Flow Festivaalin ruokatarjonta venyy ylellisyyteen asti, uutta myös tapahtuman oma olut

Helsinkiläisellä Flow Festivalilla nähdään tänä vuonna parikymmentä baaria, tapahtuman nimikko-olut,  yli neljäkymmentä ruokakojua sekä Michelintähti-kokki Kozeen Shiwanin ylellinen, neljän ruokalajin istuva illallinen.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä helsinkiläinen Flow Festival on tunnettu jo monta vuotta artistiensa lisäksi myös ruoka- ja juomatarjonnastaan. Suvilahdessa järjestättävän tapahtuman tarjonta on tänä vuonna ylellisempää kuin ikinä. Monet tulevatkin nauttimaan musiikin lisäksi laajasta ravintolatarjonnasta, jossa pääsee kurkkaamaan makujen kautta usean ravintolan keittiöön samassa tapahtumassa sekä monipuolisesta juomatarjonnasta, jossa mm. erilaiset spritz-juomat ovat nyt trendin keskiössä.

Juomavalikoimassa niin trendikästä rosésamppanjaa kuin festivaalin oma olut

Ensimmäistä kertaa tapahtumassa on oma, Hartwallin omistaman Helsinki Bryggeri Breweryn nimikko-olut, jonka oluentekijä Roope Lehtoranta suunnitteli oluen yhdessä mediapersoona Enni Koistisen, artisti Seksikäs Suklaan ja muun muassa DJ:nä tunnetun Veeti Ossin kanssa. Flow-olut on kevyt pale ale, johon hedelmäisyyttä tuo siihen lisätty herukkamehu. Tapahtumassa on myynnissä myös muita Helsinki Bryggeri Breweryn oluita omassa baarissa.

Nimikko-oluen lisäksi tapahtumassa on olutpuolella tietysti juomapääyhteistyökumppani Hartwallin edustama Heineken, jolla on oma kaksikerroksinen baarinsa päälavan yhteydessä, italialainen Birra Moretti sekä suomalainen Lahden Erikoinen erilaisine oluineen, joista suosittuja tapahtumassa ovat olleet mm. erilaiset IPA-oluet. Perinteisesti musiikkifestivaalien olutkulutus, niin kuin kulutus yleensäkin, painottuu vaaleaan lager-olueen, jota on helppo nauttia keikkojen kuuntelun välissä.

Hartwallin Lonkero on kauan omine baareineen ollut Flow Festivalin tapaamispaikkoja. Lonkeron trendikkyys ja kulutus on noussut viime vuosina voimakkaasti, ollen jo kolomanneksi suurin alkoholijuomatuoteryhmä Suomessa, ja jos viime vuoden merkit paikkansa pitävät, erilaiset makulonkerot kuten ananas, ovat tänäkin vuonna festarikansan mieleen. Lonkerobaarissa tarjolla on myös greipinmakuinen Original Slush -jäähilejuoma.

Viinipuolella tunnettu on jo ohjelmansakin puolesta Lanson Champagne Lounge & Bar, ja tänä vuonna nyt trendikkäällä rosésamppanjalla on oma baarinsa festareilla. Wine Garden -baarissa viinivalikoima on runsaimmillaan, siellä on niin hpunaviinejä, valkoviinejä, roséviinejä kuin kuohuviinejäkin.

Raikkaat spritzit ovat nousseet myös festarijuomasuosikeiksi ja Flow:ssa näille on pyhitetty oma baarinsakin. Wine & Spritzers by Zensa & Mionetto Aperitivo -baarista löytyy spritzereitä, muita cocktaileja sekä viinejä. Löytyy spritzereitä myös ginimerkki Tanquereyn baarista, jossa perinteitä rakastavat voivat nauttia myös gin tonicin. Zacapa Cocktail Barin puolelta saa taas eksoottisempaa, hedelmäisempää juomaa kuten eksoottisen Caribbean Punch-cocktailin. Valmiiksi sekoitettuja ready to drink -juomia tarjoilee Nohrlund Organic Cocktails.

Alkoholijuomien lisäksi tapahtumassa on oma kivennäisvesi Novellen vesikeidas, energiajuoma Cult, sekä paljon kylmiä ja kuumia kahvicocktaileja ja -juomia.

Festivaalin juomahintoja ei ole julkistettu etukäteen, mutta perustuen viime vuoteen ja toisaalta tämän vuoden muihin isoihin musiikkitapahtumiin, voi sanoa, että oluen ja siiderin hinta sijoittunee koosta riippuen 9–13 euron ja viinilasin 10–15 euron tiimoille, cocktailien hinnat voivat kivuta lähelle kahtakymppiä, viinipullon maksaessa varmaan yli 50 euroa.

Musiikkitapahtumia usein kritisoidaan pienpanimoiden poissaolosta, valikoiman painottuen pääpanimojuomakumppanin tuotteisiin kaikissa juomakategorioissa. Tässä täytyy muistaa, että musiikkifestareilla mukanaolo ei juomakumppanille ole ilmaista, vaan yhteistyöstä maksetaan huomattaviakin summia, jonka jälkeen tulee myös omien baarien suunnittelu ja pystytyskustannukset. Usein nämä baarit suunnitellaan yhteistyössä tapahtuman visuaalisen ilmeen kanssa ja niistä halutaan mahdollisimman näyttävät, joka lisää juomakumppanin tapahtumakustannuksia. Siksi on aivan luontaista, että myös festivaaleilla tuleva myynti halutaan useimmiten tulouttaa itselle. Jotkut jäävät toki kaipaamaan pienpanimojuomia, mutta luultavimmin pienpanimoilla ei olisi taloudellisia resulsseja toteuttaa tapahtuman vaativia baareja tai markkinointimaksuja. Suvilahdessa, keskellä Flow:n tapahtumaa sijaitseva Stadin Panimon baari palvelee pienpanimo-oluiden ystäviä valikoimallaan.

