Näyttelijä ja viljelijä Jussi Vatanen: Omasta mallasohrasta pantu olut kiinnostaa
Näyttelijä Jussi Vatanen tunnetaan monesta tv-sarjasta ja elokuvasta sekä erityisesti nyt syksyllä ensi-iltansa saaneesta, palkitusta Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvasta, mutta harva tietää että hänellä on myös tiiviisti olueen liittyvä toinen ammatti. Vatanen pyörittää sisarustensa kanssa viljelytilaa Ylä-Savon Sonkajärvellä.
Maanviljelijäksi Vatanen ei päätynyt sattumalta, vaan tilan sukupolvenvaihdoksen myötä. Perinteikkäästä maitotilasta leivottiin viljelytila, jossa tuotetaan sekä kauraa että mallasohraa.
“Suvullamme on ollut tila jo sata vuotta, ja halusimme jatkaa sen perinnettä. Tila on pieni, joten pyöritämme sitä kolmistaan porukalla. Asun itse edelleen Helsingissä, jonne muutin jo yli parikymmentä vuotta sitten, mutta pystyn auttamaan tilalla osa-aikaisesti, varsinkin kun olen viettänyt koko lapsuuteni siellä. Kun aloitimme, osa viljelyhommista oli tuttua, mutta yllättävää silti oli, miten paljon piti oppia uutta. Meillä ei varsinaisesti ollut tiedossa, mitä kaikkea tilan pitäminen edellyttää, mutta onneksi saimme paljon apua ympäristön kanssatilallisilta ja tuttavilta”, Vatanen kertoo.
“Vaikka uuden oppimista on paljon, minulle viljeleminen on luontevaa, olenhan ajanut traktorillakin jo kymmenvuotiaasta asti. Tilalla oleminen on osa elämääni ja vaikka sitä ei tietoisesti ajattelekaan, on se hyvä vastapaino näyttelijän työlle, koska tuloksen näkee konkreettisesti saman tien. En silti koe, että minussa olisi mitenkään kaksi eri puolta, näyttelijä-Jussi ja maanviljelijä-Jussi – ne ovat molemmat minussa. Viljelijäksi ryhtyminen ei siksi ollut mitenkään dramaattista, enemmän luontainen jatkumo. Viljelytilan lisäksi meillä on myös hieman metsää, jota myös hoidamme yhdessä.“
Kotimainen ruoka on tärkeää
“Maalla kasvaneena tiedän mistä ruoka tulee pöytään. Kotimaisen ruokatuotannon turvaaminen on lähellä sydäntäni ja maanviljelijänä näen miten tärkeää on olla omavarainen ruokatuotannon suhteen. Onneksi suomalaisten suhtautuminen kotimaiseen ruokaan ja juomaan on muuttunut. Nyt sitä arvostetaan paljon enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten – monet haluavat ostaa kotimaista ja lähiruokaa. Me viljelemme paljon kauraa, joka menee parin kilometrin päähän myllylle jauhettavaksi ja sitä myydään pääosin tilan lähialueilla. Syön itse kaurapuuroni oman tilan kauroista ja voin sanoa, että se maistuu erinomaiselta. Olen iloinen, että olen huomannut tämän muissakin, me suomalaiset olemme nykyään kiinnostuneita siitä, mitä suuhumme laitamme.“
“Samaan aikaan kotimaisuuden kasvavan suosion kanssa valitettavasti maatalous on ahdingossa ja moni tila lopettaa. Viljely ei ole kannattavaa pienillä tiloilla ja monet jatkavat toimintaa vain, koska velkaa on niin paljon, ettei siitä pääse eroon. Pieniä tiloja on vaikea myydä ja kateprosentit ovat surkeita, joka huolettaa, koska kotimainen tuotanto on näin pitkällä tähtäimellä vaarassa”, Vatanen sanoo.
