Sahdin SM-kisan voitto Tuula Viherojalle

Sahdinvalmistuksen Suomen mestaruudesta kisattiin 32.kerran Isojoella. Tänä vuonna kisan voittajaksi kruunattiin Tuula Viheroja Raumalta. Kisaan osallistui 49 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille ja sitä järjestää Suomen Sahtiseura ry.

Tuula Viheroja

Jo vuodesta 1992 järjestetyt Sahdin SM-kisat pidettiin 3.8. Lauhansarven luontomatkailukeskuksen ympäristössä ja itse kisatapahtuma järjestetiin Lauhantahti-tanssilavalla. Kilpailuun kunnan tervehdyksen toi Kuurna ry:n jäsen, kunnanjohtaja Juha Herrala, järjestäjän puolesta tervetulotoivotuksen esitti Kuurna ry:n puheenjohtaja Ari Kuusimäki ja kisat avasi  koko kilpailun järjestäjän, Suomen Sahtiseura ry:n puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.

Kisa-alueen tunnelmaa

Tänä vuonna sahdinvalmistuksen Suomen mestarikisoissa oli mukana 49 sahtia 48:sta pitäjästä, koska viime vuoden voittaja, Pirjo Korpela osallistui pitäjän edustajan lisäksi. Sahteja oli niin perinteisiltä sahtialueilta kuin Inarista ja Kirkkonummen seudulta asti, sahtien painottuessa Hämeen, Satakunnan ja Pohjanmaan alueille.

Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuissa jokainen edustaa itsetekemällään sahdilla asuinpaikkakuntaansa eli pitäjäänsä, joissa on käyty ennen mestaruuskilpailua omat aluekarsinnat. SM-kisasahdissa saa käyttää vain perinteenmukaisia raaka-aineita; viljatuotteita tai maltaita, katajaa, olkia, hiivaa, vettä, humalaa. Vuosittain Sahdin SM -kilpailu kokoaa yhteen niin sahdin valmistajia kuin sahdin ystäviäkin ympäri maata ja kisailijoissa nähdään vuosittain niin kokeneita sahtimestareita kuin vielä aloittelevampia kotisahdin tekijöitäkin.

Sahtia saavat maistella myös kisavieraat

Sahdin Suomen mestaruuskisoissa jokainen sahdintekijä tuo mukanaan sahdin lisäksi myös itse valitsemansa tuomarin. Tänäkin vuonna tuomareilla oli edessään aikamoinen urakka melkein viidenkymmenen sahdin arvioinnissa. Itse kilpailussa arvioidaan useita eri kriteereitä, kuten sahdin maku, tuoksu, ulkonäkö ja yleinen laatu.

Tuomarointi käynnissä

Tänä vuonna kilpailun voitti raumalainen Tuula Viheroja, joka on sijoittunut ennenkin, mm. toiseksi Hauholla vuonna 2022. Voittaja saa aina palkinnokseen mm. perinteisen tuohilippalakin, josta tapahtumassa tunnistaa myös edellisen vuoden voittajat ja aika monta tuohilippalakkilaista kisakuvissa vilahtaakin!

Tulosten julkistamisen jälkeen kuultiin myös missä paikkakuntia kiertävät kisat ovat ensi vuonna. Seuraavat Sahdin SM-kilpailut järjestetään Lahdessa Jokimaan ravikeskuksessa 2025.

Sahdin SM 2024 -tulokset:

1. Tuula Viheroja, Rauma
2. Kari Sipilä Hollola
3. Olavi Viheroja, Hämeenkyrö
4. Hannu Sirén, Hartola
5. Marianne Huila, Janakkala
6. Erkki Laaksonen, KärköläOlutposti onnittelee voittajaa ja sijoittuneita!

Kuusi parasta ja Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten useimmiten ohra- ja ruismaltaita, leivinhiivaa sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdille on myönnetty EU:n Aito Perinteinen Tuote -nimisuoja. Perinteinen sahtialue ulottuu kuuden maakunnan alueelle: Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Pohjois-Satakunta ovat kokonaan mukana. Keski-Suomesta Joutsa, Korpilahti ja Luhanka ovat aktiivisia sahtipitäjiä. Etelä-Pohjanmaalla perinne on puolestaan säilynyt lähinnä Isojoella. Pirkanmaan kunnista n. 50 % kuuluu aktiivisiin sahtiperinteen vaalijoihin. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla.

Suomen Sahtiseura on vuonna 1988 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii sahtikulttuurin harrastajien etujärjestönä. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia sahdin valmistus- ja käyttöperinteen säilymistä tuleville sukupolville. Seuralla on 11 alayhdistystä.

Kuvat Jouko Luttinen, lähde Suomen Sahtiseura ja Olutliitto