Joulukalenterin 11. luukku: Oluinen joululeipä

Olutpostin joulunkalenterin 11. luukku tarjoaa herkullisen, vehnäoluella maustetun joululeivän reseptin. Leivo maukas olutleipä joulupöytään itselle tai anna se kaverille lahjaksi. Mehukkaan täytteensä ansiosta leipä säilyy hyvin seuraavaankin päivään ja on hyvää myös kinkun alla jouluyönä.

Oluinen joululeipä

  • 2,5 dl huoneenlämpöistä vaaleaa vehnäolutta
  • 1 rkl hunajaa
  • 1/2 pkt hiivaa
  • hyppysellinen kardemummaa
  • 1 kanamuna
  • noin 6-7 dl jauhoja ( 1/3 ruisjauhoja, 2/3 vehnäjauhoja)
  • noin 1 dl oliiviöljyä

Täyte:

  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen
  • 1 dl oliiveja
  • 1 dl parmesanjuustoa
  • 1 rkl tuoretta basilikaa
  • mustapippuria

Liota olueen ensi hunaja ja sitten hiiva. Lisää kardemumma sekä muna ja sekoita. Alusta lisäämällä vuorotellen kaikkia jauhoja ja viimeiseksi öljyä. Alusta öljy kunnolla taikinaan. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunnin. Meillä leipä kohosi kylmässä uunissa. Tee täyte laittamalla ainekset kulhoon ja ajamalla sauvasekoittimella seos sileäksi.

Ota taikinasta noin desin pala sivuun. Kauli loppu taikina jauhojen avulla levyksi. Levitä täyte tasaisesti. Rullaa ”kääretortuksi”.  Laita leivinpaperoituun pitkään vuokaan. Taiteile päälle taikinanauhat sivuun otetusta taikinasta. Levitä koko komeuden päälle öljyä, sormisuolaa ja raasta lopuksi päälle vielä hiukan parmesania.

Paista 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.  Anna jäähtyä hieman ennen kuin paketoit leivän lahjaksi kivalle ihmiselle.

Resepti julkaistu joulukuussa 2019.

Katso muutkin joulukalenterin luukut!