Montrealin Mile End – käymisen arvoinen juomamatkailijalle
Kanadan kirjeenvaihtajamme Christoffer Tuominen vie meidät kävelylle Montrealin Mile Endiin, alueelle, joka on täynnä baareja, ravintoloita ja panimoita!
Mile End ja sitä ympäröivät alueet Montrealin keskustasta Mont Royalin toisella puolella ovat erittäin otollista maaperää ruoka- ja juomamatkailijalle, sillä baareja, ravintoloita ja panimoita piisaa!
Mile End on tänä päivänä boheemi ja artistien täyttämä alue, josta maailmalle ovat ponnistaneet muun muassa Arcade Fire ja Grimes. Alue toimii kotipaikkana Montrealin laajalle juutalaisvähemmistölle ja täältä löytyvät myös maailmankuulut bagel-leipomot St.Viateur ja Fairmount. Suosittu Montreal-style bagel on New Yorkin serkkuaan pienempi, isommalla reiällä varustettu ja paistetaan aina puu-uunissa; maku on hieman makeampi, sillä taikinassa käytetään mallasta ja bageli keitetään hunajavedessä ennen paistamista.
Kuuluisimpia on Dieu Du Ciel – panimo, joka sijaitsee Laurier Avenuella. Panimon perustivat Jean Francois Gravel ja Stephane Ostiguy vuonna 1995. Panimo on tunnettu kahvilla maustetusta Péché Morte -imperial stoutistaan, joka on saavuttanut ikonisen statuksen olutharrastajien keskuudessa ja sitä saa myös tynnyröitynä versiona. Muita panimon klassikko-oluita ovat Moralite IPA, Voyageur Des Brumes ja Blanche Du Paradis. Itse panimoravintola uusittiin äskettäin ja tarjolla on klassikko-oluiden lisäksi myös britti-henkistä caskia ja saksalaistyylisiä lager-oluita, kun taas keittiö valmistaa ranskalaisia bistroklassikoita.

Dieu Du Ciel – panimopubin ikkunoita.
Pienen kävelymatkan päästä, voi itsensä löytää legendaarisesta Vices et Versa -pubista. Pubin neljästäkymmenestä hanasta löytyy oluita Quebecin joka kolkasta, joten tämä on oiva paikka tutustua alueen oluisiin. Vices et Versasta saa myös aina Cantillonin oluita, vaikka paikallisten juustojen kaveriksi.
Kun Vices et Versasta jatkaa pohjoiseen niin päätyy Rue St. Denisille. Jos tykkää viinistä ja kekseliäästä kokkailusta, niin kannattaa pysähtyä Bar St. Denissä, tilata siellä boundin blanc ja sopiva viini kyytipojaksi. Ravintolan vieressä on myös kaksi kiinnostavaa panimoa. Taru Sormusten Herran sanonnan mukaan nimetyssä, 2021 avatussa Mellön -panimossa tehdään pääsääntöisesti lager-oluita, jotka tarjoillaan haluttaessa perinteisellä tsekki-hanakaadoilla. Valoisassa hanahuoneessa tarjolla on myös maukkaita hazy ipoja ja klassisia saisoneita.

Mellön -painmopubissa on tunnelmaa.
Mellönilta voi suunnata parin korttelin päähän, Isle de Garde panimoravintolaan. Keittiö valmistaa erinomaisia jaettavia annoksia ja jos on isompi nälkä, niin he ovat tunnettuja myös juustohampurilaisestaan. Panimoravintolaa dominoi erittäin pitkä yhteispöytä, joka takaa rennon ja ystävällisen tunnelman; terassia löytyy sekä takapihalta tai kadulta kesäisin. Oluiden inspiraatiot löytyvät Keski-Euroopasta Iso-Britanniaa unohtamatta. Bitteri, American IPA ja Helles ovat kaikki kokeilemisen arvoisia. Caskiakin on aina saatavilla. Naapurista löytyy myös panimon omista pieni kahvila ja kauppa, Chez Popo, mistä voi oluita ostaa myös mukaan.

Isle de Garde panimoravintolassa lähtee isompikin nälkä.
Teksti ja kuvat: Christoffer Tuominen
Ilmestynyt 2/25 Juomaposti -lehdessä.