Siideriresepti: Pihlajanmarjalla höystetty graavilohi

Graavilohi sopii paitsi joulupöytään ja juhannukseen, myös alkutalven blinivillitykseen. Se on todella yksinkertainen valmistaa itse, tarvitaan vain suolaa ja sokeria ja ripaus muita mausteita maun mukaan. Graavilohi kylmäkypsytetään suolan ja sokerin avulla.

Panimoravintola Maistonki on kehittänyt graavilohesta vielä tavallista maukkaamman version, jossa lohi höystetään pihlajanmarja-omenasiiderillä. Pihlajanmarja sopii happamuutensa puolesta oivasti kalan kyytipojaksi. Näin valmistettu graavilohi sopii erityisesti salaatin, blinien tai saaristolaisleivän kanssa nautittavaksi.

Graavilohisalaatti

Graavilohi

2 nahallista lohi/kirjolohifilettä

karkeaa merisuolaa

sokeria

5 dl Mörk-Ö-siideriä, makuna pihlajanmarja

Suolaa fileet nahattomalta puolelta reilusti. Kala saa peittyä karkeaan merisuolaan. Lisää päälle saman verran sokeria.

Asettele fileet vuokaan päällekkäin, nahattomat puolet vastakkain. Kaada Mörk-Ö siideri vuokaan. Peitä kannella tai muovilla.

Laita astia kylmään vähintään 36 tunniksi.

Maista tämän jälkeen lohta ja jos maku ja suolaus on tarpeeksi vahva, pese fileet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Tarjoile haluamallasi tavalla.

Sinappihunajakastike

4 tl Dijon-sinappia

8 tl hunajaa

tuoretta tilliä

tilkka omenaviinietikkaa

Leikkaa tuore tilli silpuksi. Sekoita se omenaviinietikan, sinapin ja hunajan kanssa kastikkeeksi.

Graavilohen kanssa maistuu oivallisesti kuiva omenasiideri.