Oluiset porkkana-kesäkurpitsasämpylät
Olut sopii mainiosti myös leivontaan ja leivän päällysteisiin. Kokeile näitä herkullisia sämpylöitä ja maista, oluen kera tietenkin.
• 2 dl vettä
• 3 dl vaaleaa vehnäolutta
• 2 isoa porkkanaa raastettuna
• 10 cm pätkä raastettua ja valutettua kesäkurpitsaa
• 10-12 dl vehnäjauhoja
• 1dl kaurahiutaleita
• 25 g hiivaa
• 1 rkl ruokosokeria
• 3 tl suolaa
• 1/2 dl rypsiöljyä
Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
Lisää sokeri, sitten raasteet, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita. Lisää sitten noin 5 dl
jauhoja, alusta ja lisää vähitellen loput jauhoista. Lopuksi lisää öljy (taikina saa jäädä
hieman löysäksi).
Kohota lämpimässä paikassa noin 45-60 minuuttia. Lämmitä uuni 225 -asteeseen. Jaa taikina 10-15 osan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota uunipellillä leivinpaperin päällä vielä noin 20 minuuttia.
Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.
Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2022.