Ruokapuolella kasvisruokaa steet foodista pizzan kautta fine diningiin

Flow Festivalin ruokapuoli painottuu tänäkin vuonna kasvisruokaan, vuodesta 2022 festivaaleilta ei ole saanut punaista lihaa tai siipikarjaa ja jokaiselta ruokatiskiltä täytyy löytyä vegaaninen annos. Festarisovellusta katsoessa huomaa, että ruokatarjonta on kasvisvoittoista, tosin kalaa ja muita merenantimia on tarjolla edelleen runsaasti.  Tapahtumalla on oma Sustainable Food -kilpailunsa, jossa arvioidaan Flow:n ravintoloiden vastuullisuutta ja annosten makua
kokonaisuutena, näin pyritään myös innostamaan ravintoloita vastuullisuuteen.

Ravintoloiden tyyliä ja annoksia selatessa voi sanoa, että viime vuosien tapaan Flow:n ruokamaailmassa dominoivat jenkkityyppisen katuruoan rinnalla fuusiotyylisesti Lähi-idän ja Aasian maut, esimerkiksi ranskalaisia, erilaisia majoneesikastikkeita ja korealaista kimchiä löytyy monesta annoksesta.

Tapahtuman ruokagenrekirjo on hurja, mukana on jo tapahtumasta tuttuja suosikkeja kuten italialaishenkinen Fiasco? ja japanilaistyylinen Shinobi, mutta myös uusia toimijoita; vaikka liuskapizzoja tarjoava Skiffer, hampurilaisia vegepihvein tekevä Bites Burger, Tuomaan markkinoilla ilmiöksi noussut N4KU, Suomen 50:n parhaimman ravintolan joukkoon valittu Outo ja tapas-henkisistä annoksistaan tunnettu Karppi.  Jo viime vuonnakin mukana olevalla leipäfirma Vaasan tiskillä huippukokki Mikko Kaukosen tiimeineen tekee runsastäytteisiä ja herkullisia sandwicheja.

Täysin uudentyyppinen luksusruokaelämys on Michelintähti-kokki Kozeen Shiwanin yhteistyössä kauratuoteyritys Oatlyn kanssa toteuttama 4 ruokalajin istuva illallinen, johon voi varata erikseen pöydän tapahtumasivun kautta. Shiwanin mukaan kyseessä on ainutlaatuinen pop up -ravintola, johon hän on antanut kaikkensa ja jota ei tulla enää koskaan näin toteuttamaan – istuva illallinen on Shiwanin oma Flow -esiintyminen.

Ruoka-annoksien lisäksi Flow:ssa saa myös makeita ja suolaisia kahvilaherkkuja sekä jäätelöä. Alueelle saa tuoda pientä välipalaa myös omasta takaa.

Lämpimien ruokien annoshinta sijoittuu noin 12-17 euron välille, kun taas pienempää, naposteluhenkistä ruokaa kuten hodareita, ranskalaisia ja kevätrullia saa noin kymmenellä eurolla, makeat herkut maksavat noin 5-10 euroa.

Festariruoka on vaikea laji, sen täytyy pääosin olla helposti syötävää ja täyttävääkin. Flow:ssa ruoka kiinnostaa enemmän kuin monilla muilla festivaaleilla, joten ruoka-annoksilta odotetaan aina jotain oivallusta. Saa nähdä mikä on suosituin ja kuvatuin annos tänä vuonna!

Flow Festivalin vuoden 2024 ravintolat

Addis Ethiopian Kitchen, Adzika Georgian Street Kitchen, Ape Gelato, Bali Brunch, Bites Burgers, Buli Foodtruck, Bumtsi
Buni, Calamari by Pobre, Casa Moro, Crusty Pizza, Dub Burger, Fafa’s, Fiasco?, Fisu & Ranet, Herkkä Hot Dog, Huuva,
Inka Paahtimo, Kamome, Karppi, Kimchi Fries, Kosilkka, Lavazza Coffee Bar, Levant, Loi Loi, Lopez Tacos, Magu, Momo
House, N4KU, Noodle Story, Oatly + Kozeen fine-dine pop-up, Ônam, Outo, Pretty Boy, Pupu, Vaasan Sandwich Club,
Satama Bistro, Seksico Tacos, Shinobi, Skiffer, Slicemonger, Social Burgerjoint, Soft Serve & Coffee by Oatly, Stockfors
Coffee, Sushibar + Wine, Patisserie Teemu Auran Pullabiili, Thai Papaya ja Way Bak.

Tänä vuonna Flow Festival on yksi monista tämän vuoden Syötävä Helsinki -tapahtumista, joissa nostetaan esiin helsinkiläisiä makuja, tekijöitä ja tapahtumia. Helsingin kaupunki on yhdessä ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoiden kanssa koonnut Syötävä Helsinki -vuodelle yli 200:n ruoka- ja juomaelämyksen kokonaisuuden, joka kutsuu
tutustumaan kaupungin monipuoliseen makumaailmaan.

Lähde: Flow Festival, kuvat Anikó Lehtinen (Flow 2023)

Lisää:

Flow Festivalin materiaalijalanjälki pienenee entisestään