Frakfurtin kyljessä – olutkaupunki Mainz
Mainz on viehättävä pikkukaupunki, johon voi tehdä helposti päiväretken vaikka Frankfurtista. Käyskennellä kauniilla kujilla ja ottaa välillä tuopponen olutta – mikäpä sen parempaa?
Menneisyys kaupungilla on mahtava – muinaiset roomalaiset perustivat paikalle kaupungin ennen ajanlaskuamme, se on ollut ruotsalaisten päämaja kolmikymmenvuotisen sodan aikana ja kirjapainotaidon keksijä Johannes Gutenberg on tästä kaupungista kotoisin.
Nyttemmin kaupungista on tullut mukava matkakohde juomien ystävälle, löytyyhän saksalaisen oluen lisäksi kaupungista runsaasti viiniä, Mainz kun on julistautunut Saksan viinipääkaupungiksi, ja sitä ympäröivät Saksan merkittävimmät viininviljelyalueet. Mainz on tunnettu myös karnevaalikaupunkina, Mainzer Fastnacht kestää kuukausia, melkein koko talvikauden.
Olutta Mainzista löytyy monestakin kohteesta, etsii sitten perinteistä saksalaista bierstubea tai modernia IPA ja pizza -paikkaa. Olutposti vinkkaa muutaman kohteen, mihin pääsen helposti päiväkseltään käymään!
Eisgrub Bräu – olutperinnettä
Eisgrub Bräu -panimoravintola on tunnettu puupaneelisesta ravintolastaan ja isosta terassista. Perinteikäs saksalainen oluthuonetunnelma henkii vastaan jo sisäänkäynnillä ja voimistuu entisestään, kun näkee isot oluenpanoon tarkoitetut kuparipannut ravintolapöytien keskellä.
Oluet paikassa ovat hyvin perinteisiä saksalaisia, erilaista lageria on tarjolla montaa sorttia. Mukavan suunmyötäinen märzen solahtaa kurkusta nopeasti ja ennen kuin sitä huomaakaan, tekee mieli tuhtia makkarasettiä. Ravintolan oma erikoisuus näyttää olevan potka perunamuusilla, sitä syövät melkein kaikki.
Panimoravintolan jylhä rakennus on ollut Weißliliengassen varrella vuodesta 1872, toki ei panimona vaan Mainzin kaupunki säilytti täällä jäävaransa. Myöhemmin holvikellareita käytettiin ilmahyökkäyssuojina ja viinikellareina vuoteen 1989 asti, jolloin tämä ravintolapanimo avasi ovensa vieraille. Nyt toimintaa on kolmessa kerroksessa ja oluen lisäksi valikoimaan kuuluvat paikalliset viinit. Juoman ja ruuan lisäksi paikassa vedetään myös panimokierroksia, mutta voi kiiltävän kuparisia olutpannuja mennä ihailemaan ihan yksinkin.
Eulchen Bier – opiskelijaprojektista panimoksi
Mainzin historiallisessa Kupferbergissä sijaitseva, hyvin monipuolisen olutvalikoiman tarjoava Eulchen Bier on syntynyt opiskelijaprojektina mutta sittemmin perustajat ovat panostaneet ihan päätyönä valmistettuihin oluisiin yli kymmenen vuoden ajan.
Panimon taproomissa vierailuaikana listalta löytyi niin pilsneriä, vehnäolutta, IPAa, hapanoluita sekä jopa alkoholitonta olutta ja olutlikööriäkin. Oluen kylkeen tarjotaan pizzaa, jonka taikina on nostatettu panimohiivalla antaen siihen hieman erilaisen aromin. Ravintolamiljöö on pelkistetyn rouhea, kaakelilaattoineen ja isoine puupöytineen.
Lämpimällä kelillä suositeltava on Eulchen Bierin terassi, josta näkee kaupungin kattojen ylle. Olutvalikoima oli laaja, maistettavista oluista huomasi, että täälläkin oluentekotaito keskittyy enemmän saksalaiseen perinteesen, vaikkakin IPA-oluet olivat myös hyviä, mutta hapanoluet eivät vakuuttaneet seuruetta.
Tässäkin paikassa järjestetään panimokierroksia sekä pari kertaa vuodessa Braumeister Dinner, jossa yhdistetään oluet monipuolisesti erilaisiin ruokiin.
Panimon pizzapaikan vieressä sijaitsee Kupferberg Mainz -ravintola, jossa voi syödä fiinimmin valkoisten pöytäliinojen kera. Täällä olutta on käytetty myös ruuanlaitossa, kiinnostavana jälkiruokana mm. Bieramisu, olutliköörillä kostutettu tiramisu-tyylinen herkku. Ravintolalla on myös historiallista miljöötä hyödyntävä sisäterassi sekä hieno leijonapäinen suihkulähde.
KUEHN KUNZ ROSEN – söpö terassi
KUEHN KUNZ ROSEN on paikallinen, vuonna 2014 perustettu pienpanimo, jonka yhteydessä on myös olutterassi ja hanahuone. Toukokuusta elokuuhun oluita voi nauttia ulkoilmassa rennossa ilmapiirissä, kun taas kylmänä vuodenaikana janoista kulkijaa kutsuu kodikas baari, jossa on hyvä olutvalikoma ja reippaan tuhtia ruokaa.
Maksuttomat nähtävyydet.
Isis-jumalattarelle omistettu temppelimuseo sijaitsee Römerpassage -ostoskeskuksen kellarissa. Museo on hieman vaikea löytää, mutta erittäin mielenkiintoinen. Tämän 2000 vuotta vanha temppeli rauniot on huolellisesti kaivettu esiin ja luotu ainutlaatuinen pieni museo, jossa pääsee kokemaan muinaisen temppelin hengen.
Mainzin tuomiokirkko hämmästyttää koollaan. Vuonna 1009 valmistuneeseen, Pyhälle Martille omistettuun paikkaan liittyy kiinnostava yksityiskohta – samana päivänä kun se vihittiin käyttöön, syttyi tulipalo, joka tuhosi koko rakennuksen, joten kirkko jouduttiin rakentamaan uudelleen.
Mainzin kaunein aukio, Kirschgarten, ei ole nimensä mukaan puutarha, mutta täynnä pieniä ristikkotaloja ja terasseja, joilla voi levähtää ja katsella aukion vilinää.
Kaupungin korkeimmalle kukkulalle vuonna 1340 rakennettu Pyhän Tapanin (St. Stephan) kirkko on tunnettu sinisävyisistä maalauksistaan, jotka on tehnyt Marc Chagall. Ristiriita vanhan ja modernin välillä on vaikuttava ja maalauksia tulee ihailtua pitkään.
Matkusta:
Juna tuo Frankfurtin lentoasemalta alle puolessa tunnissa Mainzin ytimeen, ja päärautatieasema on joukkoliikenteen solmukohta, josta raitiovaunut ja bussit vievät ympäri kaupunkia ja junat lähialueille. Rautatieasemalta voi myös aloittaa kävellen kaupunkiin tutustumisen.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt 3/24 Juomaposti-lehdessä.
Katso lisää: