Juomaposti Olvi
Juomaposti Olvi Kesä 2025

Koelship – belgialaisen villihiivaoluen maun perusta 

Mikä kumma on Juomapostin sarja, missä tarjoillaan yksityiskohtia juomavalmistuksesta sekä hämmästellään laitteita ja apuvälineitä, jotka ovat tuntemattomia, mutta välttämättömiä.  Tällä kertaa selvitämme koelshipin käyttöä oluenvalmistuksessa.

Koelship-allas Timmermannsilta. 

Belgialaisia villihiiva-oluita rakastava ei ole voinut välttyä termin koelship/coolship- kuulemisesta. Tämä laite on nimittäin välttämätön maalle tyypillisten lambic-oluiden panossa.

Koleship on leveä, litteähkö allas, mihin olutvierre johdetaan viilenemään keiton jälkeen ennen käymistä. Leveä ja litteä muoto mahdollistaa oluen tehokkaan jäähtymisen, ja samalla ilmasta sekoittuu olueen erilaisia mikrobeja, jotka aloittavat villihiiva- ja bakteerikäymisen. Yleensä koelship on avoimen ikkunan ääressä tai jopa rakennuksen katolla, jotta saadaan ulkoilman kautta mahdollisimman monipuolinen mikrobikanta käymiseen. Viereen jäähtyminen haluttuun lämpötilaan kestää noin 10 tuntia, jonka jälkeen se siirtyy puutynnyreihin, jotka auttavat omalla mikrobimaailmallaan käymistä eteenpäin. Oluita saatetaan pitää tynnyrissä kauankin, kuukausia ja valmiina ne voidaan tarjoilla sellaisinaan tai vaikka maustaa hedelmillä, tyypillisimmillään kirsikalla.

Koelshipiä käytetään Belgiassa vain kylmimpien kuukausien aikana, koska perinteisesti silloin mikrobikanta sopii paremmin oluen käymiseen. Ennen nämä altaat rakennettiin huokoisasta puusta tai kuparista, mutta nyt ne ovat pääosin terästä.

Koeship-altaan osa Rodenbachilla. 

Vaikka koelship liittyy olennaisesti belgialaiseen olutperinteeseen, näitä jäähdytysaltaita on ympäri maailmaan, yksi Suomessakin. Fiskarsin Panimo valmistaa osan oluistaan Suomen ainoalla koelshipillä. Panimon Jari Leinosen mukaan koelshipin avulla olueen saadaan hyvin ainutlaatuisia, monimuotoisia aromeja, jotka aina riippuvat nimenomaan paikallisesta ilmastosta ja mikrobikannasta. – Koelshipissä olut nappaa erilaisia mikrobeja, ja käyminen alkaa paikallisten villihiivojen ja bakteerien ainutlaatuisella cocktaililla, joka tuo olueen käymisaromeja, joita ei muuten saa aikaiseksi. Näiden oluiden aromissa on reippaasti aina happamuutta, sekä usein tiettyä “funkinessiä”, rustiikkisia, hieman maanläheisiä aromeja yhdistettynä kirpeään hedelmäisyyteen.

Belgiassa voin maistella koelshipin avulla tehtyjä lambic-oluita mm. Cantillonin, Timmermansin, Lindemansin valikoimista, Fiskarsin Panimon ensimmäinen koelshipin avulla tehty olut tulee markkinoille tänä kesänä. Katso myös Fiskarsin neuvot koelship-oluen tekemiseen!

Kuvat: Anikó Lehtinen

Ilmestynyt 2/25 Juomaposti-lehdessä.

Katso lisää:

Mitä ovat villihiivaoluet?

Juomaposti Laitilian Kukko 2025
Juomaposti Laitilan Kukko 2025