Kokeile kesän virkistäviä kahvijuomia: Maustettu jäälatte ja Espresso Tonic
Kahvi on suomalaisten lempijuoma joka maistuu vuoden ympäri. Kesällä kahvia voi maistella uudella tavalla: makeana kylmänä jäälattena tai hienostuneena Espresso Tonic -cocktailina!
Maustettu jäälatte
Perinteisin kesän kahvijuomista on jäälatte, joka tehdään yksinkertaisesti kylmästä kahvista, useimmiten espressosta, jäistä ja lehmä/kasvismaidosta. Hyvä suhde on noin yksi osa kahvia ja ainakin kaksi maitoa sekä runsaasti jäitä.
Vaikka yleisesti jäälatteen käytetään espressoa, tämän voi tehdä myös suodatinkahvista, varsinkin jos se on vahvaa laatua. Vinkattakoon, että juomaan voi hyvin käyttää aamukahvista jäänyttä kahvia laittamalla se pienessä astiassa jääkaappiin tai jopa pakastaa kahvia jääpalakuutioihin, jolloin jäät eivät ”vetistä” kahvia vaan maku on kahvijäiden takia täyteläisempi.
Kahviloissa jääkahveihin laitetaan usein makusiirappeja, mutta kotona astetta terveellisempi vaihtoehto on sekoittaa mukaan juoksevaa hunajaa – trendikkääseen Dubai-suklaaaseen ihastuneille hunajan kanssa lasiin voi laittaa pistaasitahnaa ja sirotella jäätalen päälle pistaasirouhetta ja hieman hunajaa. Herkuttelijoille taas jääkahviin voi laittaa hieman Nutella- tai Biscoff-keksilevitettä, muista vaan sekoittaa se kunnolla.
Jääkahviin kuuluu myös paksuseinäminen ”maitolasi”, jonka voi laittaa hetkeksi pakkaseen ennen juoman kaatamista lasiin.
Tiesitkö muuten, että latte on italiaa ja tarkoittaa alunperin maitoa, mutta nyt kahvimaailmassa se on nimenomaan espresson ja runsaan maitojuoman sekoitus.
Jäälatten perusresepti:
- 3-4 dl lasi
- Paljon jäitä
- Noin 8 cl espressoa tai 1 dl suodatinkahvia kylmänä
- Noin 2-3 dl maitoa/maitojuomaa
- (1 rkl makusiirappia/hunajaa tms)
Jos haluat makeutusta, sekoita se kunnolla kylmään kahviin. Laita lasi täyteen jäitä, kaada sitten mukaan kahvi ja maito. Sekoita ja nauti.
Espresso Tonic
Espresso Tonic on raikas, ”cocktailmainen” kahvijuoma, joka yhdistää aromaattisen katkeran ja sitruksien tonic-veden ja paahteisen espresson. Juoma tarjoillaan vähän kuten toinen kuuluisa tonic-juoma, GinTonic, jäiden ja sitrusviipaleen kanssa. Espresso tonic on helppo ja nopea valmistaa, eikä siihen tarvitse kuin muutaman ainesosan.
Espresso Tonicin historia alkaa luultavasti Helsingborgista, Koppi Roastersin kahvilan avajaisista vuonna 2007. Yksi kahvilan perustajista, Anna Lunell kertoi European Coffee Trip -sivustolle, että he olivat ensin maistaneet tätä juomaa henkilökunnan virkistyspäivän jälkeen ja pitäneet siitä niin paljon, että kun uusi kahvila avattiin, löytyi silloin Kaffe & Tonic -niminen juoma kahvilan listoilta.
Espresso Tonicin ohje:
- Noin 8 cl espressoa tai 1 dl vahvaa suodatinkahvia
- 3 dl tonic-vettä
- Jäitä
- Appelsiiniviipale
Täytä lasi jäillä. Kaada päälle tonic-vettä niin, että lasiin jää tilaa espressolle. Valuta espresso varovasti lasiin, ettei tonic veden hiilihapot kuohahda. Sekoita hieman ja koristele appelsiiniviipaleella.
VINKKI: Jos käytät paksuseinämistä lasia, voit laittaa lasin hetkeksi pakkaseen, jolloin saat herkullisen huurteisen lasin juomalle. Jos haluat juomaan mukaan alkoholia, tähän sopii hyvin valkoinen tai tumma rommi.
Kuvat: Pexels