Suomen katkerin olut on tässä?
Olari Panimo lanseerasi keskiviikkona Total Tilt! -IPA:n, jonka laskennallinen katkeruus on 500 IBUa. Kyse on reippaan katkerasta oluesta, yleensä kun IPA-oluiden laskennallinen katkeruus sijoittuu tuonne 40-80 välille. Kyseessä voi olla Suomen katkerin olut!
– Minulla on ollut haaveena jo kauan tehdä todella katkera olut, kertoo Olarin Panimon Ville Leino oluen synnystä. – Maistoin vuosia sitten Mikkellerin 1000 IBU:n olutta, joka oli todella katkera, metallinenkin, ja se jäi kaivelemaan. Tämä on nyt katkerin olut, mitä olen sen jälkeen itse maistanut. Aromista tuli kiva, katkerot pysyy suussa pyörimässä, meidän mielestä tästä tuli aika täydellinen West Coast -tyylinen olut, jota pystyy juomaan tuopillisenkin!
Olut on väriltään opaalisen vaalea ja tuoksu on miedon havuinen ja appelsiininen. Maussa on hauskaa katkeroista makeutta ja hedelmäisyyttä, loppumaussa jysähtävät mukavasti katkerot, jotka maistuvat kurkunpäässä pitkään. Alkoholia oluessa on 7,3%, ja se pyöristää suutuntumaa.
-Humalina oluessa on katkeropuolella Bitter Gold ja hieman Magnumia, ja aromipuolella Citra, Ekuanot, Simcoe. Humalaa on lisätty olueen överimääriä pitkin keittoa, whirpooliin ja kuivahumalinakin, vähän jännitti, tuleeko oluesta metallinen, mutta ei tullut! Pohja on perus West Cost IPA, mm.pale ale-mallasta, hieman vehnää ja karamellimallastakin on seassa, kertoo Leino. – Teimme tämän oluenharrastajia ajatellen, ja olisi kiva että tästä tykättäisiin niin paljon, että se jäisi elämään. Omasta mielestäni tämä on parhaita Wset Coast IPA-oluita, mitä olemme tehneet.

Ville Leino Olarin Panimolla.
Mikä ihmeen IBU?
IBU eli International Bittering Units on oluen laskennallinen katkeruusasteikko, jota Suomessa käyttävät oluissaan pienpanimot. Samantyyppistä asteikkoa EBU:a eli European Bittering Unitsia käyttävät suuret panimot. Jotkut panimot taas käyttävät sanaa”katkerot”, joka on hieman epämääräisempi termi.
Mitä isompi on EBU- tai IBU- luku, sen katkerampi olut yleensä on, tosin laskennallinen katkeruus ja katkera maku eivät aina käy käsi kädessä, koska oluen katkeraan makuun vaikuttaa myös oluen alkoholiprosentti, mallaspohja, hiiva, mahdolliset muut mausteet, oluen sameus ja humalointitavat.
IBU:n ja EBU:n mittaustavat ovat hieman erilaiset, mutta tulokset ovat käytännössä samat, joten IBU- ja EBU-luvut ovat verrannollisia keskenään. Suurin osa oluista pyörii katkerolukujen 5-80 välissä (esim. vehnäoluen IBU voi olla 10, hyvin katkeran IPA:n noin 80). Oluen laskennallinen katkeruus voi olla jopa 1000, mutta käytännössä ihminen ei pysty maistamaan eroja enää yli 100 IBU/EBU -luvun jälkeen, joten laskennalliselta katkeruudeltaan yli sadan oluet maistuvat samalta, meidän maistamat erot tulevat sitten mausta, joka on kaikkien oluen raaka-aineiden summa.
Kuvat:Anikó Lehtinen