Pienpanimoliitto ajaa muutosta alkoholilakiin – etämyynti lailliseksi
Suomalaisia pienpanimoita edustava Pienpanimoliitto ajaa väliaikaista muutosta alkoholilakiin, joka sallisi pienpanimoille niiden itse tuottaman alkoholijuomien etämyynnin ja kuljetuksen kuluttajan kotiin asti. Muutos olisi voimassa vuoden 2020 loppuun.
Nyt voimassa oleva alkoholilaki ei mahdollista suomalaisten pienpanimoiden alkoholijuomien etämyyntiä, vaan myynti tulee tapahtua myyntiluvan haltijan fyysisen myyntipisteen kautta. Koronaepidemia ja toimenpiteet kriisitilanteen hallintaan saamiseksi ovat tuntuneet huomattavasti pienpanimoiden liiketoiminnassa.
”Koronavirusepidemia on johtanut hyvin nopeasti suomalaisten pienpanimoiden toimintaedellytysten murenemiseen. Ravintolat ovat suurelle osalle pienpanimoista tärkein yksittäinen myyntikanava ja niiden sulkeminen kesäkuun alkuun saakka iskee koko toimialaan voimakkaasti. Myös kesän oluttapahtumien peruuntuminen tekee ison loven pienpanimoiden myyntiin”, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä toteaa.
Kaupan puolella on myös jouduttu vähentämään alueellisesti pienpanimoiden tuotenimikkeitä ja tukkukuljetuksia, joten vaikka kulutus on siirtynyt ravintoloista osin kotiin, ei pienpanimo-oluita saa välttämättä niin suurella valikoimalla kuin ennen kriisiaikaa.
Pienpanimo on Suomessa panimo, joka valmistaa enintään 15 miljoonaa litraa alkoholia vuodessa. Pienpanimoala on melko nuori ala, sen voidaan katsoa nykyisessä merkityksessään alkaneen 199o-luvulta ja suurin osa noin sadasta suomalaisesta pienpanimosta on syntynyt vasta 2010-luvulla. Pienpanimoala on paikallisesti työllistävä, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ja sen työllisyysvaikutus on isompi tuotettua olutlitraa kohti kuin suurissa panimoissa. Hieman yli sata suomalaista pienpanimoa vastaa noin 23 miljoonan olutlitran valmistamisesta, koko suomalaisen oluttuotannon ollessa vajaa 400 miljoonaa litraa. Suurin osa pienpanimoyrityksistä on alle 10 hengen yrityksiä, joiden liiketoimintaa koronakriisin tilanne koskettaa merkittävästi. Pienpanimoliitto näkee, että monelle pienpanimoille etämyynti tarjoaisi uuden myyntikanavan, joka saattaisi helpottaa yritysten tilannetta ja jopa selviytymistä huomattavasti.
Tällä hetkellä alkoholin etämyynti on sallittu vain ulkomaisille toimijoille EU:n sisällä. Suomeen pystyy siis tilaamaan olutta ulkomaisista verkkokaupoista, kuten myös Suomesta ulkomaille. Pienpanimoliitto katsoo, että tämä asettaa suomalaiset pienpanimot eriarvoiseen asemaan kansainvälisiin verkkokauppoihin nähden. Tilanne korostuu nyt, kun kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut koronavirusepidemian takia juomien kotiinkuljetusta suosivaksi.
Pienpanimoliitto on valmistellut ehdotuksen etämyynnin sallivasta alkoholilain muutoksesta ja toimittanut sen tiedoksi asiasta vastaaville ministereille. Lainsäädäntömuutoksella pienpanimoille sallittaisiin niiden itse valmistamien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynti kuluttajille. Voimakkaampia, enintään 12-prosenttisia käsityöläisoluita valmistavat pienpanimot saisivat lisäksi myydä kyseisiä juomia etämyynnillä vastaavasti kuin nykyisinkin fyysisissä myyntipisteissään.
Etämyynnillä lainsäädäntömuutoksessa tarkoitetaan sitä, kun asiakas tilaa haluamansa tuotteen vaikka pienpanimon verkkokaupasta ja tilattu tuote toimitetaan asiakkaan kotiovelle saakka. Tällä hetkellä pienpanimot voivat myydä olutta omassa verkkokaupassa, mutta asiakas joutuu hakemaan oluen itse pienpanimon myyntipisteestä, jolloin voidaan tarkistaa asiakkaan ikä ja tila. Nyt ehdotetussa lainmuutoksessa, kotiinkuljetetussakin tilauksessa juomat myyvä pienpanimo olisi velvollinen varmistumaan asiakkaan täysi-ikäisyydestä sekä siitä, ettei juomia luovuteta päihtyneelle henkilölle.
”Ehdotetusta lakimuutoksesta aiheutuvat alkoholihaitat voidaan lähtökohtaisesti arvioida hyvin pieniksi”, Mäkelä toteaa. – ”Pienpanimoiden tuottamat oluet muodostavat alle prosentin kaikesta alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa. Näitä tuotteita nautitaan ennen kaikkea maun vuoksi, ei humaltumistarkoituksessa. Etämyynnin tilapäinen salliminen antaisi suomalaisille pienpanimoille edes hetkeksi tasapäiset mahdollisuudet selviytymiseen eurooppalaisiin kilpakumppaneihinsa verrattuna. Tällä toimenpiteellä saattaisi myös olla ratkaiseva merkitys pienpanimoiden taloudellisessa taistelussa koronakriisin pahimman vaiheen yli”, Mäkelä korostaa.
Pienpanimoliitto on vedonnut valtiovaltaan jo aikaisemmin koronakriisin aikana, kuten myös Olutliitto ja Panimoliitto yhteistyössä Pienpanimoliiton kanssa. Pienpanimot ovat olleet itse hyvin aktiivisia miettiessään erilaisia selviytymiskeinoja koronakriisin ajan, kuten omia verkkokauppoja, yhteistyöoluita ja uusia myyntipakkauksia. Osa pienpanimoista on myös myynyt tuotteitaan etämyynnillä kuluttajille ulkomaisten verkkokauppojen kautta.
Halua etämyynnin sallimisen on myös kansanedustajien ja kuluttajien puolella. Pienpanimoiden etämyyntiä on ehdottanut toimenpidealoituksessaan ryhmä usean eri puolueen kansanedustajia ja Tolkku käteen yhteisö on käynnistänyt jo viime kuussa oluen etämyyntiä ajavan adressin.
Kuva: Juha Sinisalo
Lähde: Pienpanimoliiton tiedote