Panimoliitolle tukea eurooppalaisilta kollegoilta
Panimoliitto sai alan edustajat eri puolilta Eurooppaa vieraakseen hetkellä, jolloin Suomessa eletään kohtalonhetkiä alan säätelyn vapautumista odotellen.
The Brewers of Europen vuosikokouksessa Helsingissä pohditaan muun muassa, miten olut voi jatkossakin palvella Eurooppaa hyvin.
– Tulimme Suomeen ajankohtana, jolloin Suomi elää olutbuumia ja samaan aikaan tekee poliittisia päätöksiä, jotka vaikuttavat oluen tulevaisuuteen, The Brewers of Europen pääsihteeri Pierre-Olivier Bergeron toteaa OlutPOSTIlle.
Bergeron vakuuttaa, että alaa kiinnostaa, mitä Suomessa tapahtuu.
– Haluamme nähdä, että olutbuumia tuetaan!
Bergeronin mukaan Pohjois-Euroopassakin ollaan menossa kohti rennompaa olutkulttuuria ja sallivampaa sääntelyä. Hän pitää sitä reiluna, kun on kyseessä oluen kaltainen vähäalkoholinen tuote.
– Kokemus on osoittanut, että rajoittava valvontapolitiikka, jonka tarkoituksena on yksioikoisesti vähentää kulutusta henkilöä kohti, ei kohdistu ongelman ytimeen. Sen sijaan tällainen politiikka tuottaa vaihtelevia tuloksia ja ei-toivottuja seurauksia sekä taloudellisesta että kansanterveydellisestä näkökulmasta. Usein rajoitukset kohdentuvat huonosti ja ne hankaloittavat oluen vain kohtuukäyttäjiä, joille olut on yksi osa tasapainoista ja terveellistä elämäntyyliä. Ongelmakäyttäjät keksivät aina keinot saada alkoholia, Bergeron sanoo.
Panimoiden määrä tuplaantunut
Olut on koko Euroopalle elintärkeää liiketoimintaa. Arvoketju työllistää 2,3 miljoonaa ihmistä ja olut tuottaa Euroopan valtioille 42 miljardia euroa verotuloja. Yhteensä se tuo arvonlisäystä 50 miljardia euroa.
– Yksi työpaikka panimossa luo välillisesti 17 uutta työpaikkaa. Suurin osa työpaikoista on olutta tarjoilevissa baareissa, pubeissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Oluen reilu verokohtelu auttaa koko arvoketjua ja hyödyttää siten koko Euroopan taloutta, Bergeron sanoo.
Panimoteollisuus on kasvuala: kuluvan vuosikymmenen aikana panimoiden määrä on tuplaantunut Euroopassa – aivan kuten Suomessakin. Huikeasta noin 7 500 panimon luvusta iloitseva pääsihteeri Bergeron toteaa, ettei olisi koskaan uskonut näkevänsä tällaista buumia.
Hän on erityisen otettu olutvalikoiman laajuudesta ja kuluttajan mahdollisuuksista uusiin makukokemuksiin.
– Oluiden kirjo kasvaa kaikkialla ja kasvu vain jatkuu.
Yksi kasvava trendi on oluen ja ruoan yhdistäminen. Se on erityisen pop juuri nyt Britanniassa ja Alankomaissa. Bergeron sanoo ajattelevansa aina ruokaa uutta olutta maistaessaan.
– Tämän Stallhagenin IPAn haluaisin maistaa yhdessä sinihomejuuston kanssa!