Tee kotona saksalaistyylistä vehnäolutta Tired Uncle Brewingin reseptillä
Tutustu saksalaistyyliseen vehnäolueen ja tee sitä kotona Tired Uncle Brewing Co:n reseptillä!

Saksalaista vehnäolutta Eisgrub Bräu -panimoravintolassa Mainzissa.
Saksalaistyylinen vehnäolut
Yksikertaisimmillaan vehnäolut on olutta, minkä valmistuksessa on käytetty vehnää, mutta vehnäoluttyylejä on paljon erilaisia. Saksalaistyylistä tai baijerilaistyylistä vehnäolutta kutsutaan Hefe-Weizenbieriksi ja se on kullanvaalea, suodattamaton, samea vehnäolut, johon kuuluu hedelmäinen, usein banaanin vivahtava aromi, jossa maistaa myös hieman neilikkaisuutta. Hiivaa ei suodateta pois, joten pullon pohjalla on sakkaa eli hiivahiukkasta, joka sekoitetaan useimmiten oluen joukkoon. Sekoitustavat ovat moninaiset, yleisin on kuitenkin se, että pullosta kaadetaan noin 1/3 lasiin, sitten pyöräytetään olutpulloa niin että saadaan pohjassa lepäävä sakka tasaisesti olueen ja sitten kaadetaan loppuolut lasiin. Saksalaistyyliseen vehnäolueen kuuluu mahtavan korkea vaahto.
Vanhimmat merkinnät vehnäoluesta löytyvät noin 3000 vuoden takaa. Sittemmin ne ovat olleet kuninkaiden ja ruhtinainden juomaa, vehnää kun ei rahvaalle haluttu juottaa oluen muodossa, koska vehnä tarvittiin leipäviljaksi. Näin nykyisen Saksan alueella vuonna 1516 säädetty oluen puhtauslaki, Reinheitsgebot mainitsi oluenpanoviljaksi ohran, vehnäolut säästettiin ylhäisille.
Saksalaistyylisen vehnäoluen ydinalueella Baijerin alueella Hefe-Weizen on suosittua, mutta tässä välillä, lagerin tultua, vehnäoluet meinasivat vaipua unholaan, 1960-luvulla niitä valmisti vain muutama panimo.
Nyt saksalaistyylisiä vehnäoluita tehdään ympäri maailmaa ja ne usein toimivat porttioluena niille, jotka muuten eivät oikein oluen katkeruudesta piittaa, tässä oluessa kun humalaa ei mauksi asti ole. Hefe-Weizenin maku on virkistävän hedelmäinen, ja nämä makuominaisuudet tekevät siitä myös erinomaisen ruokaoluen. Kokeile vehnäolutta grillattujen kasvisten, yrttisten possu- ja kanaruokien sekä hieman tulisten nuudeleiden kera.

Tired Uncle Brewing
Tired Uncle’s El Hefe-weizen
Resepti Luca Coelho
23 L
Kantavierre: 12°P
FG: 2,5°P
Alkoholi: 5,1%
Vesi:
Vesiprofiili: 0,6:1 sulfaatti/kloridi-suhde
3:1 vesi/jauhesuhde (~15 L)
Maltaat:
2,5 kg vaaleaa vehnämallas (3-6 EBC)
1,75 kg pilsner malllas (3-5 EBC)
350 g Weyermann Munich type II
150 g Weyermann Melanoidin
Mäskäys:
Mäskäyslämpötilat: 68°C 60 minuuttia, ulosmäskäys 78°C kymmenen minuuttia
Mäski pH: 5,4
Huuhtelu:
Huuhtele vedellä 78 °C:ssa, kunnes kokonaistilavuus on saavutettu (n. 15 l)
Varmista, että pH ei laske liian alhaiseksi, esim. lisää 1,5 ml maitohappoa tai panimovesiprofiilin mukaan
Keitto:
25 g Hallertau Mittelfrüh (60 minuuttia, ~10 IBU:lle) Älä lisää kirkasteita (protafloc, irish moss)
10 minuutin whirlpoolissa päästäksesi eroon suuremmista kiintoaineista
Käyminen:
Hiiva 20 g SafAle W-68 26°C:ssa
Jäähdytä 24 °C:seen viivevaiheen jälkeen (eli kun se alkaa kuplia voimakkaasti)
Kun käyminen on valmis, kirkasta ja hiilihapota.
Linkki BSMX (Beersmith) reseptitiedostoon.
Kuvat: Anikó Lehtinen ja Tired Uncle Brewing Co. , ilmestynyt 2/25 Juomaposti-lehdessä.