Oluella juotettu joulukakku

Kokeile jouluksi hauskan olutjuotetun kakun reseptiä. Tee kakku nyt viikonloppuna ja juota sitä jouluun asti. Nauti tätä herkkua jouluna vaikka kirsikkaisen hapanoluen, kirpeän gosen taio belgityylisen trippelin tai dubbelin kanssa.

Oluella juotettu joulukakku

  • 100 grammaa pehmeää voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 kpl kanamunia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 0,5 teelusikallista ruokasoodaa
  • Hyppysellinen suolaa
  • 0,5 tl muskottijauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl pomeranssinkuorijauhetta
  • 1 dl kahvia
  • 1 dl siirappia
  • 3 mandariinin mehu
  • 2 dl tummahkoa belgityylistä ale-olutta (ei voimakkaasti humaloitua)
  • 100 gr rusinoita
  • 200 gr kuivattuja hedelmiä tai kuivattuja karpaloita
  • 100 gr pähkinöitä
  • 0,5 dl tummahkoa, makeaa olutta joka toinen päivittäin kostutukseen

Purista mandariinimehu ja sekoita se olueen. Laita rusinat likoamaan nesteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kanamunat ja vaahdota vielä. Keitä kahvi. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja mausteet. Rouhi pähkinät ja leikkaa kuivatut hedelmät paloiksi. Yhdistä voimunasokerivaahto ja jauhoseos sekoittamalla. Ota rusinat pois nesteestä ja sekoita ne taikinaan. Laita nesteeseen kahvi ja siirappi, sekoita ja lisää taikinaan sekoittaen. Sekoita lopuksi pähkinät ja kuivatut hedelmät.

Voitele kakkuvuoka (tai kaksi pienempää, katso että vuokaan jää tyhjää tilaa) ja korppujauhota se. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 175 –asteessa leivinpaperin alla noin 30-40 minuuttia, ota sitten leivinpaperi pois ja paista vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes haarukkaan ei tartu enää taikinaa, kun kokeilet kakun keskiosaa.

Malta jäähdyttää kakku ennen kuin kumoat sen. Kääri kakku kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Kostuta kakkua parin päivän välein oluella (voit pistellä kakkuun pieniä reikiä sukkapuikolla).

Nauti noin 2 viikon kuluttua belgidubbelin, paahteisen portterin tai stoutin, tuhdin barley winen tai imperial stoutin tai hedelmäisen, belgityylisen hapanoluen kuten kirsikkaoluen kera.

Kuvat:Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Jouluinen rommiomenaglögi