Viikon olut ja ruoka -pari: Haukiquenellit, olut-sitruunakastike ja gose
Kokeile maukkaita haukiquenellejä pirteän, gose-oluella maustetun sitruunakastikkeen kera! Mukana menossa rapeat sipsiperunat ja ruokajuomana gose, lager tai pils.
Haukiquenellit, olut-sitruunakastike ja sipsiperunat
(kahdelle isoruokaiselle tai neljälle)
Haukiquenellit
(Kaikki raaka-aineet jääkaappikylmiä)
Noin 500 g haukea (tai muuta kalaa)
2 kpl kanamunanvalkuaista
1/2 sitruunan kuori raastettuna
2 dl kuohukermaa
2 rkl vodkaa
Suolaa ja mustapippuria
1/2 dl tilliä pienittynä
Kypsentämiseen:
1 l kalalientä (kalaliemikuutiosta, 2 kpl)
Perkaa hauki ja jauha fileet. Laita kulhoon jauhettu kala, kanamunanvalkuaiset, sitruunankuoriraaste, vodkaa, mausteet ja viimeiseksi kerma norona sekoittaen. Laita viileään puoleksi tunniksi.
Tee kalaliemi lakeareunaiseen isoon kattilaan. Kun liemi kiehuu, ota kahdella lusikalla lusikan kokoisia quenellejä, jotka laitat liemeen kypsymään noin kuudeksi minuutiksi. Nosta valmiit valumaan talouspaperin päälle.
Gose-sitruuna-voikastike
Reduktio:
3 dl maustamatonta gose-olutta
1/2 dl valkoviinietikkaa
Laakerinlehti
1 sipuli (neljässä osassa)
Keitä kasarissa kokoon, niin että noin 1/3 jäljellä.
Kastike:
1 dl reduktiota
4 dl kalalientä (tehtiin kuutiosta)
2 dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
70 g voita
Suolaa, mustapippuria
(Halutessa ruohosipulia pilkottuna)
Laita reduktion kanssa kalaliemi, sitruunamehu ja kuohukerma, Keitä kasaan, niin että määrä on puolessa. Lisää voi nokareina ja sekoita. Keitä hiljaisella lämmöllä vielä kokoon noin puoleen. Mausta ja laita tarjolle.
Sipsiperunat
Noin 500 g yleisperunaa
Noin 2 dl sipsejä murustettuna
Hieman savupaprikaa
Öljyä paistamiseen
Suolaa ja mustapippuria
Pese ja lohko perunat. Mausta(muista että sipseistä tulee lisää suolaa) ja laita hieman öljyä. Laita airfryeriin tai uuniin (kokonaisaika noin 25 minuuttia ja 180 astetta). Ota sipsit noin 7 minuuttia ennen kokonaisaikaa pois, lisää sipsit ja sekoita.
Lisäksi:
Sydänsalaattia
Balsamicoa
Laita lautaselle quenellejä, perunoita, salaattia ja kastike. Balsamicoa salaatin päälle. Lopuksi rouhaise kaiken päälle mustapippuria.Juomaksi gose, lager, pils tai kuiva siideri.
Kuvat ja resepti: Anikó Lehtinen
Katso lisää:
Viikon olut ja ruoka -pari: Paahdettua parsaa ja NEIPA-lohimajoneesi