Joulukalenterin 3. luukku: Oluella juotettu joulukakku

Olutpostin joulukalenteri aloittaa jouluvalmistelut hyvissä ajoin. Kalenterin kolmannessa luukussa on maukas joulukakku, jonka salaisuus on säännöllisessä olutkostutuksessa. Tämän kakun voit tehdä nyt vaikka viikonloppuna ja nauttia jouluna hyvän oluen kera. Me maistatimme tätä Joulupukille, ja saimme häneltä tyytyväisyystakuun! Kakun resepti videon alapuolella.

Katso videolta mitä mieltä Joulupukki oli olutjoulukakusta:

Oluella juotettu joulukakku

  • 100 grammaa pehmeää voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 kpl kanamunia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 0,5 teelusikallista ruokasoodaa
  • Hyppysellinen suolaa
  • 0,5 tl muskottijauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl pomeranssinkuorijauhetta
  • 1 dl kahvia
  • 1 dl siirappia
  • 3 mandariinin mehu
  • 2 dl tummahkoa belgityylistä ale-olutta (ei voimakkaasti humaloitua)
  • 100 gr rusinoita
  • 200 gr kuivattuja hedelmiä tai kuivattuja karpaloita
  • 100 gr pähkinöitä
  • 0,5 dl tummahkoa, makeaa olutta joka toinen päivittäin kostutukseen

Purista mandariinimehu ja sekoita se olueen. Laita rusinat likoamaan nesteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kanamunat ja vaahdota vielä. Keitä kahvi. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja mausteet. Rouhi pähkinät ja leikkaa kuivatut hedelmät paloiksi. Yhdistä voimunasokerivaahto ja jauhoseos sekoittamalla. Ota rusinat pois nesteestä ja sekoita ne taikinaan. Laita nesteeseen kahvi ja siirappi, sekoita ja lisää taikinaan sekoittaen. Sekoita lopuksi pähkinät ja kuivatut hedelmät.

Voitele kakkuvuoka (tai kaksi pienempää, katso että vuokaan jää tyhjää tilaa) ja korppujauhota se. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 175 –asteessa leivinpaperin alla noin 30-40 minuuttia, ota sitten leivinpaperi pois ja paista vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes haarukkaan ei tartu enää taikinaa, kun kokeilet kakun keskiosaa.

Malta jäähdyttää kakku ennen kuin kumoat sen. Kääri kakku kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Kostuta kakkua parin päivän välein oluella (voit pistellä kakkuun pieniä reikiä sukkapuikolla).

Nauti noin 2-4 viikon kuluttua belgidubbelin, paahteisen portterin tai stoutin, tuhdin barley winen tai imperial stoutin tai hedelmäisen, belgityylisen hapanoluen kuten kirsikkaoluen kera.

Kiitos inspiraatiosta Savusuolaa -blogi!

Kuvassa joulupukki ja nainen olutlaseineen