Grillikesän suosikit – mausteiset kebabvartaat, oluttomaattisalsa ja yrttigrilliperunat
Kesällä grilli on kuumana ja ruuan maittavuuden lisäksi grillaus on hauskaa ja yhteisöllistä hommaa ja mikäpä olisi parempaa kuin nauttia raikasta olutta grilliherkkujen äärellä. Juomaposti grillasi mausteiset kebabvartaat, oluttomaattisalsa ja yrttigrilliperunat, jotka maistuvat vaikka pilsin, lagerin, vehnäoluen tai session IPA:n kera!
Mausteiset kebabvartaat ja oluinen tomaattisalsa
Kebabvartaat:
- 400 g naudan jauhelihaa
- 1 tl juustokuminaa
- 2 tl makeaa paprikajauhetta
- Hyppysellinen savupaprikaa
- Suolaa ja mustapippuria
- Puisia grillitikkuja
- Ruohosipulia
- Seesaminsiemeniä
Oluinen tomaattisalsa:
- 2 varsi ruohosipulia
- 6 kirsikkatomaattia
- 2 punaista paprikaa
- 1 dl vaaleaa, hennosti humaloitua lager-olutta
- 2 tl hunajaa
- 1 dl valkoviinietikkaa
Liota grillitikut. Sekoita kaikki kebabvartaiden ainekset ja tee niistä vartaita (puristele liha tiiviiksi). Pistä kebabit tikkuihin. Pieni salsan ainekset ja sekoita kaikki yhteen, anna tekeytyä viileässä. Grillaa kebabvartaat, sirottele päälle seesaminsiemeniä ja pienittyä ruohosipulia ja nauti heti salsan kera.
Oluisat uudet perunat yrttihunnulla ja tzatsikidippi
Perunat:
- Uusia perunoita nälän mukaan
- Noin 6-8 herkku/metsäsientä
- Öljyä
- Yrttejä: salviaa, timjamia, basilikaa, oreganoa
- 1 dl hennosti humaloitua amber lageria tai amber alea
- Suolaa ja mustapippuria
Tzatsiki-dippi:
- 100 g feta-juustoa
- 1,5 dl turkkilaista jugurttia
- 10 cm pala kurkkua
- 2 valkosipulinkynttiä
- Suolaa ja pippuria
Raasta kurkku ja lisää suolaa. Anna seistä puoli tuntia ja purista kurkkuraasteesta neste pois. Murusta feta kulhoon, raasta valkosipulinkynnet ja lisää muut aineet. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita viileään tekeytymään.
Puhdista perunat ja laita ne kylmään veteen. Laita mukaan lager-olut. Keitä perunat napakan al denteksi. Putsaa ja pieni sienet, pieni yrtit. Paahda sienistä nesteet pois kuivalla parilalla. Kuivaa perunat, leikkaa ne palasiksi, lisää ne parilalle ja paahda öljyssä grilliparilalla. Lisää puolessavälissä yrtit ja anna niiden hieman “kärähtää”. Tarjoa heti.
Kaikki reseptit neljälle.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt 2/25 Juomaposti-lehdessä.
Katso lisää:
Grillissä: Margarita-pizza hernedipillä ja valkoinen päärynä-sinihomejuustopizza