Oluen raaka-aineet mukaan keittiöön!

Monet käyttävät olutta ruuan raaka-aineena, mutta saako itse oluen raaka-aineista ruokaa aikaiseksi? Olutposti vei oluen raaka-aineet keittiöön ja kokeili. Tuloksena humalagraavattua lohta blineillä, vierteellä maustettua maustekakkua ja mäskileipää. Kannattaa kokeilla!

Olutblinit, humalasuolagraavattua lohta ja saisonrapuja

Olutblinit

  • 2 dl maitoa
  • 2 dl vaaleaa lager –olutta
  • 1 kanamuna
  • 1 tl soodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • Ripaus sokeria
  • 1 tl suolaa
  • Paistamiseen voita

Sekoita maito, olut ja kanamuna tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa muut raaka-aineet ja siivilöi maito-olut-kanamunaseoksen joukkoon. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia. Paista blinipannussa voin kanssa kullankeltaisiksi blineiksi.

Humalasuolattu graavilohi

  • 400 g lohifile
  • Graavaussuola:
  • 3 kpl humalakäpyä (jos tuoreita niin 7 kpl)
  • Noin 3 rkl rakeista merisuolaa
  • Noin 1 rkl sokeria
  • Lisäksi:
  • Tilliä
  • Mustapippuria

Sekoita humalakävyt, suola ja sokeri ja anna maustua tunnin verran. Ota humalakävyt suolasokeriseoksesta pois ja hiero seos lohifileiden pintaa. Sirottele päälle tilliä ja annan graavautua pari vuorokautta. Pyyhi mausteet pois lohen pinnalta ja leikkaa lohifile ohuiksi viipaleiksi. Sirottele tuoretta tilliä ja mustapippuria lohiviipaleiden päälle.

Saisonravut

  • 200 g katkarapuja
  • 1,5 dl majoneesia
  • 1 rkl pieniä kapriksia
  • Noin 2 tl sitruunamehua
  • Mustapippuria
  • 2 tl tuoretta tilliä
  • 2 tl saison-olutta

Leikkaa tilli pieneksi. Valuta katkaravut ja purista niistä neste pois. Lisää kaikki ainesosat kulhoon ja sekoita lusikalla tahnaksi. Tarkista maku. Laita viileään tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi. Tarjoile kuumat blinit saisonrapujen ja lohen kera.

Juomaksi belgityylinen blond ale, rapea pils tai mausteinen saison.

 

Mäskileipä ja lanttumajoneesi

Mäskileipä

  • 2, 5 dl olutvierrettä (tai vaaleaa, vähän humaloitua olutta)
  • 1/2 pkt hiiva
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa/ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl sulatettua voita tai öljyä
  • 5-7 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl märkää mäskiä
  • Vuoan voiteluun voita ja korppujauhoja/maltaita/pähkinärouhetta

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen vierteeseen. Lisää hunaja ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan, samoin mäski. Vaivaa hyvin ja lopuksi vaivaa joukkoon voi tai öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin verran.  Muotoile pitkulainen pötkö taikinasta. Voitele ja korppujauhota vuoka. Laita leipä vuokaan ja anna kohota uunin lämpeämisen verran. Lämmitä uuni 250 asteeseen.  Kun laitat leivän uuniin, laske lämpö 200 asteeseen. Jos haluat extrarapean kuoren, voitele leivän pinta vedellä. Jos haluat pehmeämmän kuoren, voitele pinta maidon ja voin seoksella. Paista noin 30 minuuttia tai kun leipä on kypsä. Voit koettaa pistämällä sukkapuikolla vuokaan. Jos taikinaa ei jää puikkoon, leipä on valmis.

Lanttumajoneesi

  • noin 200-300 g lanttua (tai muuta juuresta)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 dl majoneesia
  • rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria

Leikkaa lanttu palasiksi ja paahda sitä hunajan ja öljyn kanssa uunivuoassa uunissa noin 10-15 minuuttia (niin että lanttu pehmenee) 200 asteessa. Anna jäähtyä. Laita lanttu kulhoon ja kaikki vuoassa ollut öljy ja hunaja, lisää rosmariinia ja majoneesi. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi, maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa mäskileivän kera.

Juomaksi paahteinen stout tai maltainen brown ale.

 

Mausteinen vierrekakku suklaakuorrutuksella

  • 2 kanamunaa
  • 2 dl sokeria
  • 5 dl jauhoja
  • 2 dl vierrettä
  • 2,5 dl jugurttia
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl neilikkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl voisulaa tai öljyä
  • Korppujauhoja
  • Suklaakuorrutus:
  • 100 g tummaa suklaata

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Liota sooda jugurtissa ja sekoita mausteet jauhoihin. Sekoita munasokerivaahtoon jauhoseos, siirappi, vierre, jugurtti ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Voitele uunivuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 50 minuutin ajan (voit kokeilla kypsyyttä sukkapuikolla, jos taikinaa ei tartu sukkapuikkoon, kakku on kypsä). Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa ja valele sula suklaa kakun päälle.

Juomaksi vadelmaolutta, kirpeää belgityylistä vehnäolutta tai tummaa porteria.

Katso muita Olutpostin reseptejä!

Tämä artikkeli on julkaista Olutposti 4/19 -numerossa.