Juomaposti Olvi

Juotko kahvia vai teetä – geenit voivat olla syynä

Tee on veden jälkeen suosituin juoma maailmassa, mutta kahvi on monessa maassa se ehdoton aamujuoma. Miksi rakastamme hieman karvasta teetä ja kahvia, miksi suosimme usein toista?

Me suomalaiset juomme todella paljon kahvia, vaikkakin kahvin hinnan nousu on vaikuttanut kulutukseemme. Mutta miksi rakastamme tätä mustaa juomaa?

Kahvin karvaus liittyy kofeiiniin

Tutkimusten mukaan kahvin maun karvaus on syy, miksi osa meistä rakastaa ja osa vieroksuu kahvia. Nämä taas riippuvat geeneistämme, miten maistamme karvautta. Kahvin karvaushan tulee kofeiinista. Kiinnostavaa on, että kahvin karvaus ei karkota niitä, jotka aistivat sen selvimmin, päinvastoin, he rakastavat kahvia eniten.

Herkkyytemme karvaaseen on yleisesti ottaen aika suuri, koska karvauden maistaminen on ollut puolustusmekanismi. Monet myrkylliset asiat nimittäin maistuvat karvaalta. Miksi sitten kahvissa karvaus onkin meistä sitten hyvä asia? Kyse on oppimisesta, kertoo parin vuoden takainen Northwestern-yliopiston tekemä kahvinmaistamistutkimus. Kahvissa karvaus on opittu yhdistämään kahvin piristävään vaikutukseen, ja siksi se on haluttu ominaisuus.

Tee on eri lailla karvasta

Osa meistä suosii teetä kahvin sijaan, ja silläkin on biologiset syynsä. Jo muutama vuosi sitten tehdystä, Nature Scientific Reports -julkaisussa ilmestynyt tutkimuksesta on luettavissa, että ne jotka suosivat teetä, maistavat erityisen herkästi kiniinin, kiinanpuiden kuoren alkaloidin, jolla ennen hoidettiin malariaa ja nykyisin maustetaan tonic-vettä. Samat ihmiset olivat alttiita maistamaan keinotekoisesti tuotetun propyylitiourasiilin eli PROP:n, jonka maku on sukua greipin tai parsakaalin kitkeryydelle. Makuaistin kannalta on kiinnostavaa, että PROP:lle herkät juovat keskimääräistä vähemmän myös alkoholia, etenkin punaviiniä.

Geenien lisäksi vaikuttaa kulttuuri

Geenit eivät ole ainoa asia, joka vaikuttaa kahvin tai teen suosimiseen. Monissa kulttuureissa on useita seremoniallisia tilanteita, joissa käytetään jompaa kumpaa juomaa, kuten japanilainen teeseremonia tai suomalainen kahvitauko, joka on merkitty jopa työaikalainsäädäntöön. Toki syitä juomien suosioon voidaan etsiä myös taloudellisista ja sosiaalisista tekijöistä.

Tutkimukset ovat myös todistaneet että kahvijuojat eivät useinkaan suosi teetä ja toisinpäin. Syitä ei vielä suoraan tiedetä, mutta luultavimmin kofeiinin piristävällä vaikutuksella on tässä sormensa pelissä, vaikkakin teessä on myös kofeniinia, se ei ”puraise” niin aäkillisesti kuin kahvi.

Lähteet: Nature Scientific Reports -julkaisu, Northwestern-yliopisto

Kuvat: Pexel

Katso myös:

Iltapäivän piristäjä – kaakaoespresso

Juomaposti Laitilian Kukko 2025
Laitilan Strong Bitter Juomaposti