Tekoälyn voimalla oluen tarina Kalevalassa
Kalevalainen oluen syntymyytti on ikuistettu tekoälyn avulla. Syyskuussa 2024 Helsinki International Film Festival -festivaaleilla ensi-iltansa saanut 20-minuuttinen tekoälyn avulla luotu lyhytelokuva ”The Kalevala – A Few Selected Poems About Creation” on katsottavissa YouTubessa. Kokeellinen elokuvaprojekti herättää oluenteon tarinan eloon hieman eri lailla.
Ohjaaja Umberto Onzan ja käsikirjoittaja Juha Snellmanin ei-kaupallinen videoteos on veijaritarina, joka kertoo kalevalaisen maailman ja oluen synnystä tuttujen hahmojen – Väinämöisen, Louhen ja Ilmarisen – seikkailujen kautta. Oluen teon onnistuminen on yksi harvoista Kalevalan elintarvikkeiden syntymyyteistä, joka kertoo sen merkityksestä muinaiskulttuurissamme ja tekoäly-lyhytelokuvassa se onkin kuvattu yksityiskohtaisesti ja elävästi.
Lyhytelokuvassa Kalevalaa tulkitaan yleisesti hieman eri tavalla, sillä elokuvan tarinan, hahmojen, kuvien ja musiikin rakentamiseen on käytetty monipuolisesti generatiivista tekoälyä ja yli 15 eri työkalua. Tekijöiden vastuulle jäi tekoälyn tuotosten validointi, korjaaminen ja kokonaisuuden yhteensovittaminen.
Pelkästä teknologian esittelystä ei kuitenkaan ole kyse, vaan tekoälyä käytettiin työkaluna syventämään tarinaa ja sen visuaalisia elementtejä.
– Vaikka tekoälyn mahdollisuudet on filmissä venytetty tappiin saakka, emme halunneet luoda vain näyttävää teknologiademoa. Halusimme kertoa omaperäisen ja hauskan tarinan, joka olisi kunnianosoitus Kalevalan yllätyksellisyydelle ja kerroksellisuudelle, Onza kertoo.
Käsikirjoittajana ja tuottajana toimineen Juha Snellmanin mukaan lyhytelokuva antaa katsojille mahdollisuuden nähdä tutun tarinan uusin silmin ja rohkaisee pohtimaan, kuinka tarinankerronta voi muuttua teknologian avulla. Aivan puhtaasti tekoälyn voimin tarinankerronta ei kuitenkaan syntynyt:
-En usko, että inhimillistä näkökulmaa ja intuitiota voi ihan heti korvata parhaillakaan työkaluilla. Siksi onkin tärkeää, että teknologia tukee tarinankertojaa, eikä korvaa häntä. Tarvitaan edelleen ihminen, joka ohjaa tekoälyä luovaa visiotaan kohden. Samalla ihmisen vastuulle jää tekoälyn luomien vinoumien ja virheiden korjaaminen, Snellman täydentää.
”The Kalevala – A Few Selected Poems About Creation” tarjoaa sekä tekijöiden mukaan mahdollisuuden nauttia uudenlaisesta Kalevalan tulkinnasta. Elokuvan ensiesitys HIFF-festivaaleilla sai innostuneen vastaanoton ja herätti keskustelua teknologian, tarinankerronnan ja kulttuurin yhteensovittamisesta.
– Tekoäly tulee väistämättä vaikuttamaan siihen, miten elokuvia ja tarinankerrontaa tulevaisuudessa tehdään. Aiheeseen liittyy eettisiä ja jopa filosofisia ulottuvuuksia, mutta lopulta vastuu jää käyttäjälle: tekoälyä voidaan käyttää hyvään tai pahaan, oikein tai väärin. Henkilökohtaisesti uskon, että meidän täytyy tehdä kokeiluja ja sitten keskustella lopputuloksista avoimesti. Se on ainoa tapa löytää vastuulliset tavat käyttää tekoälyä, Onza summaa.
Katso lyhytfilmi, oluen valmistus kohdasta 5,36.
Lähde ja kuvat: Juha Snellman