Viljelijästä mallastamobisnekseen
“Viljelemme mallasohraa, ja kun tuli tilaisuus mennä mukaan myös mallastusbisnekseen, tartuimme siihen. Olen mukana vuonna 2020 perustetun iisalmelaisen Savo Malt -mallastamon toiminnassa, joka tuottaa maltaita sekä pienpanimoille että kotioluentekijöille. Meidänkin ohramme mallastetaan siellä ja myydään oluen raaka-aineeksi. On ollut kiinnostavaa olla mukana toiminnassa, missä näkee miten itse viljelty raaka-aine muuttuu olueen sopivaksi. Olen kiinnostunut oluesta, ja joskus puhunut itsestäni jopa olutharrastajana, nyt en enää niinkään, mutta hyvä olut maistuu edelleen. Olisihan hauskaa, jos joskus voisi maistaa täysin omista, Vatasen maltaista tehtyä olutta. Toivottavasti sekin aika tulee. Panimoa en kyllä omalle tilalle suunnittele, oluen teon voivat hoitaa sen osaavat.”
Näyttelijästä viljelijäksi hujauksessa
“Päätyöni näyttelijänä mahdollistaa työn myös viljelijänä. Olen aina työskennellyt freelancerina, joten työsuma on projektikeskeistä ja pystyn välissä usein tekemään myös metsä- ja viljelystöitä, tosin aina se ei onnistu. Täytyy sanoa, että sään tarkkailu on ollut täysin eri tasolla sen jälkeen kun aloitin maanviljelijänä – kaikki työt, kylvöstä korjuuseen vaativat tietyn sään. Ja onhan tässä ollut tilanteita, joissa olen varannut viikon kylvötöihin, joita ei sitten ole pystynyt sään takia tekemään. Siksi on hyvä, että teemme tätä kolmistaan sisarusten kanssa – pystymme myös paikkaamaan toisiamme.”
Pidän maanviljelystä. Se on hyvin erilaista kuin näyttelijän työ. Uskon, että ne myös tukevat hyvin toisiaan – näyttelijänä keskityn rooliin ja se saattaa vähän seurata seuraavaan tuotantoon, mutta kun teen välillä maanviljelijän työtä, saan nollattua itseni. Lisäksi työn tulokset ovat hyvin erilaisia. Tilalla työnsä tuloksen, vaikkapa kuusien istuttamisen tai viljan korjuun näkee heti, kun taas näyttelijän työssä, varsinkin sarja- ja elokuvaproduktioissa, työn lopputuloksen näkee vasta paljon myöhemmin. Voisin sanoa, että mahdollisuus tehdä yhtä työtä syntymätilalla ja toista monipuolisesti eri paikoissa on mahtava asia. Se on vaihtoehto, jota monilla ei ole. Olen siitä onnellinen”, Vatanen summaa.
Jussi Vatanen
Syntynyt 1978, näyttelijä ja osa-aikaviljelijä. Kotoisin Sonkajärven Sukevalta, asuu Helsingissä.
Näytellyt muun muassa sarjoissa Kimmo ja Mies joka kuoli, sekä elokuvissa Napapiirin sankarit, Metsäjätti ja Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas.
On toisessa pääosassa Mika Kaurismäen Cannesin ohjaajapalkinnon voittaneessa Kuolleet lehdet-elokuvassa, jonka ensi-ilta teattereissa oli syyskuussa 2023.
Savo Malt
Vuonna 2020 perustettu pienmallastamo, joka tekee mallasta pienpanmoiden ja
kotioluentekijöiden tarpeisiin.
Yritys on saanut alkunsa Savonia Ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Jukka Ruotsalaisen vetämästä hankkeesta, jossa pyrittiin tukemaan yläsavolaisia elintarvikeinnovaatioita.
Savo Maltilla valmistetaan pilsner-, pale ale-, vienna-, dark- ja golden-maltaita sekä räätälöidysti erikoismaltaita. Lisäksi mallastamossa viljelijä voi mallastaa omaa viljaa palveluna näin saaden omasta viljasta paikallisesti valmistettua mallasta.
Kuvat: Oskari Sarkima
Ilmestynyt 3/23 Olutposti- lehdessä.