Jacobsen – pienpanimo vie oluen ruokapöytiin
Panimomestari Morten Ibsenilla on kiitollinen tehtävä vetää Carlsbergin panimon kupeessa toimivaa Jacobsenin pienpanimoa. Vuonna 2005 toimintansa aloittanut Jacobsen on craft beer -buumin aallonharjalla: se on Tanskan suurin käsityöpanimo.
Taustalla on iso muutos kuluttajien käytöksessä.— Morten Ibsen kuvailee oluenjuonnin muutosta näin:
– Tanska on lager-maa. Kuitenkin lager-oluen myynti on laskenut vuodesta 1984 lähtien. Käsityöoluet taas ovat kasvaneet vuodesta 2000 lähtien. Tapa kuluttaa olutta on muuttunut: aiemmin olutta napattiin koko ajan – kesken työpäivän, töistä kotiin tullessa – mutta kun minä tulen kotiin, vaimoni ei tarjoile minulle olutta. Sen sijaan laitan ruokaa lapsillemme, Ibsen hymyilee.
Kun oluenkulutus on väistynyt arjesta ja siirtynyt viikonloppuun, painopiste on siirtynyt määrästä laatuun.
– Kuluttajat vaativat enemmän makuja, siksi craft beer on vahvoilla. Kuluttajat ovat myös valmiita maksamaan oluesta enemmän. Aiemmin Tanskassa nautittiin lageria ja snapseja, mutta jos juot käsityöolutta, nautit vain sitä. Tykkään enemmän nykyisestä tyylistä!
Jacobsenin vuosituotanto on maltillinen 2,5 miljoonaa litraa. Oluet on tehty nautittaviksi ruoan kanssa. Se on ollut Jacobsenin missio alusta lähtien.
– Viini on ominut ruokailun lähes yksinoikeudella, mutta me olemme alusta alkaen luoneet oluita, jotka sopivat ruokapöytään. Nyt on vallalla trendi, että siirrytään miedompiin juomiin – viinistä olueen.
Ibsenillä on takanaan pitkä projekti, jonka tuloksena pari kolme valikoitua Michelin-tähtiravintolaa saa omiin tarkoituksiinsa räätälöidyt oluet. Oluet julkistetaan vielä tänä vuonna. Tarkoituksena on vähä vähältä nakertaa oluelle tilaa ruokapöydissä ja särkeä viinin monopoli.
– Haluamme lyöttäytyä yhteen sommelierien kanssa ja opettaa heitä parittamaan olutta ja ruokaa, totta kai heidän osaamistaan kunnioittaen, Ibsen kuvailee.
Ibsenille rakas projekti noudattaa dogmaa, kuten Tanskassa on tullut tavaksi eri kulttuurin aloilla.
– Dogmamme kuuluu: teemme ravintoloille oluita, joissa on yli 10 prosenttia alkoholia, jotka ovat suodattamattomia, luonnollisesti hiilihapotettuja tai samppanjapulloon pakattuja, edustavat käsityöläisyyttä ja vintage-tyyliä. Näitä Oluet kellaroidaan vanhoissa kellareissamme, Ibsen kuvailee.
Luodakseen laajempaa tietoisuutta oluen ja ruoan mahdollisuuksista Carlsberg aloitti yhteishankkeen ravintola-alan koulun kanssa jo vuonna 2001.
– Yhtä tahtia käsityöoluiden vallankumouksen kanssa kasvaneille olut on helpompi valinta. Ennustan, että 15 vuoden kuluttua oluella on ruokapöydässä yhtäläiset oikeudet viinin kanssa, Ibsen puntaroi.
Jacobsenin oluissa pääpaino on klassisissa eurooppalaisissa tyyleissä.
– Ytimessä ovat hyvät esimerkit klassisista oluttyyleistä. Lisäksi teemme erikoisoluita juhlakauteen, mutta myös modernimpia oluita kuten pale alea tai USA:n länsirannikon tyylistä Yakima IPAa. Pils pysyy aina suosittuna, mutta jos pidät enemmän humalasta, valitset IPAn. Mielestäni niiden ero ei loppujen lopuksi ole kovin suuri!
Lopuksi täytyy selvittää vielä yksi asia. Onko Jacobsenin pienpanimo perustettu pelkästään siksi, että J.C Jacobsen määräsi testamentissaan, että panimon tontilla on aina tehtävä olutta?
– Ei. Monet luulevat niin, mutta testamentissaan hän määräsi, että oluenvalmistuksen on pysyttävä Tanskassa, ei vain Valbyssä. Meillä on tavoitteena tehdä laadukasta olutta ammattimaisesti, Ibsen summaa.
Lue lisää Jacobsenin 170-vuotiaasta emoyhtiöstä Carlsbergista!