Tee kotona Hazy IPA-olutta Panimo Himon reseptillä
Tutustu sameansumeaan Hazy IPA-olueen ja tee sitä kotona Panimo Himon reseptillä!
Vaikka monet ajattelevat kaikkien hazy eli sameiden IPA-oluiden olevat tunnetusti mehukkaan sameita New England IPA-oluita, asia ei ole niin yksinkertainen. NEIPA-oluiden tullessa suosioon, sameutta ja usein tietynlaista hedelmäistä mehukkuutta tarkoittava “hazy” on myös vakiintunut vahvojen, tupla/tripla- tai jopa neljä kertaa vahvempien IPA-oluiden tyyliin ja nimeen.
Alun perin tätä sameutta tarkoittavaa sanaa on käytetty erotuksena jo 1800-luvun lopulta yleistyneeseen, meilläkin totuttuun kirkkaaseen olueen, mutta NEIPA:n mukaan tullessa hazy on vakiintunut tarkoittamaan ulkonäön rinnalla myös mehukkuutta ja joskus englanninkielinen “juicy” -sana mainitaankin hazyn rinnalle.
Hazy IPA-oluet ovat nykytyylilajissaan olutmaailman uusia tulijoita. Nämä oluet ovat usein väriltään greippimäisen tai aurinkomaisen kellertäviä, täysin läpinäkymättömän sameita tai voimakkaan opaalimaisia, aromiltaan trooppisen hedelmäisiä, sitruksisia tai jopa hieman karkkimaisiakin juomia, joissa on korkea alkoholiprosentti ja suuntäyteinen maku.
Tämän oluttyylin valmistuksessa käytetään usein vehnää tai kauraa pyöreän suutuntuman aikaansaamiseksi ja ulkonäön samentamiseksi. NEIPA-oluista nämä oluet erottuvat kuitenkin ensinnäkin alkoholiprosentillaan, joka on korkeampi kuin Uuden Englannin isoveljellään sekä usein voimakkaammasta katkerosta. Välillä ero prosenteiltaan kovemman NEDIPA:n eli New England Double IPA:n ja Hazy IPA:n välillä on hiuksenhieno, mutta niin on myös käytännössä vaikka porterin ja stoutinkin.
Markkinointimielessä useita suodattamatomia oluita sanotaan hazyksi ja kertoohan se hyvin oluen ulkonäöstä, mutta hazy IPAssa pääosassa on sameus sekä ulkonäössä että suutuntumassa. Hazy IPA-oluet ovat olutharrastajien suosiossa ja onnistuneet yksilöt tarjoavatkin moniuloitteista aromi-ilottelua sekä nenälle että suulle. Ruuan kanssa kannattaa kokeilla näitä oluita, erikoisen hyvin ne käyvät aasialaisen paistetun riisin, tuhdin jenkkityyppisen burgerin ja fritatun tofun ja majoneesin kera.
Hazy IPA -resepti
Loivari 7%
Panimo Himo
Resepti Kalle Hirvikoski
Maltaat:
Extra Pale Maris Otter 71,40%
Flaked Oats 12,70%
Chateau Oat 7,95%
Chateau Wheat 7,95%
Vesiprofiili:
BeerSmithin Hoppy Pale Ale
Mäskäys:
69’c / 1h
Keitto:
Humalat:
5min Nelson Sauvin 0,85g/L
5min Superdelic 0,85g/L
5min Citra 0,6g/L
Whirlpool:
75’c 30min
Humalat:
Nelson Sauvin 2,0g/L
Superdelic 2,8g/L
Citra 2,0g/L
Käyminen:
Hiiva Lallemand Verdant 18’C
Kuivahumalointi:
3pv Citra 4,3g/L¨
5pv Superdelic 5,7g/L
5pv Nelson Sauvin 4,3g/L
Käyminen 10 päivää jonka jälkeen kylmäksi.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt Juomaposti 3/24 -lehdessä.