Olutslämäri: Mathias Hüffner, Panimoyhtiö Hiisi
Olutslämärissä vuorossa Panimoyhtiö Hiisin panimomestari Mathias Hüffner.
1. Kuka olet?
Nimeni on Mathias Hüffner ja olen kotoisin Saksasta, Frankfurtista. Olen asunut Suomessa ja Hämeessä vuodesta 2001 lähtien. Työskentelen Panimoyhtiö Hiisillä.
2. Tyler Dierks Suomenlinnan Panimolta haastoi sinut. Sano hänestä jotain mukavaa!
Olen tuntenut Tylerin jo monta vuotta. Pidän muun muassa hänen rehellisyydestään, empatiastaan ja sarkastisesta huumoristaan. Vaikka emme aina suosi samoja oluttyylejä, yhdistää meitä sama intohimo oluen tekoon.
3. Mihin tilanteeseen olut sopii kaikkein parhaiten?
Kun olen janoinen😊
4. Mikä on mahtavaa?
Pidän oluista, jotka perustuvat selkeästi määriteltyyn konseptiin tai ideaan. Nautin istua baareissa tai terasseilla, joissa ei soiteta musiikkia. Pidän myös aidoista itä-aasialaisista keittiöistä; erityisesti Japanista, Koreasta ja Taiwanista.
5. Mikä on mälsää?
Kun joudun juomaan määrittelemättömiä ja ei tyylin mukaisia oluita. Myöskään pahvinmakuiset karjalanpiirakat eivät kuuluu suosikkiruokiini.
6. Mitä ikävöit kotimaastasi?
Kaipaan saksalaista täysjyväruisleipää, saksalaista sinappia, alhaisia oluen hintoja ja vähemmän säänneltyä lähestymistapaa alkoholiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että juon enemmän, vaan rennommin.
7. Millainen on oluttaustasi?
Aloitin panimourani vuonna 1998 suuressa panimossa Frankfurtissa. Valmistuin panimomestariksi TU Berlinistä vuonna 2008, ja olen työskennellyt useissa suomalaisissa panimoissa yhteensä yli 20 vuotta.
8. Millaista olutta et koskaan haluaisi tehdä?
Niin kauan kuin maltaiden ja oluen luonne ei ole täysin peitetty muilla ainesosilla, keitän kaikenlaisia oluita. Varsinkin sellaisten olutreseptien muotoilu, joita en itse joisi, on minulle positiivinen haaste.
9. Millainen olisi Reinheitsgebot vuonna 2024?
Toivon mukaan sama kuin 2023. Mielestäni eri olutkulttuurien tulisi säilyttää ydinluonteensa ulkoisista vaikutuksista huolimatta.
10. Kenet haluaisit haastaa seuraavaksi?
Aki Railanmaa, RPS Brewing Kuopiossa.
Teksti: Harri Soinila, kuva:
Ilmestynyt 1/24 Olutposti-lehdessä.