -lager yhdistää Budvarin näin 700 vuoden mittaisen oluenpanon perinteen Omnipollon moderniin ja kokeelliseen tyyliin. Lopputuloksena on panimoiden mielestä olut, jossa on ajateltu uudelleen se, mitä tšekkiläinen lager voi olla.
Triple Saaz -olut valmistetaan Omnipollon vanhassa kirkossa sijaitsevassa panimossa kolmesta ikonisesta tšekkiläisestä humalalajikkeesta – Classic, Saaz Special ja Saaz Shine – sekä Budvarin perinnelager-hiivasta. – Sitten yhdistämme sen ensiluokkaisen ruotsalaisen Balder-luomumallaksen kanssa, joka on peräisin Sörmlandista, noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta, Omnipollon panimomestari Henok Fentie kertoo.
Uutuuslagerin panimoprosessi nojaa vahvasti tšekkiläiseen asiantuntemukseen, ja siinä käytetään kaksoiskeittomäskäystä. Se on aikaa vievää menetelmää, joka tuo esiin maltaiden leipäisen luonteen. – Se on hidas prosessi, mutta se tuo esiin ne vastaleivotun leivän vivahteet, jotka määrittelevät aidon tšekkiläisen lagerin, Budvarin varapanimomestari Petr Košin sanoo.
Mäskäyksen ja keiton jälkeen olutta kylmäkäsitellään useita viikkoja, mikä antaa sille panimoiden mukaan pehmeän ja tasapainoisen jälkimaun, jossa on syvyyttä ja juotavuutta. Oluttölkin visuaalinen ulkoasu on Omnipollo-panimon toisen perustajan taiteilija Karl Grandinin käsialaa.
Olutuutuus lanseerattiin Ruotsissa kesäkuun alussa. Suomeen olut saapuu heinäkuussa Alkon erikoiserissä, silloin saatavilla on vain rajallinen erä tölkkejä. Lisäksi olutta on saatavilla ravintoloissa hyvin rajallinen määrä hanatuotteena sekä Craft Beer Helsinki -tapahtumassa Rautatientorilla 26.–28. kesäkuuta Omnipollon tiskillä rajoitetusti hanatuotteena.
Lähde ja kuvat: Diamond Beverages
Katso myös:
Vaalea lager on edelleen paras kesäjuoma – lonkero kirii kakkoseksi